e-Τρίκαλα: η πρώτη ηλεκτρονική πόλη στην Ελλάδα

16 Ιανουαρίου, 2008

"Α’ στο διάλο".., θα σκάσω, δε μπορώ να μη το σχολιάσω.  Εισαγωγή:

Ως e-trikala αναφέρεται ένα σύνολο εφαρμογών ΤΠΕ μέσα από τις οποίες φιλοδοξούμε να παράσχουμε σύντομα στους δημότες της πόλης των Τρικάλων- και της ευρύτερης περιοχής – ηλεκτρονικές υπηρεσίες με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αυτών. (από το www.trikalacity.gr και το www.e-trikala.gr)

Ο δήμος Τρικκαίων (τα γνωστά μας Τρίκαλα) είναι η πρώτη "ηλεκτρονική" πόλη στην Ελλάδα. Ή, αλλιώς, είναι η πρώτη πόλη που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών με στόχο τη "βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της". Πόσο καλύτερη εφαρμογή μπορεί να βρει κανείς στην πράξη για την τεχνολογία;

Πράγματι στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια, έπειτα από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η τοπική αυτοδιοίκηση έκανε ξεκάθαρη στροφή προς τις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίησή τους στις διαδικασίες της. Ούτε αριστερή ούτε δεξιά στροφή! Και με την αρωγή τηςΚοινωνία της Πληροφορίας εντυπωσιακά πράγματα έχουν επιτευχθεί. Παραθέτω μερικά (με το σαγόνι κατεβασμένο):

  1. Δωρεάν ασύρματο δίκτυο: δωρεάν ασύρματο δίκτυο (μέσω wi-fi) σε όλη σχεδόν την πόλη των Τρικάλων (δες και χάρτη κάλυψης) σε ταχύτητες 768kbps με 1mbps.
  2. Υπηρεσία παραπόνων "Δημοσθένης": ένα σύστημα καταχώρισης παραπόνων / επισημάνσεων από τους πολίτες προς το δήμο που ενοποιεί όλους τους τρόπους (φυσικό, ηλεκτρονικό, τηλεφωνικό).
  3. Τηλεπρόνοια: "…δημιουργία ενός δικτύου τηλεπρόνοιας, χρησιμοποιώντας υποδομές τηλεματικής, που θα λειτουργεί στο Δήμο Τρικκαίων για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ, άτομα με χρόνιες παθήσεις κλπ)"

Όλα αυτά φαντάζουν αστρονομικά για τα ελληνικά δεδομένα. Ελπίζω και να αξιοποιηθούν στην πράξη. Προσωπικά πιστεύω ότι οι νέες τεχνολογίες και οι τηλεπικοινωνίες είναι ένα αγαθό το οποίο κάθε πολιτεία οφείλει να παρέχει στα μέλη της. Όπως ακριβώς έχουμε δρόμους για να κυκλοφορούμε – ό,τι δρόμοι και αν είναι αυτοί τελοσπάντων – έτσι θα έπρεπε να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών μπορούν στη συνέχεια έτσι κι αλλιώς να συνεχίσουν να θησαυρίζουν πουλώντας μας υπηρεσίες, όπως ένας ταξιτζής -δικαίως – πληρώνεται για να μας μεταφέρει πάνω στους δημόσιους, κατά τα άλλα, δρόμους. Μια τέτοια πολιτεία αναγνωρίζει πως η τεχνολογία είναι μέγιστο αγαθό. Εφόσον, βέβαια, έχει αξιωθεί να παρέχει τα υπόλοιπα αυτονόητα για την αξιοπρεπή ύπαρξη των πολιτών (δρόμοι, υγεία, παιδεία, προσιτό φως και νερό κλπ). Και ως τέτοιο την κάνει διαθέσιμη σε αυτούς.

εκτύπωση Κατηγορίες: διαδίκτυο, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

6 σχόλια στο “e-Τρίκαλα: η πρώτη ηλεκτρονική πόλη στην Ελλάδα”

Ο/η "steak" είπε:

Πες τα Τακούλη!!!
Δεν την κάνουμε τσάμπα την έρευνα στο eGovernment…

16 Ιανουαρίου, 2008 στις 1:28 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Τα λέω εγώ… ποιος με ακούει;

Τι έρευνα κάνετε στο eGovernment Mr. Steak?

16 Ιανουαρίου, 2008 στις 2:03 μμ

Ο/η "Panagis" είπε:

Η πλάκα είναι ότι το ασύρματο δίκτυο υπάρχει στα Τρίκαλα (και μάλιστα στην τρέχουσα μορφή του) εδώ και 2 χρόνια -μπορεί και παραπάνω.

Δυστυχώς όμως έχει περάσει στο ντούκου από τα ΜΜΕ. Το ακόμα γελοιότερο είναι ότι η παράταξη του δημάρχου (που δεν έχω ιδέα ποια είναι, αν και μάλλον θα παίζει στην γνωστή τριπλέτα) δεν το έχει φωνάξει καν (δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη διαφήμιση)

16 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:37 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Φαίνεται να πρόκειται για ειλικρινή προσπάθεια. Αδιαφορώ πλήρως για την παράταξή του όποια και αν είναι αυτή. Παρόμοιες κινήσεις είναι οπωσδήποτε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εγώ, πάντως, το άκουσα στο ραδιόφωνο του Sky για πρώτη φορά τις προάλλες, όπου είχαν και συνέντευξη από τον ίδιο το δήμαρχο, ο οποίος είπε το εξής ενδιαφέρον: “Στα Τρίκαλα δεν έχουμε ναυτιλία, δεν έχουμε γεωργία… (είπε και κάνα δυο άλλα που δε θυμάμαι) … οπότε είπαμε να στραφούμε προς την τεχνολογία”. Το ωραίο είναι ότι όλο αυτό δεν είναι καθόλου ουτοπία τελικά.

ΥΓ: Επίσης οι δήμαρχος τονισε ότι ο δήμος άρχισε να δίνει 1mbps διαδίκτυο τη στιγμή που ο ΟΤΕ πουλούσε τα 368kbps. Έτσι, για να “καταγγέλουμε” και κάτι…

16 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:53 μμ

Ο/η "George" είπε:

Ζήτω και μπράβο και επιτέλους υπάρχει και ένας δήμος υπόδειγμα. Ξέρεις, από αυτούς που μπορείς να χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα σε συζητήσεις τύπου “τι-να-σου-κάνει-και-ο-δήμαρχος,-αφού-δεν-βοηθάει-το-κράτος”.

Σημειώνω ότι τα Τρίκαλα είναι επίσης υπόδειγμα οδηγικού πολιτισμού. Συμβαίνει δηλαδή και εκεί αυτό το μυστήριο φαινόμενο κατά το οποίο όταν ένας πεζός πατήσει το πόδι του στο δρόμο τα αυτοκίνητα σταματούν και δεν ακούγονται κορναρίσματα.
Spooky…

17 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:46 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Well said! Πράγματι, όταν υπάρχει θέλησις υπάρχει και ο τρόπος. Διαφορετικά πρόκειται περί στρουθοκαμηλισμού. Αν είναι και “οδικώς” όπως τα λες στα Τρίκαλα, τότε έχει μια σοβαρή πιθανότητα για υποψηφιότητα στο διαγωνισμό “η πόλη των ονείρων μου”. Μαζί με το Μόναχο, τη Βιέννη κλπ κλπ κλπ…

17 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:55 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!