Θερινά σινεμά

2 Ιουλίου, 2008

Το έχεις παρατηρήσει; Εδώ και μια δεκαετία (βάλε-βγάλε κάτι ίσως) τα θερινά σινεμά έχουν ξαναζωντανέψει και έχουν γίνει ένα από τα must του αθηναϊκού καλοκαιριού. Χρόνο με το χρόνο ξεπηδούν όλο και περισσότερα από γειτονιά σε γειτονιά και δίνουν πλέον μόνιμο "παρών". Άλλοτε νέα και σύγχρονα (πχ. Αρκαδία, Βύρωνας), άλλοτε παλιά και ανακαινισμένα (και καμιά φορά θρυλικά, πχ. Βοξ, Εξάρχεια). Άλλοτε συνοικιακά (πχ. Μελίνα Μερκούρη, Ηλιούπολη) και άλλοτε παρακλάδια των μεγάλων multiplex (πχ. Ster, Ίλιον). Αυτή τη στιγμή μετρούμε γύρω στα 80 (ναι!), θερινά σινεμά μέσα στην Αθήνα. Ψάξε λίγο και θα βρεις ένα πολύ κοντά σου.

Κάποτε (στο διάλειμμα του "Καλοκαίρι με τη Μόνικα", του Μπέργκμαν, στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι) συζητούσαμε με φίλους όταν θα μας έρχονταν επισκέπτες από το εξωτερικό πού θα τους "περπατούσαμε" στην Αθήνα. Όλοι συμφώνησαν για τους κλασσικούς προορισμούς: Πλάκα, Θησείο, μουσεία, Ακρόπολη κλπ. Κάποιος πρόσθεσε σε αυτούς τους προορισμούς και μια βραδιά σε ένα θερινό. Και πράγματι, αν το καλοσκεφτείς, τα θερινά τα σινεμά αποτελούν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της καλοκαιρινής Αθήνας που δεν το συναντάς σε άλλη πόλη του κόσμου! Αποδεικνύουν κι αυτά την εξωστρέφεια του Έλληνα, που συνδύασε, σε αυτή την περίπτωση άψογα, την ανάγκη για λίγη βραδινή δροσιά με την αγάπη του για την έβδομη τέχνη.

Και δηλώνω φαν και τακτικός πελάτης! Αν το συνδυάσεις κιόλας με το γεγονός ότι πολλές παλιές κλασσικές ταινίες που βγαίνουν σε επανέκδοση παίζονται κυρίως – αν όχι αποκλειστικά – σε θερινά θα καταλάβεις το γιατί. Δεν έχεις άλλη ευκαιρία να δεις τέτοιες ταινίες σε μεγάλη οθόνη. Για παράδειγμα, χτες απολαύσαμε το "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων", του Χίτσκοκ, από την οποία είναι παρμένα και τα δύο ενσταντανέ στα δεξιά. Δες πώς μας φάνηκε μια από τις πιο ερωτικές σκηνές στην ιστορία του σινεμά (κάνε υπομονή, αξίζει να περιμένεις να δεις αυτό το σπίρτο να "σβήνει"):

εκτύπωση Κατηγορίες: δε βαριέσαι, ήμουν εκεί, προσωπικά, σινεμά | rss 2.0 | trackback

7 σχόλια στο “Θερινά σινεμά”

Ο/η "Mariogki" είπε:

Τότε, μπορείς να μου εξηγήσεις το εξής: Σε τουριστικό μέρος, που το 80% των τουριστών αποτελείται από παππούδες με εγγόνια, ενώ υπήρχαν 4!!!(χωριό 1000 μόνιμων κατοίκων) θερινά σινεμά, το Πάσχα που κατέβηκα, με λύπη, είδα πως έκλεισε και το τελευταίο που είχε απομείνει! Το καλύτερο,δε, ήταν στα διαλείμματα, οπου αντί να πηγαίνουμε στην καντίνα, κάποιες φορές πεταγόμασταν στο σουβλατζίδικο που ήταν δίπλα(να έκλεισε άραγε και γι’ αυτό;!)! Αχχχ!Ωραίες εποχές!
Υ.Γ.1: Χρόνια πολλά, παρεπιπτόντως, γιατί δε σε βρήκα στο τηλέφωνο!
Υ.Γ.2: Άντε και καλός πολίτης!Εγώ, πάντως, μια χαρά ήσυχη κοιμάμαι! Λες να είναι λόγω απόστασης και μόνο;!
Υ.Γ.3: Σε έψαχνε ο Χρήστος Χ. με την Ευθαλία! Παντρεύονται…πάλι! 🙂

4 Ιουλίου, 2008 στις 1:44 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Κρίμα, αυτό που περιγράφεις. Πάντως στην Αθήνα έχουν ανοίξει πολλά. Ας ελπίσουμε ότι και στην επαρχία δε θα χαθεί εντελώς η ιδέα. Επίσης, μιας και είμαστε μεταξύ μας, οφείλω να παραδεχτώ ότι το θερινό του μουσείου της Κύμης σε βραδιά με φεγγάρι και το Αιγαίο από κάτω είναι πραγματικά άπαιχτο!

ΥΓ1: Να ‘σαι καλά.
ΥΓ2: Ευχαριστώ πολύ!
ΥΓ3: Αμάν! Να του ευχηθώ…

4 Ιουλίου, 2008 στις 2:19 μμ

Ο/η "Mariogki" είπε:

Έχεις δίκιο για την ομορφιά του θερινού σινεμά του μουσείου,λόγω τοποθεσίας και αρχιτεκτονικής: για όσους δε γνωρίζουν, είναι αμφιθεατρικό- σαν μικρό αρχαίο κλασσικό θέατρο- με θέα το Αιγαίο! Ίσως ένα από τα ωραιότερα που έχω δει(αν δεν έχεις πάει την Πόπη, θα σε βαρέσω, Tάκη! – συγνώμη, Πόπη, για το θάρρος!)! Αυτό που δε γνωρίζω, είναι ως ποιό σημείο αξιοποιείται! Οι περισσότερες εκδηλώσεις και θεάματα ήταν (από όσο θυμάμαι)αρκετά ελιτίστικες-τουλάχιστον για επαρχία(όχι ότι δε χρειάζονται κι αυτού του είδους οι εκδηλώσεις, αντιθέτως!)- με αποτέλεσμα να προτιμάται να μένει κλειστό λόγω εξόδων. Ακόμη και το μουσείο, από τα πιο πληθωρικά και σημαντικά, δε του δώθηκε ποτέ η σημασία που του άξιζε(πόσες φορές έχουν πάει τα σχολεία εκδρομή στο στρατόπαιδο και πόσες στο μουσείο!Ήμαρτον!)
Νά γιατί στην επαρχία κλείνουν σιγά-σιγά!
Κι εγώ εύχομαι να μη σβήσει αυτή η κληρονομιά. Γιατί, αντίθετα απ΄ αυτό που γράφει η Πόπη στο “Hitchcock και τυρόπιτα” :”…ο θερινός κινηματογράφος είναι η λύση. Γιασεμί μπορεί να μην μυρίσεις, αλλά σίγουρα θα σε στείλει σε άλλες εποχές.”, στην επαρχία έχει μείνει μόνο του το γιασεμί, σκονισμένο, χωρίς κινηματογράφους και χωρίς ονειροπόληση…

7 Ιουλίου, 2008 στις 1:17 μμ

Ο/η "Δημήτρης" είπε:

Φαντάζομαι επόμενος σταθμός σου θα είναι ο Σιωπηλός Μάρτυρας, του Χίτσκοκ και πάλι…
Λοιπόν, το “ΘΗΣΕΙΟΝ” (και όχι μόνο το σινεμά) είναι κατά τη γνώμη μου η παρηγοριά του Αθηναίου που δεν μπορεί να πάει διακοπές!

Καλύτερη ανάμνηση : η ιταλική κωμωδία “Εντιμότατοι Φίλοι μου” ( Amici Miei )
ελπίζω να φέρει : Marx Brothers, π.χ. “A night in Casablanca”

PS: nice blog, dude
PS 2: do you have issues with alien guys?

10 Ιουλίου, 2008 στις 9:13 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Μπα, ο “Σιωπηλός Μάρτυς” ήταν ο προηγούμενος σταθμός, στο Αθήναια στο Κολωνάκι, από όπου εμπνευστήκαμε και το “Hitchcock και τυρόπιτα”! Φοβερή ταινία και φοβερή τυρόπιτα!

Πριν από 2-3 χρόνια το θερινό Αλφαβίλ στη Μαυρομιχάλη είχε φέρει ολόκληρη τριάδα ταινιών Marx Brothers που τις έβλεπες όλες σε μία βραδιά (A night at the opera, A day at the races και δε θυμάμαι το τρίτο! Τι να σου λέω, δε μας έμεινε άντερο.

PS: Thanx!
PS 2: Why would you ask that?

11 Ιουλίου, 2008 στις 11:48 πμ

Ο/η "Δημήτρης" είπε:

Μη δίνεις σημασία στο “PS 2″…ήταν ρητορικό ερώτημα σχετικό με το spam control του blog σου (..”Τhis confirms you are a human user!”)
Εκτός βέβαια αν πράγματι έχεις να καταθέσεις κάτι σχετικό με διαγαλαξιακές επαφές…οπότε κ ξεχνάμε τον Hitchcock και πιάνουμε Σπίλμπεργκ!

12 Ιουλίου, 2008 στις 3:27 μμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης » Θερινό σινεμά – Δείτε αυτό το καλοκαίρι" είπε:

[…] ξέρεις ήδη τη συμπαθειά μου στο σινεμά και δη στο θερινό! Όπως […]

6 Φεβρουαρίου, 2013 στις 8:45 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!