Τι είναι αθεΐσμός, μην είναι πίστη ή δόγμα

19 Νοεμβρίου, 2022

Το Big Think γενικά αναρτά ενδιαφέροντα θέματα, όμως εδώ τα κάνει ρόιδο. Αναπαράγει την ιδέα ότι αθεϊσμός είναι η πίστη σε κάτι. Ενώ δεν έχει να κάνει σε τίποτα με κάποια πίστη ή δόγμα. Έχει να κάνει στη βάση του με την έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων προς την κατεύθυνση της ύπαρξης υπερφυσικών οντοτήτων, για να το θέσω όσο πιο γενικά μπορώ.

Μπορεί ένας άθεος να έχει διάφορες άλλες πεποιθήσεις στη ζωή του και μπορεί πολλοί άθεοι να μοιράζονται πολλές κοινές πεποιθήσεις μεταξύ τους. Ή και να διαφωνούν σε κάποιες άλλες. Αλλά ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής δεν είναι η “πίστη” στην ανυπαρξία θεού. Είναι το γεγονός ότι δεν έχουν πειστεί πως κάποια τέτοια οντότητα υπάρχει. Όπως δεν έχουν πειστεί και ότι υπάρχουν καλικάντζαροι, γέτι και ιπτάμενες τσαγιέρες.

Μεγάλη κουβέντα μπορεί να ακολουθήσει για το αν αυτό είναι αγνωστικισμός ή αν ο αγνωστικισμός είναι τελικά πρακτικά αθεϊσμός. Υποστηρίζω το δεύτερο, αν είσαι αγνωστικιστής, δηλαδή στην πράξη λες ότι δεν ξέρεις, ε πρακτικά είσαι άθεος, δεν έχεις αποδεχτεί ακόμα την ύπαρξη θεού. Αν την αποδεχτείς στο μέλλον ΟΚ. Αλλά προς το παρόν είσαι άθεος.

Συνιστά πάντως επιχείρημα κατά αχυρανθρώπου να επιτίθεται κανείς στον αθεϊσμό όπως κάνει ο, κατά τα άλλα θεωρητικός φυσικός Marcelo Gleiser του προαναφερθέντος άρθρου του Big Think:

“I think atheism is inconsistent with the scientific method. What I mean by that is, what is atheism? It’s a statement, a categorical statement that expresses belief in nonbelief.”

Όχι αδερφέ, είσαι και φυσικός, δεν είναι αυτό ο αθεϊσμός. Δεν πρόκειται για categorical statement! Πήρες και Templeton prize για να τα λες αυτά βέβαια, ένα βραβείο που, κατά Richard Dawkins που δίνεται:

“…usually to a scientist who is prepared to say something nice about religion:”

εκτύπωση Κατηγορίες: αθεΐα, απόψεις | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!