Το “αίτημα των καιρών”

12 Μαΐου, 2010

Αν υπάρχει κάτι που ονομάζεται "αίτημα των καιρών", τότε αυτό οφείλει να προκύπτει ως μια συνειδητή ανάγκη της κοινωνίας. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον θολό και επιρρεπές σε ερμηνείες, διότι δεν είναι εύκολο – αν είναι καν δυνατόν – να εντοπιστεί ένα ενιαίο και συμπαγές κοινό αίσθημα που να ανταποκρίνεται ρεαλιστικά στην εκάστοτε τρέχουσα πραγματικότητα. Δηλαδή, το κοινό αίσθημα δε σημαίνει ότι είναι και ικανό να λύσει τα προβλήματα. Όμως υπάρχει! Και κοινό αίσθημα και "αιτήματα των καιρών"! Η δυσκολία έγκειται στο να τα διακρίνεις αυτά σωστά και να τα αξιοποιήσεις. Η κοινωνία, πιθανότατα αδυνατεί να τα συμπυκνώσει εύστοχα σε πραγματικές απαιτήσεις και συνήθως τα υποβαθμίζει σε συνθήματα και αφορισμούς ("να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση", "να πάνε μέσα αυτοί που τα έφαγαν", κλπ). Όσο, όμως, παιδικά ή γηπεδικά κι αν ακουστούν τέτοια συνθήματα δεν παύουν να αντικατοπτρίζουν ένα μέρος της αλήθειας. Και δεν είναι τόσο απλό να λέμε τη μια στιγμή ότι όλοι συμφωνούμε γενικόλογα σε αυτά τα αιτήματα και την άλλη να τα προσπερνούμε επειδή μείζον είναι μόνο το να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στις 19 Μαΐου (ημερομηνία επόμενου δανεισμού της χώρας).

Φυσικά και πρέπει να έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις στις 19 Μαΐου. Στον κόσμο που ζούμε με την οικονομία που έχει στηθεί αυτό είναι αναπόφευκτο. Κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη κάθε τόσο να δανείζεται για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. Απλά, συνήθως, το κάνει με τρόπο κάπως βιώσιμο, αντίθετα με την Ελλάδα τόσα χρόνια. Από τη μια μεριά έχεις τους υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς να διατυμπανίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει υγιής ανάπτυξη και να αραδιάζουν κάθε τόσο τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει πραγματικότητα ή το πώς πέτυχε σε άλλες χώρες. Το κατά πόσο πέτυχε ας το απαντήσουν τα χρέη της κάθε χώρας στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Έτσι, έρχονται από την άλλη πλευρά οι "προοδευτικοί" αριστεροί (συγνώμη που τους τσουβαλιάζω έτσι όλους με μια έκφραση) να απαιτήσουν εργασία σταθερή και μόνιμη για όλους, ελάχιστους μισθούς και συντάξεις άνω των 1000 ευρώ κοκ. Αλλά δεν έχουν τη λύση για τα τρέχοντα προβλήματα (αυτά της 19ης Μαΐου).

Έχω σιχαθεί και τις ιδεολογίες και τα συστήματα. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία να αναζητήσουμε ποιος φταίει που όλα τους απέτυχαν. Έφταιγαν τα συστήματα εγγενώς ή έφταιγαν οι άνθρωποι που τα εφάρμοσαν (λίγο απ' όλα μάλλον αλλά είμαι σίγουρος ότι το δεύτερο είναι πριν απ' όλα αληθές); Υπάρχει μια κυβέρνηση τώρα. Οποιαδήποτε κυβέρνηση! Που, ναι,  έχει μερίδιο στο πρόβλημα και με τις πρόσφατες κινήσεις της και με το – μακρύ και βαθύ – παρελθόν της. Ο λαός δεν ξεχνά ούτε τι σημαίνει δεξιά ούτε ποιος ήταν "ο καταλληλότερος του κεντρώου χώρου" ούτε τι σημαίνει "πασοκικός σοσιαλισμός". Αλλά τώρα είμαστε εδώ. Και ο ελληνικός λαός, με εξαίρεση ορισμένες σημαντικές εξάρσεις, όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, είναι διατεθειμένος να υποστεί τα νέα μέτρα. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Όσο βαριά και αν είναι αυτά τον έχουν εκπαιδεύσει να τα δεχτεί και να συμμετέχει στις θυσίες για "μια νέα δυνατή Ελλάδα" κλπ κλπ κλπ…

Ποιο είναι το αίτημα των καιρών, λοιπόν; Έχεις μια χώρα οικονομικά διαλυμένη. Ένα λαό διατεθειμένο να πληρώσει τη νύφη για άλλη μια φορά. Ένα πολιτικό σκηνικό κατά γενική ομολογία σάπιο. Η μόνη σου λύση είναι να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση πολίτη και πολιτείας. Ο μόνος τρόπος να αποβεί βιώσιμο το σημερινό μοντέλο ΔΝΤ-ΕΕ είναι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την αντιπολίτευση να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου. Να δείξει ότι υπάρχει πρόθεση για αλλαγή και ότι το ίδιο το πολιτικό σκηνικό επιθυμεί την κάθαρσή του. Αν αυτή η εμπιστοσύνη δεν επιτευχθεί, τότε από τη μια τα νέα μέτρα θα βρουν πολύ δύσκολα εφαρμογή, με ολοένα και κλιμακούμενες αντιδράσεις, και μέχρι τις επόμενες εκλογές η πολιτική μας ζωή θα έχει ανατραπεί ποιος ξέρει με τι τρόπο και τι συσχετισμούς! Υπάρχει, επομένως, ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Μια νέα μεταπολίτευση, όπως πολλοί την ονομάζουν.

Τρεις είναι οι άξονες που μπορώ να διακρίνω ότι μπορούν να κάνουν τη σημερινή κατάσταση να μην αποβεί μοιραία για τη χώρα. Γιατί το μοιραίο μπορεί να μη συμβεί τώρα που βρήκαμε δανεικά από ΔΝΤ και ΕΕ αλλά λίγο αργότερα, σε μερικά χρόνια που θα ξαναβγούμε στη ζητιανιά δανεικών και, μάλιστα, με μια οικονομία πλήρως αποδυναμωμένη. Πρώτον ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης. Δεύτερον ανάπτυξη. Τρίτον κράτος. Το πρώτο το ανέφερα ήδη και παραπάνω. Πρόκειται για μια σειρά κινήσεων που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στην πολιτική και αφορούν θέματα όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το πόθεν έσχες, η επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς στη δικαιοσύνη κλπ. Το δεύτερο αφορά την οικονομία και την ανάπτυξή της. Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν για την οικονομία. Αρχίζουμε και γράφουμε αρνητικά νούμερα στην ανάπτυξη (ύφεση) και πρέπει πάση θυσία η οικονομία να κινηθεί. Ένα άμεσο παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ που ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε λήθαργο. Το τρίτο είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους. Διάλεξα προσεκτικά τη λέξη. Δεν έχω αυταπάτες για ιδανικές πολιτείες. Το αίτημα είναι για ένα κράτος που δεν κάνει τη ζωή του πολίτη δυσκολότερη από όσο είναι. Δε ζητά ο πολίτης τίποτε παραπάνω από ένα κράτος που οι υπηρεσίες του λειτουργούν με ταχύτητα και οι άνθρωποί του κρίνονται για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους όπως όλοι οι εργαζόμενοι.

Ίσως να τα απλουστεύω τα πράγματα έτσι όπως τα θέτω, όμως κι αυτό είναι αναγκαίο. Κάθε φορά που η κατάσταση γίνεται περισσότερο περίπλοκη από όσο μπορούμε να διαχειριστούμε – και από ότι φαίνεται δε μπορούμε – οφείλουμε να επιστρέφουμε λίγο στην αρχή των προβλημάτων και στην αρχή της λύσης. Στο σημείο, δηλαδή, από το οποίο μια λύση μπορεί να φανεί ορατή χωρίς να χρειάζεται να καταλύσει την πραγματικότητα. Αλλά για όλα αυτά χρειάζεται ψύχραιμη σκέψη. Τουλάχιστο, από εδώ και μπρος όλοι είμαστε σε μια κάποια εγρήγορση, την οποία είχαμε ξεχάσει από τη μεταπολίτευση κι έπειτα. Βίαια ο κόσμος αναγκάστηκε να πολιτικοποιηθεί εκ νέου. Αν διατηρήσει και την ψυχραιμία του αυτό θα είναι ένα κέρδος.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

5 σχόλια στο “Το “αίτημα των καιρών””

Ο/η "maritsa" είπε:

«Έτσι, από ποσοτική άποψη αξίζει να σημειωθεί ότι, γύρω στο 1875, αν στους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, που ήταν περίπου 10.000, προσθέσουμε τους 20.000 στρατιωτικούς και τα 10.000 άτομα που αποζούσαν από την οργάνωση από την οργάνωση και είσπραξη των φόρων, προκύπτει ότι πάνω από 40.000 πρόσωπα, δηλαδή το 1⁄4 σχεδόν του μη αγροτικού ενεργού πληθυσμού αντλούσε τα προς το ζην από το κράτος. Ήδη ο κόμης Gobineau σημείωνε πως «δεν παρατηρείται πουθενά αλλού το φαινόμενο μιας ολόκληρης κοινωνίας που να λειτουργεί πάνω στη βάση του γεγονότος ότι μόνο το κράτος διαθέτει χρήματα, που πρέπει να του αποσπασθούν με τη μορφή της παροχής υπηρεσιών», … Ταυτόχρονα πρέπει να τονισθεί ότι τουλάχιστον από το 1875 ως το 1880 τα ανώτερα κλιμάκια των κρατικών λειτουργών είχαν μισθούς που τους ανέβαζαν αυτόματα στην κορυφή της κοινωνικής και οικονομικής ιεραρχίας. … ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες με προσόδους που να ξεπερνούν τους μισθούς των υπουργών (10.000 δραχμές το χρόνο γύρω στο 1880), των στρατηγών και συνταγματαρχών (8.300 και 7.000 το χρόνο αντίστοιχα), των ναυάρχων (13.000 δρχ.) ή των ανώτατων δικαστικών (7.000 το χρόνο) ακόμα υψηλότερες ήταν οι αποδοχές έκτακτων υπαλλήλων, όπως του αρμοστή της Θεσσαλίας Ζάννου (18.000 δρχ.), ή του πρεσβευτή Βαλαωρίτη (48.000 δρχ.). … Ο Αριστείδης Οικονόμου ως πρόεδρος πρωτοδικών με μισθό 400 δρχ. Το μήνα πλήρωνε 30 δρχ. Ενοίκιο για ένα μεγάλο σπίτι όπου ζούσε με άνεση και είχε τρεις υπηρέτες. Λίγα χρόνια πρωτύτερα το μεγαλύτερο βαμβακοκλωστικό εργοστάσιο της χώρας έδινε καθαρά κέρδη 6.000 δρχ. Το χρόνο, ποσό κατά 30% λιγότερο από τον υπουργικό μισθό. … Η κατάσταση αυτή άρχισε να αλλάζει γοργά στη δεκαετία 1870 – 1880. Οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές που συνέρρευσαν από τις παροικίες, οι σταφιδέμποροι, οι βιομήχανοι και, από το 1881 και πέρα, οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας διαρθρώθηκαν σε οργανωμένες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα. Για πρώτη φορά τότε παγιώθηκαν ισχυρές κοινωνικές κατηγορίες που απευθύνονταν στο κράτος, όχι για να αντλήσουν άμεσα οφέλη από τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, αλλά να ζητήσουν να ληφθούν γενικότερα μέτρα που να ευνοούν την προώθηση των συμφερόντων τους.» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμος ΙΓ )

20 Μαΐου, 2010 στις 8:45 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Πότε βαρέσαμε – πάλι – χρεωκοπία εκείνη την εποχή είπαμε;

20 Μαΐου, 2010 στις 9:05 μμ

Ο/η "γιουλα" είπε:

τα θετεις απλά αλλά όχι απλοϊκα
συμφωνω στα 3 αιτηματα του καιρου
ξεχνας την κοινωνική δικαιοσύνη, αν την συμπεριλαμβάνεις στο “κοινωνικο συμβολαιο” οκ. αλλα δεν ειναι σοβαρο το θεμα του να κλίνεται σωστά το :
πληρωνω, πληρωνεις, πληρωνει…?
προσωπικά διατίθεμαι να “πληρωσω” αλλά και να δω πως δεν χαϊδεύονται και δεν παραγραφονται όλες οι παλιές λαμογιές των επιχειρηματιών, μεγαλοδημοσιογραφων, πολιτικών,στελεχων Δεκο, υπεχωδε και ΣΔΟΕ κά. Πρωτον γιατι αν τα ζητησουμε πισω “κατι θα παρουμε” για τον κουμπαρα μας, όπου μαζευουμε δεκαρα δεκαρα από τις περικοπές σύνταξης του παππου μου του φωτωχούλη και 2ον γιατι θελω να νιωθω πως αυτοί που επέλεξα να με εκπροσωπούν στην βουλή δεν χαρίζονται σε όποιους θα τους ξαναψηφίσουν/υποστηρίξουν σε 2 χρονια που θα γινουν παλι εκλογες. Πως δεν ειναι ολοι οι καλοί γνωστοί παλιοί μια παρεα και καποιοι ελάχιστοι από τους 300 αγνοί απλά Δον Κιχώτες…
παντα ρε γαμωτο φοβαμαι ολα αυτα που θα γινουν χωρις εμενα
αλλα παντα ελπίζω…

20 Μαΐου, 2010 στις 10:31 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Τα θέτω απλά για να συμπυκνωθεί σε τρεις προτάσεις: νέο κοινωνικό συμβόλαιο, ανάπτυξη, κράτος. Όλα τα άλλα είναι παράμετροι αυτών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχθούμε την τρέχουσα κατάσταση de facto και μοιραία. Αλλά να το κάνουμε έχοντας μια ελπίδα για το μέλλον, έχοντας κάνει μια συμφωνία με την πολιτική ηγεσία για τη συνέχεια. (Τα δύσκολα θα έρθουν σε 2-3 χρόνια, τώρα την ψιλο-σκαπουλάραμε προσωρινά). Γι’ αυτό πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους και όπου αλλού μπορούμε και να φωνάζουμε κι αυτό πρέπει να ζητάμε.

21 Μαΐου, 2010 στις 11:01 πμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης » Το να καθοδηγείται η πολιτική σου στάση από ιδεολογίες είναι οπισθοδρομικό" είπε:

[…] οπισθοδρομικό 4 Μαΐου, 2012 Έχω σιχαθεί τις ιδεολογίες εδώ και πολλά χρόνια. Λες και ο τρόπος με τον οποίο θα διοικηθεί μια χώρα […]

4 Μαΐου, 2012 στις 6:43 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!