Java hosting στην Ελλάδα

4 Δεκεμβρίου, 2007

Αν δεν ξέρεις Java ή PHP ή κάτι τέτοιο, σε παρακαλώ αγνόησε αυτό το άρθρο. Αν πάλι πιστεύεις πάλι ότι οι Έλληνες ISPs και οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι ένας από τους λόγους που το internet στην Ελλάδα έχει μείνει τόσο πίσω, τότε διάβασε, ακόμη κι αν δεν ξέρεις, ίσως να σε ενδιαφέρει.

Νιώθω υποχρεωμένος να το πω – πρώτα γιατι δεν κρατιέμαι άλλο – κι ύστερα γιατί ίσως κάποιος άλλος γλιτώσει κόπο και χρόνο από τα παθήματά μου. Θα μιλήσω για συγκεκριμένα προβλήματα που δημιουργούν δύο από τους μεγαλύτερους ISPs στην Ελλάδα η ΟΤΕnet και η Forthnet.

Ασχολούμαι με την ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου και κυρίως με τεχνολογίες Java. Πιστεύω ότι είναι από τις πιο καίριες και αξιόλογες τεχνολογίες ανάπτυξης εφαρμογών – όχι μόνο διαδικτύου – στις μέρες μας. Όχι μόνη της φυσικά, αλλά μία από τις κυρίαρχες. Ο τεχνολογικά ενήμερος αναγνώστης σίγουρα θα συμφωνήσει μαζί μου, σε ένα βαθμό τουλάχιστο. Δεν είναι καθόλου στους σκοπούς μου αυτή τη στιγμή να υποστηρίξω τη μια τεχνολογία έναντι κάποιας άλλης. Άλλωστε η ποικιλία μου αρέσει! Οι τεχνολογίες Java στο διαδίκτυο μεταφράζονται σε JSPs, Servlets, J2EE κλπ "ακατανόητα". Οι ελληνικοί ISPs ισχυρίζονται ότι τις υποστηρίζουν! Έστω ότι μιλούμε μόνο για την ΟΤΕnet και τη Forthnet, γιατί άνθρωπος είμαι και επαγγελματίας και δε μπορώ να κάνω διεξοδική στατιστική.

Καλώς κάνουν και την υποστηρίζουν! Για να το επιτύχουν αυτό, μιας και δεν είναι διατεθειμένοι να αναπτύξουν δικές τους αξιόπιστες λύσεις χρησιμοποιούν έτοιμα, μεγάλα αλλά και σε πολλά σημεία δοκιμασμένα – το παραδέχομαι – πακέτα λογισμικού. Αυτά τα πακέτα προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα πάντα σε ένα. Κάτι αδύνατον, φυσικά, τουλάχιστο όχι χωρίς να συμβούν οι μοιραίοι συμβιβασμοί από εδώ και από εκεί. Στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τις τεχνολογίες διαδικτύου Java επέλεξαν να "πετσοκόψουν" τις δυνατότητές της για να εξυπηρετηθούν οι δυνατότητες άλλων τεχνολογιών επειδή υπάρχουν "συγκρούσεις" και γιατί, απλά, αυτό υποστηρίζουν τα πακέτα που έχουν υιοθετήσει.

Τι εννοώ; (Καλέ αναγνώστη που άντεξες ως εδώ παρόλο που έχεις ήδη 6 άγνωστες λέξεις, κρατήσου λίγο ακόμα!) Πολύ απλά βάζουν διαφορετικούς servers να εξυπηρετούν το ίδιο πακέτο web hosting. Έτσι ο Apache και ο Tomcat (δύο εξαίρετοι servers στο χώρο του ο καθένας – 8 οι άγνωστες λέξεις) μπλέκουν τα μπούτια τους στα ίδια directories του πακέτου φιλοξενίας. Το αποτέλεσμα είναι να ψαλιδίζονται δυνατότητες του δεύτερου γιατί ο πρώτος είναι πιο δημοφιλής κι επομένως προκρίνεται. Έτσι για όλους εκείνους που έχουν επιλέξει να αναπτύσσουν εφαρμογές σε τεχνολογίες Java – κι εξυπηρετούνται από τον Tomcat – οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Διάβασε παρακάτω για τα παθήματά μου και έχε γνώση προτού βρεθείς σε ανάλογη θέση.

1. Η ΟΤΕnet μετά από μαραθώνιες τηλεφωνικές συνομιλίες με ενημέρωσε πως στον Tomcat της δεν υποστηρίζει Servlets. Και αυτό για λόγους ασφάλειας. Ω, πιστέψτε με αυτό είναι σα να απαγορεύεις σε ένα αυτοκίνητο τις δεξιές στροφές γιατί είναι πιο επικίνδυνες από τις αριστερές. Προκαλώ όποιον έδωσε την οδηγία για αυτή την πολιτική να υποστηρίξει έμπρακτα αυτή τη φαιδρή δικαιολογία. Είναι απαράδεκτο! Και είναι ακόμη πιο εξοργιστικό να το μαθαίνεις αφότου έχεις πληρώσει για το πακέτο web hosting και αφότου έχεις σπαταλήσει ανθρωπομήνες (φρικτή λέξη)  για να αναπτύξεις την εφαρμογή σου.

2. Η Forthnet μόλις σήμερα με ενημέρωσε ότι μέσω του Tomcat δεν επιτρέπονται τα file uploads. Παρά μόνο μέσω του Apache. Όποιος έχει γράψει έστω και μία γραμμή κώδικα στο web και δεν του σηκώνεται η τρίχα να μην ξαναγράψει ούτε άλλη μία στο μέλλον! Αυτά οφείλονται σε συγκρούσεις δικαιωμάτων στους servers, φυσικά και δεν είναι ουρανοκατέβατα προβλήματα. Όμως, ένας ISP που πληρώνεται για να μου προσφέρει την υπηρεσία είναι υποχρεωμένος να μου την παρέχει πλήρη και συμπαγή και όχι πετσοκομμένη. Και μάλιστα χωρίς να με έχει ενημερώσει για αυτό την ώρα που τον πλήρωνα! Για την ιστορία, αν ο χρήστης του Apache και ο χρήστης του Tomcat ανήκουν στην ίδια ομάδα χρηστών στο Linux, τότε είναι δυνατόν η ομάδα αυτή να έχει τα δικαιώματα στα ίδια directories, κάτι το στοιχειώδες. (Να σημειώσω ότι εδώ και μέρες εκκρεμμεί επικοινωνία με τη Forthnet για το θέμα αυτό για το οποίο δεν έχω πάρει τελεσίδικη απάντηση – στην περίπτωση που αυτό αλλάξει, φυσικά αυτό το άρθρο θα διορθωθεί με τα δεοντα).

3. Τέλος πρέπει να αναφέρω το ότι όσον αφορά τον Tomcat ο οποίος έχει φτάσει αισίως στην έκδοση 6 η ΟΤΕnet διαθέτει ακόμη την έκδοση 5 και η Forthnet την έκδοση 4 (και μάλιστα, η τελευταία, στο τηλέφωνο προσπαθεί να σε πείσει ότι αυτό είναι και για το καλό σου). Ναι! Και αυτό δεν προβλέπω ότι πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Ιδού και τα πακέτα της ΟΤΕnet και της Forthnet (στις 29-11-2007). Πουθενά δε λέει η πρώτη ότι έχει απενεργοποιήσει τα Servlets στον Tomcat της, ούτε και η δεύτερη ότι δεν επιτρέπει file uploads στο δικό της.

Θεέ των προγραμματιστών, πες μου, σε παρακαλώ, τι χρειάζεται να θυσιάσω και πού ώστε να μου φανερωθεί ένα αξιόπιστο πακέτο φιλοξενίας, που να αποδίδει τα του Tomcati τω Tomcat και τα του Apache τω Apachei, ίνα έχω το κεφάλι μου ήσυχο;

Τα ‘πα, αλλά όχι, δεν ξαλάφρωσα καθόλου.

Προσθήκη1:
Ωιμέ, δεν είμαι, φυσικά, μόνος μου σε αυτό τον κόσμο.

Προσθήκη2:
Η Forthnet, έπειτα από διαπραγματεύσεις τριών (!) εβδομάδων, στις οποίες προσπάθησαν να με πείσουν ότι αυτό που ζητώ δεν είναι εφικτό, έκανε δεκτό το αίτημά μου και άνοιξε τα δικαιώματα στα directories που χρειαζόμουν ώστε να μπορώ να κάνω file uploads και μέσω του Tomcat. Τι φοβερό πράγμα, για κάτι τόσο αυτονόητο! Με την OTEnet ακόμη εκκρεμεί το θέμα μετά από το ίδιο χρονικό διάστημα.

Προσθήκη3:
Ναι, μπορώ πλέον να ανακοινώσω πως έπειτα από περισσότερες από τρεις εβδομάδες (που πήρε στη Forthnet για το ίδιο πρόβλημα) και η ΟΤΕnet ικανοποίησε το αίτημά μου. Τώρα που έχω και άλλο site φορτωμένο εκεί άρχισα "καμπάνια" για να επιτραπούν τα file uploads του Tomcat και σε αυτό.

Προσθήκη4:
Με την ΟΤΕnet τα πράγματα πήραν λίγο περισσότερο από όσο περίμενα! Όλον αυτό τον καιρό νομίζαμε ότι πρόβλημα είχε λυθεί, αλλά ήταν μόνο προσωρινό μιας και τα δικαιώματα στον Tomcat είχαν τεθεί σωστά manually και μόλις προέκυψε η πρώτη αλλαγή στο filesystem να ‘σου πάλι τα ίδια. Έπειτα από πολλά emails και πολλές δοκιμές και συνομιλίες με μερικούς – ευγενέστατους, ομολογουμένως – τεχνικούς της ΟΤΕnet το πρόβλημα φαίνεται να λύθηκε οριστικά. Για να είμαι δίκαιος, παρόλη τη μεγάλη καθυστέρηση και το ότι είχα προβλήματα με αυτονόητα πράγματα, πρέπει να παραδεχτώ ότι σε καμία περίπτωση η τεχνικοί της ΟΤΕnet δεν μου παρουσίασαν ανυπέρβλητα εμπόδια και σε κάθε περίπτωση υπήρχε φανερή προθυμότητα να οδηγηθούμε στη λύση. Από τη μια λυπάμαι για τον πολύ χαμένο και απλήρωτο χρόνο που μου παίρνει αυτός ο μπελάς και από την άλλη κατανοώ πως και οι τεχνικοί έχουν να αντιμετωπίσουν "έτοιμα" συστήματα που άλλοι σχεδίασαν και υλοποίησαν. Υποψιάζομαι, ότι και στη Forthnet κάτι ανάλογο θα έχει συμβεί…

Προσθήκη5:
Άει συχτήρ. έχω συνεχώς παράπονα ότι το εν λόγω site πέφτει και ξανασηκώνεται. Το FTP υπολειτουργεί και σε πολλά αρχεία του έχω χάσει τα δικαιώματα και δεν μπορώ ούτε καν να τα ανοίξω, πόσω μάλλον να τα διαγράψω. Η ΟΤΕnet ενημέρωσε τον πελάτη μου ότι – άκουσον άκουσον – τα προβλήματά του δεν προβλέπεται να λυθούν πριν το τέλος της χρονιάς (αυτό έγινε Μάιο μήνα). Έτσι αποφάσισα να του παρατήσω. Είναι ανάξιοι να παράσχουν ένα αξιοπρεπές web hosting και καλά να πάθουν που θα προτιμήσουμε μια εταιρεία του εξωτερικού.

Επομένως:

Δεν ντρέπομαι να κάνω διαφήμιση! Έχω ήδη δοκιμάσει την hostignition.com για Java hosting και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Έχω ό,τι χρειάζομαι. Ταλαιπωρήθηκα μέχρι να φτάσω εκεί αλλά τώρα έχω τη δυνατότητα μέχρι και restart να κάνω τον Tomcat! Οπότε τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Χώρια που κάθε τι που προσφέρει (bandwidth, email accounts, web space κλπ) είναι πολλαπλάσιο από αυτό της ΟΤΕnet αλλά και κάθε άλλου Έλληνα provider έχω δοκιμάσει.

Ακόμη, βλέπω ωραία πραγματάκια κι εδώ (rimuhosting.com/java-hosting) αλλά δεν το έχω ψάξει ακόμη – όποιος το ψάξει πρώτος, μου το λέει…

εκτύπωση Κατηγορίες: τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

22 σχόλια στο “Java hosting στην Ελλάδα”

Ο/η "Angelos" είπε:

Μήπως μετά από 1.5 χρόνο έχεις κάποια καλύτερη εναλλακτική; (για Opencms hosting)

Τhx!

5 Μαΐου, 2008 στις 12:51 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Δεν μπορώ να μιλήσω συγκεκριμένα για το OpenCMS αλλά από όσο ξέρω θα έχεις τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Προσανατολίζομαι πλέον σε hosting λύσεις στο εξωτερικό για Java. Ένα hosting που δεν έχω δοκιμάσει ακόμη αλλά προτίθεμαι σύντομα να κάνω και φαίνεται υπερ-πλήρες είναι της Hostignition, όπου μπορείς να κάνεις τα πάντα (PHP και JSP με shared ή αποκλειστική JVM κλπ κλπ κλπ).

5 Μαΐου, 2008 στις 4:24 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Και ναι, πράγματι, το Java hosting της hostignition.com είναι εξαιρετικό. Τελεία!

10 Οκτωβρίου, 2008 στις 5:45 μμ

Ο/η "Loukas" είπε:

Τάκη, καταρχήν να σε ευχαριστήσω για το άρθρο, οχι για άλλο λόγο, αλλά γιατί νιώθω ότι δεν είμαι μόνος 🙂
Προσπαθώ εδώ και αρκετό καιρό να βρώ κατάλληλο ISP στην ελλάδα, αλλά μάταια.
Θα δοκιμάσω το hostignition το συντομότερο δυνατό.
Ομως, λόγω της δοκιμασίας που πέρασες με τους ελληνες, μπορείς να μου πείς που βρίσκεται τώρα η περιπτωσή μας? Υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε κάτι έστω και το 2010?

17 Μαρτίου, 2009 στις 11:49 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Από τους “Έλληνες” δεν υπάρχει απολύτως τίποτε νέο. Για το όνομα του θεού, η Forthnet μου ισχυριζόταν ότι γύρισε από Tomcat 5 σε Tomcat 4 (βλ. το άρθρο παραπάνω)! Πώς να αρχίσεις καν να το σχολιάζεις αυτό; Μην περιμένεις σύντομα κάτι από αυτούς. Άλλωστε η ελληνική αγορά στο internet εξακολουθεί να βασίζεται σε έτοιμες λύσεις με ελάχιστη πρωτοτυπία, οπότε και οι prοviders θα συνεχίσουν να ποντάρουν στο δοκιμασμένο συνδυασμό PHP και MySQL. Δεν υπάρχει κάτι κακό σε αυτό, αλλά είναι σημαντικός περιορισμός.

Οπότε, δοκίμασε άφοβα τη Hostignition. Προσοχή, όμως, καλό είναι να ξέρεις τι κάνεις εκεί, γιατί δεν είναι τα πάντα αυτοματοποιημένα σχετικά με τη Java. Είναι, όμως, όλα εκεί! Ό,τι χρειάζεσαι και μάλιστα με πληθώρα επιλογών/πακέτων για να διαλέξεις. Για οποιαδήποτε βοήθεια επικοινώνησε ελεύθερα. Δε θέλω κανείς να περνάει όλη αυτή την ιστορία που δοκίμασα για να καταλήξω εκεί.

Ελπίζω σύντομα να δούμε και στην Ελλάδα αξιόπιστο Java hosting. Τότε θα το γράψουμε κι εδώ!

ΥΓ: Με τι ασχολείσαι και γιατί σε ενδιαφέρει το θέμα (αν επιτρέπεται);

17 Μαρτίου, 2009 στις 4:56 μμ

Ο/η "Βαγγέλης" είπε:

Δυστυχώς τα πράγματα με τους Ελληνικούς ISPs είναι όπως τα περιγράφεις.

Είναι προτιμότερο αν θες Ελληνικό hosting να πας σε μία εταιρία που έχει servers στα datacenter των παραπάνω ISPs παρά να πας για hosting στους ίδιους τους ISPs. Όχι μόνο για Java, αλλά και για τα κλασσικά php/mysql.
Αν το σκεφτείς λίγο, οι internet υπηρεσίες τους δεν είναι και οι καλύτερες, γιατί να είναι τα hosting τους; 😀

Έχεις σκεφτεί την λύση του VPS;
Με λίγα χρήματα τον μήνα παραπάνω από τις τιμές της Otenet/Forthnet που παρέθεσες στα screenshots σου (σε Ευρωπαϊκό DC, στην Ελλάδα τα VPS είναι τσιμπημένα ακόμα) μπορείς να πάρεις ένα δικό σου μηχάνημα να στήσεις ακριβώς όπως σε βολεύει τον Tomcat και να κάνεις αξιοπρεπώς την δουλειά σου χωρίς να μπλέξεις με την ‘γραφειοκρατεία’ των μεγαλοεταιρειών (που προφανώς έχουν δεκάδες accounts στον ίδιο server, και γιαυτό η δυσκινησία σε αλλαγές των ρυθμίσεων).

25 Φεβρουαρίου, 2011 στις 9:39 μμ

Ο/η "Cascader" είπε:

Tomcat 4.0? Wow! Σκέφτομαι να τους πάρω τηλ να ζητήσω Glassfish 3 να δω αντιδράσεις 😉

28 Φεβρουαρίου, 2011 στις 3:34 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

@Βαγγέλης: Πλέον δε βρίσκω κανένα λόγο και κανένα σκοπό για hosting οποιουδήποτε είδους στην Ελλάδα. Ακόμη βλέπω να πουλάνε στον κόσμο 1Gb space + 1MySQL database κλπ. Αηδία. Οπότε για hosting πάμε έξω! Σχετικά με τη λύση του VPS που λες, υπάρχει πληθώρα από λύσεις πλέον στην αγορά για ό,τι κι αν θες να κάνεις και είναι όλες απλές και δυνατές. Ο σκοπός αυτού του άρθρου ήταν να βρεθεί κάποια ενοποιημένη λύση για Java hosting όπως ακριβώς υπάρχουν αντίστοιχες τυποποιημένες λύσεις πχ με CPanel + LAMP. Και η αλήθεια είναι ότι – στο εξωτερικό – πλέον υπάρχουν καμπόσες (αν ενδιαφέρεσαι να σου πω).

@Cascader: Ειρωνεία; Σε πληροφορώ ότι εδώ και πολύ καιρό το έχουν γυρίσει σε Tomcat 5.0! Φυσικά, χωρίς να ειδοποιήσουν κανένα για την αλλαγή…

1 Μαρτίου, 2011 στις 11:36 πμ

Ο/η "Tassos Koutsomboris" είπε:

Καλημέρα!
Κάνω ανάπτυξη για ένα πελάτη, σε jsp, JDK 1.6 και MYSQL / ORACLE RDBMS (το dev περιβάλλον είναι σε apache 7.0.11) .
Να δοκιμάσω Hostignition?
Ευχαριστώ,
Τάσος

29 Νοεμβρίου, 2011 στις 9:05 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Αν θες μια καλή μέση λύση, χωρίς όλους τους αυτοματισμούς που πιθανόν έχεις συνηθίσει στα LAMP περιβάλλοντα, τότε, ναι, η HostIgnition είναι καλή επιλογή (έχει και 30 day trial free). Καλή επιλογή για μένα αυτό τον καιρό είναι και η Eapps, στη λογική των VPS, αλλά θα έχεις λίγο παραπάνω administration να κάνεις.

Αν θες, ακόμη, μπορώ να σου δώσω και όσες εταιρείες ξέρω από πρόσφατη έρευνα αγοράς για να τις ψάξεις μόνος σου.

29 Νοεμβρίου, 2011 στις 10:34 πμ

Ο/η "Tassos Koutsomboris" είπε:

Καλημέρα και πάλι!
H hostignition, μετά από δοκιμές (αρκετές θα έλεγα , μέχρι και το πρώτο μου ticket πρόλαβα να ανοίξω!) δείχνει ικανοποιητική. Το πρόβλημα μου αυτή τη στιγμή όμως είναι ότι ο πελάτης θέλει το hosting (για νομικούς λόγους) να γίνεται στην Ευρώπη, κάτι μου μυρίζομαι ότι θα με δυσκολέψει αρκετά.
Ναι, θα εκτιμούσα Τάκη εάν μου έστενλες mail με 5-6 εταιρείες που βρήκες και το μελετούσα μόνος μου.

Ευχαριστώ για την απόκριση σου.

Τ.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 8:39 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Αν το νομικό πρόβλημα που λες έχει σχέση με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και με το σε ποιο σημείο του κόσμου βρίσκονται οι servers όπου αποθηκεύονται αυτά, τότε να μην ανησυχείς. Μου έχει παρουσιαστεί κι εμένα στο παρελθόν και έχω ρωτήσει συγκεκριμένα την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κι έχω πάρει επίσημη απάντηση ότι δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Μπορώ να βρω και την απάντησή τους αν θες και να στη στείλω, αν όντως, τελικά, αυτό είναι το πρόβλημα που έχεις.

Οι εταιρείες που έχω βρει και κάνουν Java Hosting είναι (γενικά και όχι εξαντλητικά) οι εξής:

http://rimuhosting.com/
http://javaprovider.net/
http://www.dailyrazor.com/
http://www.mochahost.com/
http://www.eapps.com/
http://www.webfaction.com/
http://mediatemple.net/
http://www.jspzone.net/
http://www.astrahosting.com/
http://www.visionwebhosting.net/
http://eroute.net/
http://www.2020media.com/
http://www.webhostingjava.net/
http://www.hostjava.net/
http://www.eatj.com/
http://www.javaservlethosting.com/
http://www.jsp-servlet.net/
http://hioxindia.com/
http://www.hostignition.com

Προσοχή, άλλες ειδικεύονται σε shared hosting και άλλες σε dedicated/VPS hosting και με το ανάλογο τίμημα. Εσύ διαλέγεις και, ναι, θέλει το χρόνο του το ψάξιμο και τις δοκιμές του και τις αποτυχίες του!

Επίσης, η λίστα είναι λίγο “χύμα”. Προσωπικά έχω ξεχωρίσει τις:

http://www.hostignition.com
http://www.eapps.com/
http://eroute.net/

Τις δυο πρώτες τις έχω δοκιμάσει κιόλας με επιτυχία! Τη HostIgnition σε shared hosting και την Eapps σε VPS hosting.

ΥΓ: Απαντώ εδώ στο blog για να φαίνεται η συζήτηση σε όλους. Αν θες μιλάμε και μέσω email!

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 11:05 πμ

Ο/η "Tassos Koutsomboris" είπε:

Τακη πολλά ευχαριστώ!

Βεβαίως και μέσω mail, γιατί όντως το πρόβλημα σχετίζεται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Εάν έχεις κάποιο στοιχείο καλοδεχούμενο στο email μου!

Τ.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 12:05 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Θα το βάλω και εδώ για την ιστορία:

Ερώτημα προς Αρχή Προστασίας Δεδομένων στις 4/6/2008:


Θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: Επιθυμούμε να δημιουργήσουμε κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες οι οποίες για να λειτουργούν σωστά θα διατηρούν κάποια προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους. Θέλουμε οι υπηρεσίες αυτές να εγκατασταθούν σε εταιρεία του εξωτερικού για το web hosting οπότε οι servers που θα το φιλοξενούν θα είναι και αυτοί στο εξωτερικό. Πέρα από τα συνήθη που ισχύουν σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο που θα πρέπει να έχουμε υπόψη εξαιτίας του γεγονότος ότι το web hosting θα είναι στο εξωτερικό (πχ στις ΗΠΑ);

Απάντηση της αρχής στις 11/6/2008:

Αθήνα, 11-06-2008
Αριθ. Πρωτ.: Γ/ΕΞ/2753-1/11-06-2008

ΘΕΜΑ: Απάντηση στο υπ’αριθμ. πρωτ. 2753/ 5-6-2008 ηλεκτρονικό σας μήνυμα.

Η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών οι οποίες απαιτούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων υπόκειται στις διατάξεις του Ν.2472/1997. Ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου η αποθήκευση των δεδομένων (web hosting) γίνεται σε τρίτη χώρα (εκτός της ΕΕ), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει αποφανθεί ότι η συγκεκριμένη επεξεργασία δεν αποτελεί διαβίβαση κατά την έννοια του άρθρου 9 του ν.2472/1997.
Το παραπάνω ισχύει με την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα που τηρούνται στους εξυπηρετητές της τρίτης χώρας δεν χρησιμοποιούντα για κανένα άλλο σκοπό και ο υπεύθυνος της επεξεργασίας στην Ελλάδα έχει λάβει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφαλείας τα οποία ισχύουν και για τον εκτελούντα την επεξεργασία στην τρίτη χώρα.
Ωστόσο η επεξεργασία αυτή πρέπει να γνωστοποιηθεί στην Αρχή σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.2472/1997.

Από τα παραπάνω νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι εάν όλες οι υπόλοιπες προβλέψεις τηρούνται κανονικά, τότε το σημείο της αποθήκευσης δεν αποτελεί πρόβλημα και δε συνιστά κάποια παραβίαση των προσωπικών δεδομένων.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 1:09 μμ

Ο/η "Tassos Koutsomboris" είπε:

Τάκη σε ευχαριστώ.
Νομίζω με καλύπτει 100%, ελπίζω και τον πελάτη!
Καλά έκανες που το δημοσίευσες και pυblic, μπορεί και κάποιος άλλος να έχει το ίδιο πρόβλημα και να το επιλύσει, όπως και εσύ.

Τ.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 2:05 μμ

Ο/η "Tassos Koutsomboris" είπε:

… αλλά δεν ξέρω εάν ισχύει κάτι άλλο για τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (ιατρικά κ.λ.π.) τα οποία και με ενδιαφέρουν!

Αν μάθω θα το κάνω εδώ post.

Τ.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 2:19 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Νομίζω το ίδιο είναι. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι τα “ευαίσθητα”. Τώρα συγκεκριμένα για τα ιατρικά δε μπορώ να θυμηθώ αν ισχύει κάτι άλλο, αλλά δεν το νομίζω. Η περίπτωση όπου μου είχε τύχει σίγουρα περιελάμβανε και (κάποια) ιατρικά δεδομένα και ο πελάτης είχε κάνει όλα τα απαραίτητα από την πλευρά του (ενημέρωση της αρχής κλπ) χωρίς προβλήματα. Επίσης, σίγουρα η αρχή θα σου απαντήσει αν τη ρωτήσεις κάτι συγκεκριμένο (και μετά το κάνεις και post εδώ!), όπως έκανε και με εμένα.

30 Νοεμβρίου, 2011 στις 3:07 μμ

Ο/η "Trustservers Hosting" είπε:

Καλησπέρα….

Υποστηρίζουμε Tomcat / Java hosting, εδώ και χρόνια – http://www.trustservers.gr.

Μπορούμε και προσφέρουμε σύγχρονες εκδόσεις Tomcat και RDBMS συστημάτων που τυχόν σας ενδιαφέρουν, reverse proxy web server για το σερβίρισμα static documents και για ασφάλεια ως front-end.. Πλήρως managed υπηρεσίες, με τηλεφωνική υποστήριξη και πραγματική συνεργασία ώστε να κάνετε deploy τα projects σας επιτυχώς.

Ευχαριστούμε.

5 Νοεμβρίου, 2012 στις 4:30 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Υποστηρίζετε πραγματικά Tomcat ή απλά στο βαθμό που το επιτρέπει, για παράδειγμα, το integration με Plesk και CPanel. Γιατί αυτό σημαίνει ότι παρέχετε, μεν, Tomcat αλλά σε εντελώς στοιχειώδες επίπεδο…

5 Νοεμβρίου, 2012 στις 4:54 μμ

Ο/η "Σπύρος" είπε:

Καλησπέρα Τάκη,

ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις να προτείνεις καποιά καλά αλλά και οικονομικά Java hostings. Δε θέλω κάτι απαιτητικό παρά να στήσω απλά προσωπικά projects που θα εμπεριέχουν υλοποίηση REST services. Δεν έχω προτίμηση όσον αφορά τη χώρα.

Σε ρωτάω επειδή έχει περάσει αρκετός καιρός από τις τελευταίες αναρτήσεις στο άρθρο.

13 Δεκεμβρίου, 2019 στις 6:02 μμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

Σπύρο, πάνε χρόνια από τότε που ασχολήθηκα με το σπορ αυτό, οπότε είμαι κάπως σκουριασμένος. Αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι ότι με την eapps.com είχα κάνει για χρόνια τη δουλειά μου αξιοπρεπώς, χωρίς να είμαι και κατενθουσιασμένος. Γενικά ψάχνοντας για Java hosting πλέον θα βρεις πολλές και καλές λύσεις και σε διάφορες τιμές. Βλέπω παραπάνω και ένα σχόλιο από τη Γιάννη της trustservers.gr τον οποίο με τα χρόνια γνώρισα και προσωπικά και μπορώ να πω ότι, αν λέει ότι υποστηρίζει κάτι, τότε μάλλον το εννοεί και άρα, αν θες κάποιον που να μιλάει Ελληνικά στον συγκεκριμένο τομέα, μάλλον δεν έχεις να χάσεις δοκιμάζοντας την εταιρεία του.

13 Δεκεμβρίου, 2019 στις 7:20 μμ

Ο/η "Σπύρος" είπε:

Τάκη, σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.

14 Δεκεμβρίου, 2019 στις 1:38 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!