Εμπρός 2008

7 Ιανουαρίου, 2008

Hello World και Χρόνια σας Πολλά.

Καλώς το 2008. Ας μην πω πολλά και ας ευχηθώ ακόμη λιγότερα. Πέρασα 10 μέρες με ελάχιστο Η/Υ και μηδέν internet. Όχι δεν ήμουν στο Θιβέτ, σε ένα χωριό της Εύβοιας ήμουν όπου ο ΟΤΕ επιτρέπει σύνδεση στο internet με 14,4kbps. Σας παρακαλώ μη με κάνετε να αρχίσω να μιλάω…

Καταρχάς Netscape R.I.P. Ποτέ δεν τον συμπάθησα αρκετά, αλλά σε αυτό φταίει η ιστορία και ο Firefox. Αποτελεί, όμως, ο ίδιος κεφάλαιο της ιστορίας από μόνος του. Γενναία η απόφαση να σταματήσει η ανάπτυξη και η υποστήριξή του μιας και δεν είχε πλέον πολύ νόημα.

Επίσης διασκεδάστε και μάθετε "χρήσιμα" πράγματα από το holyFAQ. Καλή αρχή!

Και λίγη τροφή για το μυαλό έπειτα από την πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή της ΕΤ-3 "Άσπρο-Μαύρο" σχετικά με το θέμα του άβατου για τις γυναίκες στο Άγιο Όρος. Εσείς τι λέτε, θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος των γυναικών στο Άγιο Όρος ή όχι; Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν πολλά αλλά, φοβάμαι, εκτός θέματος. Τι σχέση είχε, για παράδειγμα, τον αν η Εκκλησία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 ή το αν οι μοναχοί του Αγίου Όρους συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές στην κατοχή ή όχι;

Μάλλον απλό είναι το θέμα. Εφόσον έχουμε ελεύθερη πολιτεία και αναγνωρίζουμε το Άγιο Όρος ως περιοχή εξέχουσας σημασίας για τον ορθόδοξο χριστιανισμό κι ακόμη επιτρέπουμε στις γυναίκες να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, τότε δε βλέπω το λόγο για το άβατο. Διατηρούμε ένα μελανό σημείο της κατά τα άλλα πλούσιας κι επιθυμητής αλλά υπερεκτιμημένης "Παράδοσής" μας.

Προσθήκη:
Θυμήθηκα ότι όταν εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Σουηδία και η Φινλανδία, οι δύο – γυναίκες – υπουργοί εξωτερικών τους εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στο άβατο του Αγίου Όρους Το άβατο, όμως, όπως φαίνεται από το άρθρο, είναι με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία αποδεκτό και νόμιμο.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, προσωπικά | rss 2.0 | trackback

14 σχόλια στο “Εμπρός 2008”

Ο/η "Tristanos" είπε:

Φαντάζομαι εννοείς ότι υπάρχουν γυναίκες που θα ήθελαν να πάνε στην περιοχή του Αγίου Όρους. Εγώ συμφωνώ μαζί σου ότι κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να πάει όπου επιθυμεί. Βέβαια εγώ σαν άτομο δεν μπορώ να μπω στην ιδιοκτησία κάποιου άλλου ή και ακόμα δεν μπορώ να μπω σε δημόσια μέρη που απλά μου απαγορεύεται η είσοδος για τον έναν ή τον άλλο λόγω. Δεν είναι δύσκολο να παραχωρηθεί όλο το Άγιο Όρος στην ιδιοκτησία της εκκλησίας οπότε και η εκκλησία ορίζει το ποιος επιτρέπεται να περάσει και ποίος όχι.

Όμως μάλλον το παράλογο είναι ότι δεν απαγορεύεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους να περάσουν αλλά συγκεκριμένα στις γυναίκες. Φαντάζομαι όπως απαγορεύεται στους άνδρες να μπουν στις γυναικείες τουαλέτες για να προστατευθούν οι γυναίκες έτσι απαγορεύεται και στις γυναίκες να περάσουν στο Άγιο Όρος για να προστατευθούν οι αθώοι κληρικοί. Επίσης εμένα μου απαγορεύεται να τρέξω στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου γιατί μέσα υπάρχουν μικρά παιδιά που κάνουν προπόνηση αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 8:15 πμ

Ο/η "Γιώργος (Ναι, εγώ)" είπε:

Θα περιοριστώ στις ευχές για ένα δημιουργικό νέο έτος, διότι ο ένας νευρώνας που διαθέτω είναι ακόμη σε άδεια.

Θα τα πούμε εδώ γύρω…

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 10:11 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ο Tristanos θέτει εύλογα ερωτήματα αλλά κάνει κάποιες, πιστεύω, “εύκολες” αναλογίες. Δε νομίζω ότι του απαγορεύεται να τρέξει στο δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου επειδή υπάρχουν μέσα μικρά παιδιά αλλά για λόγους διαχειριστικούς – δε μπορούμε, δηλαδή, όλοι ταυτόχρονα να χωρέσουμε στο γήπεδο την ίδια ώρα. Επίσης στο θέμα των τουαλετών, η αιτία είναι κάπως προφανής και δεν έχει σχέση με κάποιου είδους στέρησης ελευθεριών.

Ποιος είναι ο λόγος όμως για την απαγόρευση εισόδου των γυναικών στο Άγιο Όρος. Μήπως απαγορεύουν οι μουσουλμάνοι πχ στις γυναίκες τους να επισκέπτονται τη Μέκκα; Οι αιτιάσεις περί παραδόσεως είναι αστείες. Όπως επίσης και αυτές περί προστασίας των μοναχών. Από τι να προστατευτούν, από τον πειρασμό;

Κανείς δεν προτείνει να κατακλυστεί το Άγιο Όρος από γυναίκες ξαφνικά. Και οι άντρες που το επισκέπτονται το κάνουν αυτό εντελώς ελεγχόμενα και με συγκεκριμένες διαδικασίες. Αυτό είναι κάπως κατανοητό. Τώρα, αν με ρωτήσεις το γιατί να θέλουν διακαώς οι γυναίκες να πάνε εκεί πέρα, την απάντηση δεν την ξέρω. Παράλογο μου φαίνεται και για τους άντρες, δηλαδή, εξαρχής. Οι τουριστικοί λόγοι δεν είναι αρκετοί. Αλλά η θρησκεία και η ελευθερία είναι αναφαίρετα δικαιώματα.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:53 πμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Μήπως και το να μπορείς να βρεθείς σε ένα μέρος που δεν υπάρχει ΚΑΜΜΙΑ γυναίκα είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:00 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Χμμ, νομικά πολλά δεν ξέρω αλλά μάλλον όχι. Πήγαινε σπίτι σου άμα το θες αυτό. Κι άμα είσαι άστεγος και επιζητάς το δικαίωμα να μην υπάρχει καμία γυναίκα γύρω σου μήπως θα πρέπει να απαγορεύσουμε σε αυτές να κυκλοφορούν στους δρόμους;

Επίσης, μπορείς να πας σε ένα μπιλιαρδάδικο, σε μια καφετέρια Κυριακή απόγευμα με ντέρμπυ στη γιγαντοοθόνη, σε ένα sex-shop, σε ένα στριπτιζάδικο αλλά προτού αρχίσει το πρόγραμμα ή να πας να γραφτείς σε κάποιο τμήμα πληροφορικής στο πανεπιστήμιο.., ναι, θα έχεις πολύ λίγες ενοχλήσεις εκεί!

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:22 μμ

Ο/η "Γιώργος (Ναι, εγώ)" είπε:

Δεν βλέπω το λόγο για τον περιορισμό. Είναι φανερά ένας συνδυασμός “παράδοσης” και μισογυνισμού, στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία στο Χριστιανισμό. Όπως και να έχει, τα περί πειρασμών μου ακούγονται γελόια. Αν κάποιος πραγματικά θέλει να βρει το θεό, ας το κάνει εδώ, μαζί με εμάς, όπου χρειάζονται πραγματικά cohones για να το επιτύχεις…

(Ο νευρώνας ξύπνησε και διψά για κουβέντα)

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 2:34 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Τώρα θίγεις και το θέμα του μοναχισμού – για μερικούς ισοδύναμο με τον αναχωρητισμό, γενικότερα. Επιφυλάσσομαι, γι’ αυτό, μιας και έχω κάνα δυο υποψίες να πιστεύω ότι ένας άνθρωπος ίσως φτάσει στο σημείο να έχει πραγματική ανάγκη να καταφύγει σε αυτόν. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πιστεύω ότι το κάνει για να βρει το θεό ή για να τον υπηρετήσει και να αφοσιωθεί σε αυτόν ή κάτι παρόμοιο. Αυτό είναι ανθρώπινη εφεύρεση. Ακόμη και από τη χριστιανική θεολογία να το δει κανείς δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο θεός θα επιβράβευε κάποιον που επιλέγει να απέχει από την κοινωνία. Αν φαίνεται ότι εκφέρω κάποια άποψη αυτή δεν είναι ότι κατακρίνω το μοναχισμό – καθόλου! – αλλά ότι αμφιβάλλω για τους σκοπούς για τους οποίους τον ακολουθεί κανείς. Άλλωστε, ο μοναχισμός του Αγίου Όρους είναι διαφορετικός από το μοναχισμό που λαμβάνει χώρα κοντά σε μια οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινωνία, στην οποία είναι δυνατόν κανείς να προσφέρει έργο (κάτι ιδιαίτερα επιθυμητό από τη χριστιανική θρησκεία).

Για το θέμα του άβατου, πάντως, είμαι μάλλον μαζί σου. Τι θέλουν οι γυναίκες να κάνουν εκεί πέρα; Τι θέλει ο καθένας να κάνει εκεί πέρα, δηλαδή; Όλα στο μυαλό είναι και ο θεός παντού!

ο.ε.δ.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 3:01 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Αφού ανήκει στους μοναχούς αυτοί έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν ποιος θα μπαίνει και ποιος όχι.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 3:48 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Απλά παραθέτω: “Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο και αυτόνομο τμήμα του Ελληνικού κράτους, που υπάγεται πολιτικά στο Υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στην Δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.”, οπότε έχεις δίκιο.

Αλλά: “Θεωρείται από τα σημαντικότερα τμήματα όχι μόνο της Βαλκανικής, αλλά της Ευρώπης και της Ανατολικής Εκκλησίας λόγω της μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού. Aληθώς καταφύγιο και μουσείο μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων.”, άρα είναι δικαίωμα κάθε Έλληνα να έχει πρόσβαση σε αυτά και άρα έχεις λάθος.

Όλα από τη wikipedia για το Άγιο Όρος.

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 4:36 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Κάτσε ρε αρχηγέ επειδή είναι “μεγάλης εθνικής, ιστορικής, θρησκευτικής, γραμματειακής και πολιτισμικής αξίας αυτού ως ακόμη και κέντρου διατήρησης και συντήρησης πλούσιου υλικού. Aληθώς καταφύγιο και μουσείο μοναδικού θησαυρού ελληνικής τέχνης και γραμμάτων” έχει δικαίωμα κάθε Έλληνας να κάνει βόλτες εκεί???????????? Από που και ως που??????

8 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:16 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ότι υπάρχει και συντηρείται και “φυλάσσεται” εκεί ιστορικό υλικό (εικόνες, κειμήλια κλπ) είναι αλήθεια, αρχηγέ. Και αν πράγματι υπάρχει, δεν είναι αυτονόητο ότι είναι δικαίωμα του κάθε Έλληνα να έχει πρόσβαση σε αυτό όπως σε όλα τα άλλα; Μπορείς να απαγορέψεις σε μια ομάδα Ελλήνων πχ να επισκέπτονται τις Μυκήνες ή τους Δελφούς ή το Μυστρά; Και βέβαια έχει ο καθένας το δικαίωμα να “κάνει βόλτες” εκεί! Ελεγχόμενα μεν, αλλά ο καθένας.

Πάντως, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάβεται στο Άγιο Όρος από το αρμόδιο “νομοθετικό” σώμα πρέπει να επικυρώνεται και από την ελληνική πολιτεία. Επομένως, δεν ανήκει στους μοναχούς για να αποφασίζουν ποιος θα μπει και ποιος όχι.

9 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:04 πμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Αν δεν πεις την τελευταία κουβέντα θα σκάσεις :-))))))

9 Ιανουαρίου, 2008 στις 8:24 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Αυτό δεν είναι αλήθεια…

9 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:15 πμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Έλα βρε Τακούλη ξέρεις ότι σε πειράζω.

10 Ιανουαρίου, 2008 στις 8:25 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!