Από τη νοημοσύνη σου εξαρτάται η ποιότητα της δημοκρατίας σου (Ωιμέ)

6 Μαρτίου, 2012

Δεν το λέω εγώ, οι επιστήμονες το λένε! Αν δεν είσαι ικανός να κρίνεις το σωστό από το λάθος, αυτό θα αντανακλάται σε όλες σου τις πράξεις. Και όταν ψηφίζεις, όταν λειτουργεί, δηλαδή, η δημοκρατία. Πώς θα μπορέσεις να επιλέξεις τον πιο αποτελεσματικό υποψήφιο για ένα τομέα αν δεν έχεις ιδέα για αυτόν τον τομέα; Πχ αν δε έχεις ιδέα από φοροτεχνικά, πώς θα κρίνεις ποιος σου προτείνει τα πιο σωστά φοροτεχνικά μέτρα; Μην το ψάχνεις. Δε θα μπορείς να κρίνεις! Θα επιλέγεις με άλλα κριτήρια, συναισθηματικά, ιδεολογικά, συμφεροντολογικά, του συρμού γενικότερα. Βάλε εδώ ό,τι θες, πάντως όχι κριτήρια αξιοκρατικά.

Καλά κατάλαβες, το πόσο καλά θα λειτουργήσει η δημοκρατία σου εξαρτάται από τη δική σου ικανότητα, τη δική σου νοημοσύνη, τη δική σου ευθυκρισία. Σιγά το νέο! Χρειάζονταν κι επιστήμονες να μας το πουν για να το καταλάβουμε; Ναι, γιατί αν μπορούσαμε να το καταλάβουμε από μόνοι μας κάτι θα κάναμε για αυτό και δε θα κυβερνιόμασταν τόσα χρόνια από – κατά κοινή ομολογία – αναποτελεσματικούς πολιτικούς.

Γιατί είναι καλή η δημοκρατία τότε τελικά και την θέλουμε όλοι; Δεν ακούγεται και πολύ σοβαρό πολίτευμα έτσι όπως τα περιγράφω! Ανόητε, επειδή σου δίνει κάθε τέσσερα χρόνια τη δυνατότητα να διορθώνεις τις μαλ*κίες που έκανες τέσσερα χρόνια πριν. Είναι ελαστικό πολίτευμα η δημοκρατία, δείχνει κατανόηση στον άνθρωπο και τη χαμηλή του νοημοσύνη. Του επιτρέπει να κάνει τις μαλ*κίες του. Να ψηφίσει μία και δύο και τρεις φορές τον κάθε άχρηστο που του τάζει λαγούς με πετραχείλια. Και μετά να αλλάξει την ψήφο του, να τη διορθώσει. Βέβαια, και η διόρθωση απαιτεί μια κάποια νοημοσύνη αλλά όσο ηλίθιος και να είσαι πάντα υπάρχουν ελπίδες για βελτίωση. Αλλά πάνω απ' όλα απαιτεί μνήμη. Να μην ξεχνάς! Να μην ξεχνάς!

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!