Χορτοφαγία και ηθική καθαρότητα

11 Φεβρουαρίου, 2024

Έχοντας υπολογίσει κάποια πράγματα στη ζωή μου, πώς θέλω να πορεύομαι, τι παράδειγμα θέλω να δίνω, κλπ, έχω αποφασίσει εδώ και χρόνια να στέκομαι ανοιχτά και ενεργά υπέρ της χορτοφαγίας. Χορτοφαγία ή αυστηρή χορτοφαγία ή αζωική διατροφή ή βιγκανισμός είναι η προσπάθεια διεύρυνσης του ηθικού μας κύκλου ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα ζώα.

Τόσο απλά. Δεν είναι κάποια προσπάθεια για σωτηρία το πλανήτη, αν και μας ενδιαφέρει η καλή του κατάσταση, δεν είναι κάποια προσπάθεια για ηθική τελειότητα, αν και μας ενδιαφέρει να είμαστε ολοένα και πιο ηθικά υποκείμενα.

Το κίνημα του βιγκανισμού δυστυχώς συχνά αυτοφυλακίζεται σε μια συζήτηση ηθικής καθαρότητας. Σε μια προσπάθεια βιγκανικής τελειότητας. Αν κάτι περιέχει έστω και ένα μόριο ζωικής προέλευσης τότε το σύνολο δεν είναι βίγκαν. Δεν υπάρχουν επίπεδα βιγκανισμού. Ή είναι ή δεν είναι. Μαύρο ή άσπρο, χωρίς γκρι αποχρώσεις.

Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση είναι α) ατελής και β) απωθητική.

Είναι ατελής γιατί πάντα μπορούμε να κάνουμε ένα λάθος. Σημασία δεν έχει η τελειότητα, η απόλυτη έλλειψη λάθους, αλλά η γενική κατεύθυνση προς αυτό που θεωρούμε σωστό. Η συνεχής προσπάθεια και βελτίωση. Απλά στο βιγκανισμό υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η τελειότητα μπορεί να επιτευχθεί. Όμως ακόμη κι αν επιτευχθεί, ακόμη κι αν καθαρίσουμε δηλαδή τη διατροφή μας από οτιδήποτε ζωικό, πάντα θα υπάρχουν άλλες πτυχές της ζωής μας που βλάπτουν τα ζώα. Ένας βίγκαν μπορεί να έχει αυτοκίνητο που παράγει ρύπους και βλάπτει το περιβάλλον; Μπορεί να διαβάζει βιβλία που καταστρέφουν δέντρα; Φυσικά και μπορεί να κάνει πολλά στην κατεύθυνση του να βελτιώνει τη στάση του σε όλα αυτά τα θέματα. Αλλά δε μπορεί να επιζητά με επιμονή την τελειότητα. Επιπλέον, η συμπεριφορά μας προς τα ζώα, είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής μας ηθικής. Είμαστε μήπως τέλεια ηθικά όντα απέναντι προς τους ανθρώπους; Έχουμε αληθινή επίγνωση της παραμικρής μας πράξης απέναντί τους;

Και έτσι έρχομαι στο δεύτερο σκέλος. Το αίτημα να μην είναι μια ιδέα απωθητική ή, να το πω καλύτερα, να είναι ελκυστική! Πώς θα πετύχουμε να διευρύνουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θέλουμε να ασπαστούν αυτή μας την ιδέα. Πολεμώντας τους ή προσεγγίζοντάς τους; Λίγο μάρκετινγκ δεν κάνει κακό και η εμμονή στην απόλυτη ηθική καθαρότητα δεν είναι ελκυστική. Μάλιστα κάποιοι άνθρωποι πιθανώς συμπαθούν την τάση αυτή αλλά συχνά συναντούν ταμπουρωμένους κρεατομάχους μπροστά τους. Επομένως, ας είμαστε απέναντί τους ήπιοι και ανοιχτοί.

Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/3-chicks-on-green-grass-162164/

εκτύπωση Κατηγορίες: χορτοφαγία | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!