Σκέψεις για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

10 Ιανουαρίου, 2024

Επιθυμούμε (γενικά μιλώντας) τo θεσμό της τεκνοθεσίας, όπου ένα ζευγάρι ανθρώπων παίρνει υπό την κηδεμονία του ένα παιδί χωρίς γονείς, υπό όρους και προϋποθέσεις που θέτει η πολιτεία; Γενικά, ναι, το επιθυμούμε και το επικροτούμε μάλιστα.

Έχουμε κάποια στέρεη εικόνα ότι η τεκνοθεσία βλάπτει γενικά ως θεσμός; Όχι.

Μπορούν οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις της να βελτιωθούν; Μάλλον ναι. Τα περισσότερα προβλήματα που ακούω είναι τα γραφειοκρατικά και εμποδίζουν τις τεκνοθεσίες να προχωρούν ταχύτερα.

Έχουμε κάποια στέρεη εικόνα ότι η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια θα προκαλέσει κάποια βλάβη (σωματική ή ψυχολογική) σε ένα παιδί ή έστω θέτει πιθανότητες βλάβης σημαντικά μεγαλύτερες από όποια άλλη τεκνοθεσία ή και από την παραδοσιακή βιολογική τεκνοποίηση; Όχι. Πολλοί εκφράζουν ενστάσεις αλλά όλες είναι προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Δεχόμαστε ότι για τον άνθρωπο η τεκνοποίηση είναι δικαίωμα και ανάγκη; Χωράει πολλή συζήτηση το δεύτερο. Είναι πράγματι εγγενής βασική ανάγκη; Το δεχόμαστε αυτό μήπως απλά κατά παράδοση κι επειδή ίσως μας το επιβάλει το κακό το σύστημα που μας ελέγχει και άλλα τέτοια; Ας πούμε ότι αυτό λύνεται από το γεγονός ότι είμαστε αρκετά ενήλικες για να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Και το πρώτο ίσως χωράει συζήτηση ή τελοσπάντων δεν είναι είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Η πολιτεία μπορεί να αφαιρέσει την κηδεμονία από ένα παιδί από μια οικογένεια που το κακοποιεί. Και δεν ξέρω τι γίνεται πχ με άτομα με νοητική υστέρηση. Έχουν δικαίωμα να τεκνοποιήσουν; Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρέσεις.

Αν λοιπόν ζούμε σε μια φιλελεύθερη, δημοκρατική, ευνομούμενη, κοσμική πολιτεία και δεν έχουμε κανένα λόγο να απαγορεύσουμε κάτι, ε, ας μην το κάνουμε. Αν χρειάζεται μια πράξη, ένας νόμος, για να επιτραπεί αυτό, ε, ας τον φτιάξουμε επιτέλους.

[Photo by Polina Tankilevitch: https://www.pexels.com/photo/landscape-man-couple-love-5255811/.]

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!