Firefox OS App Days 26/01/2013 – Athens

28 Ιανουαρίου, 2013

firefoxOS-app-days_graphic_RGB-245x300Φτάνοντας στο ΟΤΕAcademy το Σάββατο 26/01/2013 το πρωί, η εικόνα ήταν κάπως σουρεαλιστική αλλά και λίγο συγκινητική. Ένα πανώ στην είσοδο ενημέρωνε ότι σε λίγο ξεκινούσε εκεί το Firefox OS App Days της Αθήνας. Το να βλέπεις την πορτοκαλί αλεπουδίτσα να καμαρώνει στην είσοδο του χώρου μιας εταιρείας που, λίγα χρόνια πριν, η ιστοσελίδα της έπαιζε κατά πάσα πιθανότητα μόνο σε Internet Explorer είναι ανεκτίμητο. Από την έκδοση 0.8 το 2004, που τον έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου, ο Firefox έχει γράψει αρκετή ιστορία.

Nα που τώρα ήμασταν όλοι μαζεμένοι εκεί για να μάθουμε για το νέο λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές του Mozilla Foundation, το Firefox OS, το οποίο είναι βασισμένο πάνω στο browser Firefox. Να το δούμε σε δράση για πρώτη φορά, να ενημερωθούμε για την αρχιτεκτονική του και για το πώς αναπτύσσεις εφαρμογές για αυτό. Firefox OS, ναι, ένα λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές βασισμένο σε τεχνολογίες web. Λατρεύω και μόνο την ιδέα. Κι αν θεωρείτε ότι τα iOS και Android είναι ανταγωνιστές αξεπέραστοι, θυμηθείτε πώς ο Firefox άλλαξε το τοπίο στο internet κλονίζοντας πρώτος (στατιστικά εδώ μόνο από 2009+) το μονοπώλιο του Internet Explorer.

Το event ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 με ένα σύντομο εισαγωγικό video του Mozilla Foundation από τους Mozilla Reps στην Ελλάδα σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του: οι αρχές πάνω από το κέρδος, πρώτα από όλα ο χρήστης, η προστασία και το συμφέρον του, η φιλοσοφία ανοικτού λογισμικού έναντι στο κλειστό λογισμικό, το συμφέρον τος κοινότητας απέναντι στο εταιρικό συμφέρον.

firefox-os-app-days-athens-4Την εισαγωγική παρουσίαση για το Firefox OS έκανε ο Πιέρος Παπαδέας. Μίλησε για την εξέλιξη των τεχνολογιών web (HTML5, CSS2,3, Javascript), για τις μεγάλες υποσχέσεις που κομίζουν αλλά και για τον “κύκλο της υπερβολής” κάθε νέας τεχνολογίας μέχρι αυτή να φτάσει στην ωριμότητα. Διαβεβαίωσε ότι το web είναι μια έτοιμη πλατφόρμα που είναι σήμερα εδώ και δουλεύει ήδη: “The web is the platform. It’s the big thing and it is here”. Το Firefox OS φιλοδοξεί να είναι η πλατφόρμα αναφοράς σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Νίκος Ρούσσος ακολούθησε με μια παρουσίαση για τις ίδιες τις βασικές συστατικές τεχνολογίες του web αλλά και του Firefox OS, την HTML(5), τα CSS και τη Javascript. Μίλησε για την αρχιτεκτονική του νέου λειτουργικού, για τις δυνατότητές του και για το πώς θα αναπτύσσουμε εφαρμογές για τα marketplaces που θα δημιουργηθούν (θα υπάρχει φυσικά το επίσημο marketplace του Mozilla). Έδωσε έμφαση στην ιδέα των “ανοιχτών” εφαρμογών (open web apps).

Ακολούθησε σύντομο workshop από το Χρήστο Μπαχαράκη για το Firefox OS Simulator. Οι παρευρισκόμενοι έμαθαν για αυτό και το εγκατέστησαν στα laptop τους, ώστε να είναι έτοιμοι για το hackathon που θα ακολουθήσει. Ατυχώς, την ώρα εκείνη μείναμε χωρίς internet λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων.

Στη συνέχεια το βήμα πήρε ο Παναγιώτης Αστήθας, ένας από τους Έλληνες developers που συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη του Firefox (συγκεκριμένα στα Firefox Developer Tools). Παρουσίασε όλα τα νέα εργαλεία που το Firefox OS θα παρέχει στους developers έτσι ώστε η ανάπτυξη εφαρμογών με web τεχνολογίες να μπορεί να επεκταθεί και να συμπεριλαμβάνει όλες τις λειτουργίες μιας έξυπνης συσκευής. Αυτά είναι τα νέα Web APIs και αφορούν την αλληλεπίδραση μιας εφαρμογής με modules όπως η μπαταρία της συσκευής, το GPS, ο αποθηκευτικός χώρος, ο τηλεφωνικός κατάλογος του χρήστη,τα SMS, το WiFi κοκ.

firefox-os-app-days-athens-5Εξήγησε ότι γίνεται η προσπάθεια ώστε αυτά να τυποποιηθούν, να γίνουν standards (μερικά είναι ήδη) για να υλοποιούνται από όλους τους vendors έξυπνων συσκευών, οι οποίοι θα υποστηρίζουν το Firefox OS. Μόνο έτσι το Firefox OS θα μπορέσει να διαδοθεί σε ευρεία κλίμακα χρηστών/καταναλωτών και να αποκτήσει momentum.

Σχετικά με τα Web APIs δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι όλα πάρα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαφυλάσσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την ασφάλεια και την ανωνυμία του χρήστη απέναντι σε κακόβουλες ενέργειες εναντίον του. Κάτι που αποτελεί μια έτσι κι αλλιώς θεμελιώδης αρχή του Mozilla Foundation και του Firefox.

Ακολούθησαν ερωτήσεις του κοινού σχετικά με το Firefox OS, την ανάπτυξη εφαρμογών σε αυτό, τα Web APIs, τα εργαλεία, τη στρατηγική του Mozilla, τα politics. Σχεδόν σε κάθε ερώτημα αναδυόταν μία κυρίαρχη έννοια. Πως ό,τι αφορά το Firefox OS αφορά και το ίδιο το web σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Το Firefox OS είναι καθ’ όλα μια web πλατφόρμα με όλα τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτό, ελαφρώς προσαρμοσμένα στον κόσμο των έξυπνων συσκευών.

firefox-os-app-days-athens-3Το πρώτο μέρος της ημέρας, αυτό με τις παρουσιάσεις, έκλεισε με το Γιάννη Γιαννέλο και μια παρουσίαση του Mortar, μιας μικρής βιβλιοθήκης από templates που βοηθούν στην ανάπτυξη εφαρμογών για το Firefox OS.

Η όρεξη είχε ανοίξει. Γενικά. Ένα σύντομο κολατσιό κι ο κόσμος πήρε το δρόμο για τα εργαστήρια. Με το internet να δουλεύει πια κανονικά οι developers πήραν θέσεις κι άρχισαν να δοκιμάζουν το Firefox OS. Άλλοι με το simulator και άλλοι απευθείας πάνω σε έξυπνες συσκευές που παρείχε η διοργάνωση με Firefox OS εγκατεστημένο. Οι πρώτες μικρές εφαρμογές άρχισαν να υλοποιούνται. Παράλληλα εξελίσσονταν εργαστήρια σχετικά με responsive web design, το github κλπ.

Η δική μας εντύπωση από τις ίδιες τις συσκευές με το Firefox OS ήταν εξαιρετική. Η χρήση ήταν πολύ απλή για οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει smartphone και η απόκριση των συσκευών στη χρήση ήταν άμεση. Ο αγαπημένος μας Firefox ήταν εκεί ολοζώντανος και λειτουργικός! Μάλιστα, οι συσκευές που βρίσκονταν διαθέσιμες ήταν επί τούτου χαμηλών προδιαγραφών (1GHz επεξεργαστής, 256MB μνήμη). Κάτι που μας κάνει να ανυπομονούμε ακόμη περισσότερο για τις πρώτες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν σύντομα (αναμένονται στα μέσα Φεβρουαρίου 2013).

firefox-os-app-days-athens-6Για 4 περίπου ώρες οι developers έγραφαν υπομονετικά κώδικα, δοκιμάζοντας τη νέα τεχνολογία, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες, μαθαίνοντας καινούρια πράγματα από τους υπομονετικούς Mozilla Reps. Στο τέλος της ημέρας όλες οι εφαρμογές συγκεντρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και οι 10 πιο πλήρεις παρουσιάστηκαν στους υπόλοιπους. Οι δημιουργοί τους κέρδισαν από ένα Firefox OS smartphone της GeekPhone. Μέσα σε αυτές και αυτή που φτιάξαμε μαζί εγώ και ο Κώστας (ένας απλός, όμορφος RSS reader του blog του Κώστα).

Μας άρεσαν, και αξίζει να αναφέρουμε, οι παρακάτω εφαρμογές:

  • Mark Pors and Dimitris Balaouris: Type out Loud: Open online chatroom where all sent messages are broadcasted as audio to all users. http://typeoutloud.com/.
  • Panayiotis Stamatelopoulos, Patroklos Kontos, Michael Koutantos, Michael Demetriou: Around me: Chat with people in your proximity. http://www.outofbounds.gr/aroundMe/.
  • Dimitris Gardiklis: TodoList: A simple todo app with checkboxes, filtering based on pending or done. http://dgar.github.com/TdoList/.

Το etherpad με τα χρήσιμα στοιχεία του event: https://etherpad.mozilla.org/firefoxos-appdays-athens.

Τα videos του event:

firefox-os-app-days-athens-2Δεδομένα και αριθμοί:

  • 23 οι χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν Firefox OS App Days
  • 350 άτομα έκαναν register για το event της Αθήνας
  • 200 περίπου το παρακολούθησαν
  • 60 άτομα έμειναν ως το τέλος και τις παρουσιάσεις
  • 1.500.000 views στα tweets με το hashtag του event
  • 15 χρονών ο μικρότερος developer που παρακολούθησε το event, έμεινε ως το τέλος κι έφτιαξε και app που κέρδισε Firefox OS smartphone

Στα μέσα Φεβρουαρίου 2013 αναμένονται τα πρώτα Firefox OS smartphones της GeekPhone.

εκτύπωση Κατηγορίες: firefox os, διαδίκτυο, πολιτικά, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

5 σχόλια στο “Firefox OS App Days 26/01/2013 – Athens”

Ο/η "Λευτέρης Κοσμάς" είπε:

Eξαιρετικό άρθρο Τάκη. Πραγματικά χάρηκα που το διάβασα.Θα είναι χαρά μου να σε ξαναδώ στα επόμενα event του Mozilla Greece.

29 Ιανουαρίου, 2013 στις 4:16 μμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

Ήμουν κι εγώ εκεί (φαίνεται) και θα είμαστε και στα επόμενα που θα γίνουν!

ΥΓ: Να βάλεις και άλλες φωτογραφίες!

29 Ιανουαρίου, 2013 στις 5:43 μμ

Ο/η "Firefox OS App Days 26/01/2013 - Athens - Φωτογραφίες — Nevma Developers Blog" είπε:

[…] από το πρόσφατο Firefox OS App Days της Αθήνας στο OTEAcademy στις 26 Ιανουαρίου […]

21 Φεβρουαρίου, 2013 στις 2:34 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!