Λόγοι για να αντιπαθήσεις το i-pad

30 Μαρτίου, 2010

Συχνά η τεχνολογία μου τη δίνει. Τς-τς, άνθρωπος της τεχνολογίας και να λέω τέτοια πράματα. Ας πούμε ότι είμαι τεχνο-σκεπτικιστής ή ότι μου τη δίνει το marketing πάνω από την τεχνολογία και όχι η ίδια, ακριβώς ή ότι είμαι απλά γκρινιάρης (αλλά δεν είμαι). Μία από τις τελευταίες μόδες είναι τα τύπου i-pad γκατζετάκια, τα επονομαζόμενα "tablets", με τα οποία οι κατασκευαστές τους ελπίζουν να αναζωογονήσουν την αγορά τους και τα έντυπα ΜΜΕ να ανακτήσουν λίγη από την παλιά αίγλη εκδίδοντας το περιεχόμενό τους ειδικά για αυτά. Τα βρίσκω ολίγον γελοία (δεν είμαι ο μόνος) και θα σου δώσω μερικούς λόγους για να με πιστέψεις:

1. Είναι μικρά. Μι-κρά! Γιατί να θες να διαβάσεις περιοδικό ή εφημερίδα σε αυτό το μέγεθος τη στιγμή που υπάρχει η κανονική εφημερίδα και το κανονικό περιοδικό σε κανονικό μέγεθος ή μπορείς να το διαβάσεις στο internet? Να βρεις πότε φεύγει το επόμενο πλοίο σε στιγμή απόγνωσης, ναι! Να βρεις το κοντινότερο φαρμακείο on-the-road, ναι. (Πόσα χρόνια ακούω ότι θα μπορώ να το κάνω κάποτε από το κινητό μου και τελικά τους πρόλαβαν τα GPS.) Αλλά να διαβάσεις κείμενα, όχι.

2. Είναι δύσχρηστα. Προσπαθούν να σε κάνουν να νομίσεις ότι γυρνάς σελίδες περιοδικού. Ναι αλλά στο περιοδικό γυρνάς όσες σελίδες θες όποτε θες, γρήγορα και άμεσα (αυτό θα πει "browsing"). Στο tablet για να μη σε μπερδέψουν με το μέγεθος της τεχνολογικής υπεροχής του προσπαθούν να μιμηθούν τα παραδοσιακά περιοδικά. Άκομψα. Στα περιοδικά έχεις ξεφύλλισμα, ναι, η σελίδα γυρνάει χωρίς να σε τυφλώνει με εφφέ σε κάααθε γύρισμα. Στα ηλεκτρονικά μέσα έχεις indexes και search και αποθήκευση κλπ κλπ κλπ!

3. Πολύς χρόνος ανάπτυξης για το τίποτα. Μιλάω για αυτούς που θα αποφασίσουν να εκδώσουν περιεχόμενο μέσω αυτών. Νέα τεχνολογία, άλλοι τρόποι, άλλοι περιορισμοί. Θα πληρώνουν άδικα τα χιλιάρικα για να τους αναπτύξουν εξειδικευμένες εφαρμογές για tablets τη στιγμή που το μέσο είναι εκεί χρόνια τώρα με γνωστές και καλά διατυπωμένες τεχνολογίες και δυνατότητες και το λένε internet. In-ter-net!

4. Δηλαδή, να αγοράσω ένα tablet (τιμή εκκίνησης i-pad στις ΗΠΑ 500$) για να διαβάζω περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία; Γιατί έχω ήδη ένα PC για τη δουλειά μου, ένα laptop για όταν είμαι εκτός γραφείου, ένα media-center στην τηλεόρασή μου για ψυχαγωγία, ένα κινητό για επικοινωνία, ένα PS3 για παιχνίδι… Για καθήστε, χρειάζομαι ακόμη ένα γκάτζετ; Πότε ήταν που μου λέγατε για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ότι τα κάνουν όλα αυτά μαζί σε ένα μηχάνημα και συμφέρουν;

5. Κοιτάξτε το αποτέλεσμα του περιεχομένου των tablets μέχρι τώρα! Προσπαθήστε να βρείτε κάτι το νέο, κάτι το διαφορετικό. Το περιεχόμενο είναι ίδιο με αυτό του internet. Η εμφάνισή του είναι ίδια. Δηλαδή, έφτιαξαν ένα website σε ένα μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Καμία πρωτοτυπία πέραν του γεγονότος ότι συσκευάζεται σε ένα καινούριο μηχανάκι. Δεν έχουν εφεύρει ούτε κάτι τεχνολογικά καινοτόμο ούτε κάτι δημοσιογραφικά καινοφανές. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται.

6. Την εφημερίδα και τα περιοδικά μπορείς να τα διπλώσεις στο μέγεθος του i-pad και να είναι ακόμη αναγνώσιμα και να τα περιστρέψεις και να τα αναποδογυρίσεις όπως θες. Τα tablets δε μπορείς να τα τεντώσεις στο μέγεθος μιας εφημερίδας ή ενός περιοδικού (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, Cosmopolitan, Manina κλπ). Είναι όπως είναι και πρέπει να δώσεις μάχη με το περιεχόμενο για να το δεις.

7. Όταν τελειώσεις με την εφημερίδα ή το περιοδικό μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για πάτο στις σκουπιδοσακούλες για να τραβάνε τα ζουμιά ενώ τα tablets όχι.

Να μην ξεχάσω να υπενθυμίσω στους εκδότες των εντύπων, γιατί αυτοί έχουν να χάσουν από τούτη την ιστορία και όχι οι κατασκευαστές των tablets, ότι, ενώ έχουν το μέσο για να κοντράρουν την τηλεόραση, που παραδοσιακά τους συρρίκνωσε, και ονομάζεται (πάμε πάλι) internet, αντί να το εκμεταλλεύονται, επιδίδονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Και, βέβαια, ξεχνούν για άλλη μια φορά ότι σημασία έχει η δημοσιογραφία ή ίδια και το περιεχόμενο και όχι το φέρον μέσο. Ένα λαχταριστό άρθρο θα το διαβάσω ο κόσμος να χαλάσει σε tablet, σε χαρτί, σε πλαστικό, οπουδήποτε…

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, δε βαριέσαι, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

5 σχόλια στο “Λόγοι για να αντιπαθήσεις το i-pad”

Ο/η "antonis" είπε:

Τάκη δεν συμφωνώ καθόλου και με τίποτα από αυτά που γράφεις (για πρώτη φορά ίσως) 😛

1. Ναι είναι μικρά. Γιατί είναι κακό αυτό; Οι δέκα ίντσες θεωρώ ότι είναι αρκετές για ανάγνωση ειδικά από τη στιγμή που το μέγεθος της γραμματοσειράς μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα. Τα τελευταία που αναφέρεις μπορείς να τα κάνεις με ένα iphone (ή άλλο smartphone) και λογικά και με iPad αν και δεν νομίζω ότι στοχεύει εκεί.

2. Δύσχρηστα; Μόνος σου λες ότι έχεις index, search etc. Τα εφέ γυρίσματος σελίδας κλπ θεωρώ ότι είναι απλά μια μεταφορά που θα αποβληθεί σε επόμενες γενιές συσκευών αν δεν αποδίδει.

3. Δεν νομίζω ότι οι tablet συσκευές φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν το internet. Αντιθέτως το κάνουν πιο προσιτό κατά τη γνώμη μου. Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι χαμένος χρόνος η ανάπτυξη εφαρμογών κλπ.

4. Δεν το χρειάζεσαι και δεν σε υποχρεώνει κανείς να το αγοράσεις. Εγώ δεν σκοπεύω να το αγοράσω στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο θεωρώ ότι καλύπτει (και δημιουργεί) κάποιες ανάγκες.

5. Ναι είναι ένας καινούργιος τύπος συσκευής. Τι το κακό έχει αυτό; Τα βιντέακια του link απλά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν όπως κάθε προωθητικό σποτάκι. Δεν νομίζω ότι εκεί θα καταλήξει η συγκεκριμένη τεχνολογία.

6. Διαφωνώ. Σε μικρό μέγεθος μπορείς να έχεις όλη τη συλλογή σου από περιοδικά, βιβλία κλπ. και δεν χρειάζεται να δώσεις καμία μάχη.

7. Το ότι θα σταματήσουμε να κόβουμε δεντράκια είναι κακό δηλαδή; Οκ ίσως για την κατασκευή μιας τέτοιας συσκευής αυτή τη στιγμή σπαταλούνται επίσης πόροι αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση κατά τη γνώμη μου.

Είναι αλήθεια ότι μπαίνει άλλος ένας νταβατζής στο παιχνίδι. Σίγουρα το ουσιαστικό κομμάτι είναι το περιεχόμενο. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτό δεν είναι πάντα και μόνο κείμενο. Η ανάπτυξη των τεχνικών εκτύπωσης πχ δεν ωφέλησε τα φωτορεπορτάζ; Έχουμε ένα νέο μέσο που μπορεί να αποδώσει κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο, μπορεί να συμπεριλάβει link προς τις πηγές και άλλα καλούδια. Τι το κακό έχει αυτό;

Σαν επαγγελματίας θεωρώ ότι είναι ένα βήμα μπροστά. Ίσως είναι λίγο πιο κλειστές από ότι πρέπει οι πλατφόρμες ακόμα αλλά αυτό πιστεύω θα αλλάξει. Δεν καταλαβαίνω γιατί είσαι τόσο αρνητικός.

30 Μαρτίου, 2010 στις 2:41 μμ

Ο/η "Tweets that mention Λόγοι για να αντιπαθήσεις το i-pad -- Topsy.com" είπε:

[…] This post was mentioned on Twitter by Antonis Lilis, Thodoris Kapsimalis. Thodoris Kapsimalis said: RT @aNTwNHs Λόγοι (και αντίλογος!) για να αντιπαθήσεις το i-pad http://ff.im/-io0vF […]

30 Μαρτίου, 2010 στις 2:50 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Γεια σου Αντώνη, αντιρρησία.

1. Ναι, κακό είναι που είναι μικρά.

2. Index και search δεν είδα να έχουν. Κι επίσης ΔΕΝ έχουν ξεφύλλισμα, ξέρεις, αυτή την καταπληκτική ιδιότητα του να πετάγεσαι με τη μία εκεί που το άφησες χτες βράδυ!

3. Όχι, αντιθέτως, θα έπρεπε να το αξιοποιούν. Εκεί είναι το τερατώδες λάθος. Τι θες στις μέρες μας άλλο από ένα μηχανάκι με browser; Τίποτα; Αυτό κοστίζει 500$;

4. Ω, ναι, δημιουργεί!

5. Είναι ένας καινούριος τύπος συσκευής με τίποτε το καινούριο μέσα, φτιαγμένη καθαρά για λόγους εντυπωσιασμού και γιατί τα έντυπα ΜΜΕ ψάχνουν με απόγνωση τρόπους επιβίωσης. Όμως ο τρόπος είναι εκεί και τον λένε – είπαμε – internet!

6. Μιλούσα για μάχη ρομαντικά! Ναι, η χωρητικότητα είναι μεγάλη στις μέρες μας. Μην ξεχνάς όμως ότι αυτό μας έκανε όλους συλλέκτες άπειρων σκουπιδιών. Ποτέ μη σώζεις περισσότερα από όσα μπορείς να διαβάσεις/ακούσεις/παρακολουθήσεις.

7. Όχι! Αυτό είναι καλό. Γι’ αυτό μιλάω συνέχεια για το internet! Κι όλα αυτά που λες – πολύ σωστά, πάλι αυτό περιγράφουν – το internet. Τίποτε το νέο επομένως. Αυτοί εμφανίζουν και καλά μια νέα τεχνολογία (υπενθυμίζω των 500$) ξαφνικά.

Οι πλατφόρμες τους είναι, όχι λίγο, αλλά πολύ κλειστές, ιδίως για κάποιον που έχει συνηθίσει τα ανοικτά πρότυπα – θα το φωνάζω συνέχεια – του internet. Το μηχανάκι τους αρκούσε να έχει CPU, RAM ένα Linuxaki και ένα browser. ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Και όοολα είναι εκεί! Πόσο έκανε το one-laptop-per-child; 100$; Γιατί το i-pad κάνει 500$; Διαφωνείς; Προς τι όλη η φασαρία λοιπόν; Και περί “νταβατζή” μίλησες πρώτος εσύ και χρησιμοποίησες την απόλυτα σωστή λέξη!

ΥΓ: Σχετικά με το πόσο νέα είναι όλα αυτά (κείμενο, εικόνα, ήχος, βίντεο, links) ελπίζω να διάβασες για το υπέρτατο demo. Εγώ δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα το σοκ από εκείνο το βίντεο…

30 Μαρτίου, 2010 στις 6:19 μμ

Ο/η "antonis" είπε:

Μάλλον παρεξηγήθηκα (αν και προσπάθησα να είμαι λίγο αντιρρησίας). Δεν θεωρώ ότι είναι νέα τεχνολογία. Η καινοτομία είναι μόνο στο πακετάρισμα (τεχνολογιών που υπάρχουν εδώ και χρόνια).
To iPhone ποια καινούργια τεχνολογία έφερε; Καμία! Παρόλαυτα έβαλε νέα στάνταρ στο ui των κινητών. Σήμερα 2,5 χρόνια μετά ο ανταγωνισμός έχει να επιδείξει μόνο αντίγραφα (όχι ότι αυτό είναι κακό). Είναι ακόμα και σήμερα από της λίγες συσκευές που σου δίνει πραγματική εμπειρία πρόσβαση στο internet. Επίσης δημιούργησε μια καινούργια αγορά (εφαρμογών και υπηρεσιών) από το πουθενά. Δεν βλέπω κάτι κακό σε αυτό.
To iPad επίσης δεν έχει κάποια καινούργια τεχνολογία. Είναι ένα ακόμα internet tablet device όπως κάποια που είχαν βγει πριν 5-6 χρόνια (nokia n800 κλπ). Βελτιωμένο όμως στο ότι είναι αρκετά μεγάλο για πραγματικό browsing (και όχι mobile στις 3-4 ίντσες) και ένα app store από πίσω να καλύψει ανάγκες σε εφαρμογές. Επίσης συνεχίζω να πιστεύω ότι 10 ίντσες είναι υπεραρκετές για διάβασμα. Μεγαλύτερη οθόνη θεωρώ ότι θα το έκανε μη φορητό. Και ο ανταγωνισμός (βλ. kindle etc) παίζει σε ακόμα μικρότερα μεγέθη.
Όλα τα παραπάνω σαν λειτουργίες μπορείς να τα έχεις και από ένα netbook των 150-200 ευρώ.Αν θες πληρώνεις το πακετάρισμα 500…
Όσον αφορά τις πλατφόρμες υπάρχει το android, το meego κλπ που είναι open.Επίσης η δημιουργία εφαρμογών με web τεχνολογίες (html5) φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
ΥΓ.Το υπέρτατο demo το είχα δει και είναι όντως σοκ.

30 Μαρτίου, 2010 στις 7:28 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ναι, η HTML5 ελπίζω κι εγώ ότι θα δώσει νέα πνοή, εκτός κι αν την καταπιούν οι γνωστοί άγνωστοι – Google με τις προσπάθειές της να ελέγξει το internet και Microsoft με την ανικανότητά (;) της να φτιάξει ένα σοβαρό browser. Έχει χρόνια μπροστά του όμως αυτή η ιστορία ακόμα, φοβάμαι.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα – και το i-phone – η ουσιαστική αντίρρησή μου είναι στο, ότι ενώ όλα μπορούν να υπάρξουν μέσα σε ένα browser που είναι πλήρης περιεχομένου πια και ενδείκνυται για publication online περιεχομένου και χρησιμοποιεί τεχνολογίες ανοιχτές σε όλους, προσπαθούν να εγκλωβίσουν την τεχνολογία στα μηχανάκια τους ή στα online καταστήματά τους. Δεν έχω πρόβλημα ουσιαστικά με τις 10 ή τις 11 ίντσες. Τους εύχομαι, όμως, να έχουν στο τέλος την τύχη που είχε το i-mode (το θυμάσαι το i-mode;) που θα “έφερνε” το internet στο κινητό.

Επίσης, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το μέλλον των έντυπων ΜΜΕ, τα οποία τα έχουν βρει παγκοσμίως σκούρα με την έλευση του internet και έχουν συρρικνωθεί επικίνδυνα. Ψάχνουν εναγωνίως νέους τρόπους προσέγγισης και με τρελαίνει το γεγονός ότι καταλήγουν σε τέτοιες λύσεις την ώρα που η απάντηση είναι εκεί μπροστά στα μάτια τους!

30 Μαρτίου, 2010 στις 8:01 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!