Όχι πια Courier New – Μια προδοσία;

25 Φεβρουαρίου, 2010

Μια φορά κι έναν καιρό μάθαινα να προγραμματίζω. Τώρα ακόμη μαθαίνω. Αλλά τότε μάθαινα τα πάντα από την αρχή. Ακόμη και το πώς να βάζω όμορφα κενά ανάμεσα στις ακατάληπτες λέξεις για να είναι ευανάγνωστες, με spaces, φυσικά, και όχι tabs, το πώς να αφήνω κενές γραμμές ανάμεσά τους, για τον ίδιο λόγο, το πού να βάζω τα άγκιστρα πριν ή μετά την αλλαγή γραμμής, και άλλα πολλά παρόμοια ουσιώδη. Έψαξα πολύ καιρό να βρω τους χρωματισμούς που θα έκαναν τον κώδικά μου ομορφότερο από όλων των άλλων κι έψαξα πολλούς επεξεργαστές κειμένου που να κάνουν τη ζωή μου εύκολη. Όχι, ποτέ δεν κατέληξα στο Vim, να με συγχωρείτε. Για την ακρίβεια ο καλύτερος text editor δεν είναι δωρεάν και λέγεται EditPlus, εκτός κι αν θες ένα IDE, οπότε πάρε Eclipse.

Σε όλη αυτή την αναζήτηση ένα πράγμα ήταν σίγουρο. Η γραμματοσειρά ήταν Courier New! Έτσι μας την παρέδωσαν οι παλιότεροι κι έτσι τη δεχτήκαμε κι εμείς, με μικρές παρεκκλίσεις σε σπάνιες περιπτώσεις προς Terminal ή κάτι παρόμοιο.  Πάααντοτε fixed-width, το δίχως άλλο. Η Courier New είναι για τον κόσμο (τον σοβαρό, όχι τους άλλους τους ανόητους) που γράφει κώδικα κάτι σαν τα παλιά Καρέλια για τους παππούδες στο καφενείο. Τι άλλο να καπνίσουν; Δεν έχουν κι άδικο βέβαια πολύ, μιας και είναι μια γραμματοσειρά καθαρή, εξαιρετική για αυτό το σκοπό και τον υπηρετεί καλά χρόνια τώρα.

Μάλλον η στροφή στα 30 θα φταίει, λοιπόν, που αποφάσισα να λοξοδρομήσω από τον ορθόδοξο δρόμο και να αναζητήσω την τύχη μου σε άλλα λιβάδια. Και να που σε ένα blog διαβάζω πριν λίγο καιρό για την Consolas της Microsoft – ωιμέ – που δεν είναι καν μέσα στα Windows – αλί – αλλά πρέπει να την κατεβάσεις ειδικά – τρις αλί – αλλά δόξα τω θεώ δωρεάν! Διαβάζω, δοκιμάζω και πιστεύω! Ένας νέος κόσμος προγραμματισμού ανοίχτηκε μπροστά στα μάτια μου ξαφνικά. Η Courier New πέθανε, για μένα, ζήτω η Consolas! Που είναι μια γραμματοσειρά με λίγη καμπύλη, με στάνταρ πλάτος ανά χαρακτήρα μεν αλλά που εκμεταλλεύεται το ClearType των Windows. Ιδού τι βλέπω πια όλη μέρα:

Όχι κι άσχημα! Κι αυτή είναι η συμβουλή μου προς εσένα, νεαρέ, εκκολαπτόμενε developer, αλλά και προς εσένα παλιέ, παραδοσιακέ κωδικατζή: να μη φοβάσαι να πειραματίζεσαι και να δοκιμάζεις καινούρια πράγματα. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε θα εκπλαγείς. Ο κόσμος της πληροφορικής είναι γεμάτος από γραμματοσειρές και χρώματα. Σύντομα θα σου περιγράψω πώς άλλαξα και πληκτρολόγιο (τι άλλο με περιμένει, άραγε;) μαζί με οδηγίες για το πώς να το κάνεις κι εσύ!

εκτύπωση Κατηγορίες: δε βαριέσαι, προσωπικά, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

16 σχόλια στο “Όχι πια Courier New – Μια προδοσία;”

Ο/η "Cascader" είπε:

Όχι και προδοσία φίλε μου… Κι εγώ συνήθως δουλεύω με Courier New (σε αρκετά προγράμματα προτιμώ Verdana) αλλά οι καιροί αλλάζουν. Θα ακολουθούσα το παράδειγμα σου με την Consolas αλλά, τουλάχιστον στην δική μου οθόνη, το ClearType έχει το οπτικό ισοδύναμο μισού μπουκαλιού Drambuie (τόσο θολά…). Το ClearType tuning applet δεν βοήθησε και πολύ. Συνεπώς…
Courier New is dead. Long live Courier New!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 3:59 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Verdana; Ε, εσύ είσαι παρανοϊκός! Δε φαντάζομαι να μιλάς για κώδικα, ε; Χαχαχα…

Πάντως μάλλον η κάρτα γραφικών σου θα ήθελε ανανέωση ή, αλλιώς, πόσο παλιά οθόνη έχεις;

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 4:36 μμ

Ο/η "Cascader" είπε:

Όλα καινούργια είναι στο Dell Optiplex 755, σιγουρα πιο καινούργιο από το ClearType… Τα μάτια έκλεισαν την 30ετία όμως και είναι εκτός εγγύησης 😛

Δεν γελάμε! Όντως γράφω και κώδικα σε Verdana!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 4:57 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Στείλε screenshot – if you be man enough – να δει ο κόσμος!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 5:15 μμ

Ο/η "maritsa" είπε:

Τώρα πια μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι νιώθω γελοία που ασχολούμαι ακόμη με περισπωμένες, ψιλές και δασείες…

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 5:19 μμ

Ο/η "Cascader" είπε:

Μην νιώθεις άσχημα Μαρίτσα… Κι εγώ γελοίος ένιωθα όταν είχα να ασχοληθώ με περισπωμένες, ψιλές και δασείες. Γι’αυτό πήγα 1η δέσμη σε Πολυκλαδικό 😛

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 5:29 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

@maritsa
Να μην αισθάνεσαι καθόλου γελοία, όλα αυτά είναι πράματα που οι άνθρωποι της πληροφορικής έχουν εφεύρει επειδή δε μπορούσαν να κάνουν τίποτε καλύτερο. Παρεπιπτόντως, αν και είχα μικρή επαφή μαζί τους, πάντα συμπαθούσα τις περισπωμένες, τις ψιλές και τις δασείες.

@cascader
Πρώτον: Λευκό background; Όταν γράφεις είναι σα να σου κάνουν ανάκριση με πορτατίφ στο πρόσωπο!
Δεύτερον: Code folding! Ποτέ δεν το άντεξα. Μη μου κρύβετε τον κώδικά μουουου.
Τρίτον: Αλήθεια, τώρα, Verdana; Δηλαδή, για κάτσε, Verdana;
Τέταρτον: Ααα, τώρα ξεκαθαρίζουν όλα… V-B!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 5:52 μμ

Ο/η "Katerina" είπε:

@takis : εσύ τι background έχεις?
by the way…πολύ ωραίο το blog σου και πολύ ωραίες οι δυλειές που κάνετε στο nevma, μπράβο!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 6:06 μμ

Ο/η "Cascader" είπε:

Περί ορέξεως…
Δοκίμασα και άλλα background colors αλλά μπορώ να τα συνηθίσω με τίποτα…
Μην υποτιμάς το code folding, είναι βέβαια θέμα συνήθειας αλλά γιατί να βλέπεις συνέχεια μπροστά σου κώδικα που έφτιαξες και δοκίμασες μήνες πριν; Βοηθάει να συγκεντρωθείς στο κομμάτι που δουλεύεις.
Και C# έχει ο μπαξές αλλά δεν αλλάζει κάτι. Ίδιο font έχει! χαχαχα

ΥΓ: Άσχετο αλλά φρέσκο και ζεστό αρθράκι!

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 6:18 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

@Katerina
Κάτι σε RGB( 226, 226, 226 ); Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! Γνωριζόμαστε;

Έχεις δοκιμάσει Edubuntu για τα παιδιά;

@Cascader
Καλά, κι εγώ έχω δοκιμάσει χρωματισμούς γενικάαα πάμπολλους, αλλά όταν είδα για πρώτη φορά γκρι background σε κώδικα μου φάνηκε τόοοσο λογικό και καθάρισε και το μάτι μου! Πραγματικά ένιωθα σα να είχα πορτατίφ στη μούρη μου μέχρι τότε.

Ωραίο το αρθράκι και ωραίο και το FreeNAS! Θα περιμένω νέα για τις δοκιμές.

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 6:37 μμ

Ο/η "Katerina" είπε:

Γνωριζόμαστε 🙂 Από το di.uoa. Με έχεις και φίλη στο facebook 🙂
Ubuntu εχω περάσει σε δημοτικό σχολείο και στα παιδιά άρεσε πάρα πολύ. Σε μεγαλύτερους δεν έχω δοκιμάσει τη μετάβαση, δε μπορώ να περνάω και ότι θέλω στα pc του σχολείου, αλλά απο αναφορές που έχω κάνει δεν είδα και τρελό ενδιαφέρον. ισως πρέπει να τους το πάω έτοιμο για να δώ πως θα το πάρουν.

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 7:19 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Έτσι πες, τώρα σε κατάλαβα, βρε Κατερίνα! Μπράβο σου, πάντως, που το ψάχνεις έτσι για τα παιδιά…

25 Φεβρουαρίου, 2010 στις 7:28 μμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

Μόλις έκανα τη δοκιμή (θα την κρατήσω). Επιτέλους μια πιο μοντέρνα γραμματοσειρά, αλλά η εγκατάσταση από setup;;

28 Φεβρουαρίου, 2010 στις 1:11 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ε, βέβαια, Microsoft είναι το πράμα, πρέπει και αυτοί που δε γνωρίζουν να μπορούν να την εγκαταστήσουν! Οπότε, setup…

1 Μαρτίου, 2010 στις 9:02 μμ

Ο/η "Code into oblivion | Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

[…] Την είδα κάπως αλλιώς τώρα που καλοκαίριασε και γράφω τη Java μου στο theme Oblivion για την Eclipse από το Eclipse Color Themes. Θυμίζει κάτι από κονσόλα, Vim κλπ… Αλλά μου αρέσει. Και, ναι, έχει σημασία! […]

20 Μαΐου, 2011 στις 10:48 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!