Τι πιστεύω για το Λουκά Παπαδήμο και σε τι ελπίζω

15 Νοεμβρίου, 2011

Μου την πέφτουν, που λέτε, μια των ημερών, στην πλατεία μια δημοσιογράφος και ένας καμεραμάν, που λένε ότι είναι από το πρακτορείο Reuters και θέλουν να κάνουν ορισμένες ερωτήσεις. Μουδιασμένος και κάπως έκπληκτος που δεν είναι, ως συνήθως, από τον Παπαδάκη ή τον Αυτιά, κοντοστέκομαι. Θέλουν να μάθουν την άποψή μου για το νέο πρωθυπουργό, το Λουκά Παπαδήμο (ναι, για τον υπόλοιπο κόσμος θα είμαι για λίγο η χαρακτηριστική φωνή του καθημερινού Έλληνα).

Τους λέω ό,τι μου κατεβαίνει. Συνειδητοποιώ ότι δεν ξέρω ποιος είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και ότι μόνο εντυπώσεις έχω να καταθέσω και όχι απόψεις. Αποφάσισα να το αλλάξω αυτό (διάβασε το ωραίο άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας 13/11/2011 για το Λουκά Παπαδήμο). Τουλάχιστο, σκέφτομαι από μέσα μου, έχω άποψη για το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για οικονομολόγο διεθνούς κύρους, με ακαδημαϊκή καριέρα, που έχει θητεύσει σε σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. Αρχικά κρατώ το γεγονός ότι σπούδασε πρώτα φυσική στο MIT κι έπειτα ασχολήθηκε με τα οικονομικά. Αυτό το "διεπιστημονικό" μου αρέσει. Δείχνει άνθρωπο με ευρύ πνεύμα που τολμά. Στη συνέχεια κρατώ τη θητεία του ως συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος (1985-1993) κι έπειτα ως υποδιοικητή και διοικητή της (1993-2002 – τότε που μπήκαμε στο ευρώ). Οπωσδήποτε, θα έχει καλή γνώση για τα οικονομικά της χώρας όλα αυτά τα χρόνια που το πολιτικό και κοινωνικό μας σκηνικό "έχτιζε" τη σημερινή κατάσταση. Τέλος, κρατώ τη θητεία του ως αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το 2010. Πρόκειται για θέση σημαντική, που αποδεικνύει το διεθνές μέγεθός και την επιρροή που μπορεί να ασκήσει (και να του ασκηθεί) στους Ευρωπαίους εταίρους.

Υπάρχει και μία ακόμη ιδιότητά του που αξίζει να συγκρατήσουμε. Είναι μέλος του ευρωπαϊκού σκέλους της "Τριμερούς Επιτροπής" (Trilateral Commission), η οποία "θεωρείται μία από τις τρεις κορυφαίες παγκόσμιες λέσχες της νέας τάξης … όπου συμμετέχουν οι ισχυροί του κόσμου" (ΚΕ 13/11/2011, λίστα μελών σε PDF). Σκοπός της είναι η διαμόρφωση οικονομικών πολιτικών που θα βοηθήσουν τη συνεργασία ανάμεσα σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία (Ιαπωνία).

Επομένως, συνοπτικά, είναι ένας άνθρωπος που:

(1) σπούδασε φυσική και οικονομία, έκανε και ακαδημαϊκή καριέρα,

(2) έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος,

(3) αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και

(4) είναι διεθνώς αναγνωρισμένο μέλος του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος

Τέλεια! Τον αποδόμησα, τον έμαθα, ξέρω ποιος είναι και τι έκανε. Τώρα τι κάνει; Τώρα έχει διοριστεί από το υπάρχον πολιτικό σύστημα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει ένα πράγμα: να πάρει την 6η δόση σταθεροποιώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας και επαναφέροντας την αξιοπιστία της. Το αν θα το καταφέρει αυτό ή όχι δε μπορεί να προβλεφθεί. Το σίγουρο είναι ότι έχει βουτήξει μέσα στην κοπριά. Έχει βουτήξει ανάμεσα σε ένα ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησε ως εδώ δυο χρόνια τώρα, σε μια ΝΔ που αρνείται ότι συγκυβερνά ανυπομονώντας και μόνο να κυβερνήσει και σε ένα ΛΑΟΣ που τρίβει τα χέρια του με ικανοποίηση.

Συνεκτιμώντας τα παραπάνω και αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θήτευσε σε υψηλά οικονομικά πόστα τις εποχές του "μεγάλου πάρτι" και της "ανάπτυξης της δημιουργικής λογιστικής" μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα παίξει τον όποιο ρόλο του ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι με ακρίβεια. Η μόνη ελπίδα είναι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής να μπορέσει να δώσει στη χώρα ένα μικρό σπρώξιμο υγιούς οικονομικής ανάπτυξης και να θέσει θεμέλια για ένα πιο παραγωγικό κράτος. Κι αυτή η ελπίδα είναι για μένα συνυφασμένη με την ελπίδα όλη μας αυτή η εμπειρία να μετουσιωθεί σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού που όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι είναι σάπιο και ξοφλημένο και πρέπει επιτέλους να αλλάξει!

Άρα θέλω να ελπίζω ότι:

(1) Θα δείξει πυγμή ο νέος πρωθυπουργός απέναντι στο πολιτικό σύστημα και θα μείνει όσο χρειάζεται (όχι μόνο 3 μήνες) κάνοντας όσα πρέπει ώστε:

(2) Να υπάρξει ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη

(3) Να τεθούν τα θεμέλια για ένα παραγωγικό κράτος/δημόσιο

(5) Τερματίζοντας την έως τώρα αλόγιστα φοροεισπρακτική πολιτική

(4) Στις επόμενες εκλογές το πολιτικό σύστημα να αλλάξει ριζικά αφήνοντας μια για πάντα πίσω τα πρόσωπα που μας οδήγησαν μέχρι εδώ

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!