6 μονάδες πάνω, 6 μονάδες κάτω, ποιος μετράει;

19 Μαΐου, 2010

Τι ψυχή έχουν 6 μονάδες; 6 μονάδες κάτω, 6 μονάδες πάνω… Ποιος μετράει; Τι είναι η στατιστική και ποιος τη χρειάζεται. Εδώ το έλλειμμα της χώρας έπαιξε πάνω-κάτω έξι μονάδες πέρυσι (2009) έτσι απλά. Τι τα θέλω κι εγώ και τα σκαλίζω; Αλλά διαβάζω, σχεδόν ταυτόχρονα, για δύο διαφορετικές μετρήσεις που αφορούν τη διείσδυση του διαδικτύου στον πληθυσμό της χώρας μας και, πώς να το πω, παρατηρώ απόκλιση 6 μονάδων. Η πρώτη είναι από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, η οποία υπολογίζει τη διείσδυση αυτή στο 38% του ελληνικού πληθυσμού (παρένθεση: μόλις το 27% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 60%). Η δεύτερη είναι από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και υπολογίζει την ίδια διείσδυση στο 44%. Εντυπωσιακή απόκλιση! Όχι τόσο εντυπωσιακό το γεγονός, όμως, ότι η ελληνική μέτρηση είναι αυτή που είναι – ε, κάπως – πιο αισιόδοξη…

Επίσης, διάολε:

  • Σε 4 από τα 10 ελληνικά νοικοκυριά συναντάται σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • Το 39% των Ελλήνων συνδέονται στο διαδίκτυο τουλάχιστον μια φορά το τρίμηνο, ενώ το 34% συνδέεται σε εβδομαδιαία βάση.
  • Οι γυναίκες στην Ελλάδα υπολείπονται σταθερά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με διαφορά που ξεπερνά τις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

Και οι "συγκλονιστικές" παρατηρήσεις:

  • Το ποσοστό των νοικοκυριών που δαπανά χρήματα για σύνδεση στο διαδίκτυο αποδεικνύεται ανάλογο του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της Περιφέρειας, όπως προκύπτει και από σύγκριση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας.
  • Ως προς τους λόγους χρήσης του διαδικτύου (…) η υπεροχή των ανδρών είναι ξεκάθαρη σε ό,τι έχει να κάνει με ηλεκτρονικά παιχνίδια…
  • Τα νεαρότερα άτομα χρησιμοποιούν κυρίως το διαδίκτυο για λόγους επικοινωνίας με άλλους χρήστες και ψυχαγωγίας.

Μόνο ένα ουσιαστικό συμπέρασμα έχω, για να μην αρχίσω να τα βάζω με ΟΤΕδες και λοιπούς υπεύθυνους για την ψηφιακή μας υστέρηση, ότι υπάρχει, ακόμη, στην Ελλάδα πολύς και πρόσφορος χώρος για διαδικτυακό επιχειρείν.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, δε βαριέσαι, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!