Η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να μας καταπιεί, αν και όχι με τρόπο βιβλικό, να φέρει το τέλος του κόσμου, τα σάιμποργκ, το Σκάινετ και τέτοια πράματα. Πρόκειται να ανατρέψει μυριάδες πτυχές της καθημερινότητάς μας. Μυριάδες και άγνωστες. Άγνωστες και απρόβλεπτες. Αυτό το απρόβλεπτο είναι και το κάπως ανησυχητικό.
Επεξεργάζομαι τη σκέψη ότι ένα έργο (εικόνα, κείμενο, βίντεο) κλπ που έχει χρησιμοποιήσει επιδραστικά τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να νομοθετηθεί ότι υποχρεούται να το δηλώνει φανερά, ώστε να επιτρέπει την κριτική αντιμετώπισή του ανάλογα. Χρησιμοποίησες τεχνητή νοημοσύνη; Ε, θα πρέπει να το ξέρω. Εσύ αν θες μην το σεβαστείς αυτό, αλλά το έργο σου περιέχει το διάγγελμα ενός πρωθυπουργού να λέει παραποιημένα λόγια, τότε, αν το αποδείξω, εσύ θα πρέπει να τιμωρηθείς.
Φυσικά αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα. Τι πάει να πει επιδραστικά; Ποια ποσότητα τεχνητής νοημοσύνης είναι επιδραστική; Πώς τη μετράμε; Τι πάει να πει τεχνητή νοημοσύνη καλά καλά; Να το κάνουμε αυτό και σε άλλα “συστατικά” των έργων της ανθρώπινης διανοίας; Να το κάνουμε και σε ασήμαντα έργα τεχνητής νοημοσύνης; Ποια είναι ασήμαντα; Σε ποια μας νοιάζει και ποια όχι;
Βλέποντας όμως την έκταση της εξαπάτησης που μπορεί να προκύψει, τουλάχιστον πρέπει να απαιτήσουμε να γνωρίζουμε κάποια από τα συστατικά ενός έργου για λόγους διαφάνειας. Πώς έχουμε τα συστατικά ενός τροφίμου-προϊόντος στη συσκευασία του ή την αναφορά για πνευματικά δικαιώματα σε ένα έργο διανοίας; Κάπως έτσι!
Να πχ για την παραπάνω φώτο λέω: “Lords Communications Committee hears from Ai-Da the robot artist in House of Lords first” by ukhouseoflords is licensed under CC BY-NC-ND 2.0.