H κυβέρνηση που “τα κατέβασε”

20 Οκτωβρίου, 2010

Έτσι θα πρέπει να μείνει στην ιστορία η κυβέρνηση αυτή. Ως η κυβέρνηση που τα κατέβασε. Η κυβέρνηση που φώναζε "λεφτά υπάρχουν", πριν τις εκλογές και μετά από αυτές μιλούσε για "τιτανικό" κι έβαζε "πιστόλια στο τραπέζι". Βέβαια, όλες οι κυβερνήσεις που γνωρίσαμε (εμείς οι νεότεροι, τουλάχιστο, για τις παλαιότερες δεν έχω εμπειρία) τα κατέβαζαν σιγά σιγά, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ξεχνάμε, μήπως, την προηγούμενη που "σεμνά και ταπεινά" διπλασίασε το χρέος της χώρας; Όχι! Αλλά ετούτη εδώ πέρα βρέθηκε στη λάθος θέση τη λάθος στιγμή και έκανε όλες τις λάθος κινήσεις. Φλυάρησε και πλειοδότησε προεκλογικά και έδωσε τη χαριστική βολή για τη χρεοκοπία μας μετεκλογικά.

Έχει ευθύνη για τρεις ξεκάθαρους λόγους. Πρώτον, ιστορικά το κόμμα στο οποίο ανήκει και πολλά από τα μέλη της συμμετείχαν σε παλιότερες κυβερνήσεις, από εκείνες που δημιούργησαν χρέη και έθρεψαν συνθήκες διαφθοράς. Δεύτερον, είπε θρασύτατα ψέμματα πριν τις εκλογές τα οποία φόρτωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση επειδή, δήθεν παρείχε λανθασμένα στοιχεία (ενώ, για παράδειγμα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε ενημερώσει πέρυσι τον Αύγουστο και Καραμανλή και Παπανδρέου ότι το έλλειμμα ήταν ήδη 8% και "μάλλον" θα έφτανε στο 12% ως το τέλος του έτους). Τρίτον, δεν έκανε τίποτε για να αναστρέψει την κατάσταση προ ΔΝΤ, παρά άφησε τα πράγματα να κυλήσουν με τις χειρότερες προϋποθέσεις περιμένοντας εν γνώση της να έρθουν τα μέτρα από έξω για να έχει άλλοθι ότι δεν τα επέβαλλε αυτή.

Γιατί πολλά από τα μέτρα που παίρνονται με το πρόσχημα του μνημονίου είναι πράγματι απαραίτητα και έπρεπε να τα έχουμε εφαρμόσει πολλά χρόνια πριν. Αλλά όχι μόνο δεν είναι αρκετά, μάλιστα, από μόνα τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μελλοντική πτώχευση (2013-1014). Διότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο διαρθρωτικό, ούτε ένα μέτρο που να τονώνει την οικονομία και την ανάπτυξη. Μόνο περικοπές και αυξήσεις φόρων έχουμε δει (α, και τον Καλλικράτη). Πού στηρίζεται η όποια ελπίδα για το μέλλον; Πού είναι η έξωθεν τεχνογνωσία για τη βελτίωση της οικονομίας; Τι κάνουν και ΔΝΤ και Ευρώπη παρά να καθοδηγούν την πειθήνια κυβέρνηση Παπανδρέου σε στράγγισμα της αγοράς; Γιατί δε μας λένε πώς να φτιάξουμε κράτος αντί να κόβουμε συντάξεις;

Για αυτούς τους λόγους η τωρινή κυβέρνηση πρέπει να γραφτεί στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τα κατέβασε και επισήμως. Γιατί ούτε για μία στιγμή δεν είχε έστω και τα πιο μικροσκοπικά αρχ*δια να πάρει από μόνη της ένα μέτρο όταν έβλεπε την κατρακύλα. Ποιος τους εμπόδιζε να κόψουν 13ο και 14ο μισθό από πέρυσι το Δεκέμβρη ή από το Γενάρη του 2010; Περίμεναν, όμως, να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να εμφανιστεί η διέξοδος του ΔΝΤ ως η αναπόφευκτη και αναγκαστική λύση. Η λύση που και οι ίδιοι τώρα χωρίς να κοκκινίζουν ισχυρίζονται ότι δεν επιθυμούσαν και ότι τους είναι εξίσου επαχθής (και απεχθής). Για να μπορούν τώρα να κατηγορούν το ΔΝΤ για τα μέτρα που οι ίδιοι ήταν ανίκανοι κι ανήμποροι να πάρουν.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!