Γράμμα προς το (συν)Έλληνα

28 Απριλίου, 2010

Αγαπητέ (συν)Έλληνα,

Την έχεις ακούσει τρισδιάστατα τον τελευταίο καιρό, το ξέρω! Όλες αυτές οι εξελίξεις με το κόστος δανεισμού της χώρας, την κερδοσκοπία των διεθνών αγορών και τη καταφυγή, τελικά, στη διαδικασία/στήριξη/επιτήρηση του ΔΝΤ σε έχουν βρει απροετοίμαστο και σε φοβίζουν. Νιώθεις εγκλωβισμένος, ντροπιασμένος και απομονωμένος. Η χώρα σου γίνεται παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγήν και αποτελεί πραγματικά το μαύρο πρόβατο των συμμαχιών στις οποίες συμμετέχει. Είναι αλήθεια και πολύ εύλογα τα έχεις βάψει μαύρα. Κανείς δεν προσπαθεί ούτε καν να σου χρυσώσει το χάπι, πλέον. Στα ίσια σου λένε πια ότι θα σου κόψουν μισθούς, επιδόματα, θα σε απολύσουν, θα σε περικόψουν, θα πέσεις σε ύφεση, θα χρωστάς, θα ζοριστείς όλο και περισσότερο.

Αλλά, αγαπητέ (συν)Έλληνα, αν νιώθεις έκπληξη από όλα αυτά αδικείς τον εαυτό σου. Τι ακριβώς ήταν που δεν ήξερες; Τι ήταν αυτό που σου ήρθε από το πουθενά; Πόσα χρόνια τώρα βρίζεις ένα κράτος που χαρακτηριστικά λες ότι "δεν υπάρχει"; Πόσο καιρό τώρα στηλιτεύεις τη γραφειοκρατία; Πόσες δεκαετίες είναι που έχεις σιχαθεί τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις; Πέρασε έστω και μια μέρα τα τελευταία 30 χρόνια που να αναγνώρισες ότι αυτή η χώρα "τα πάει καλά"; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες το μέλλον με αισιοδοξία;

Καθ' όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης παραπονιέσαι, (συν)Έλληνα, για ένα σάπιο κράτος, για ένα κράτος εχθρό σου, για μια πολιτεία απούσα από τα προβλήματά σου, για πολιτικούς διαπλεκόμενους, για σπατάλες, για σκάνδαλα, για κακή διαχείριση. Τόσο εύκολα ξεχνάς ότι εσύ ο ίδιος μέρα με τη μέρα ήξερες ότι ο "το καράβι βυθίζεται"; Ήξερες πολύ καλά τόσα χρόνια και ποια ήταν τα κακώς κείμενα και ότι ο κόμπος έφτανε σιγά σιγά στο χτένι. Και να που έφτασε τελικά. Αν διερωτόσουν "πού θα πάει αυτή η κατάσταση", τότε να η απάντηση. Εδώ πάει αυτή η κατάσταση!

Μη μου πεις τώρα για καπιταλισμούς και σοσιαλισμούς και δομές κοινωνικές και διεθνείς σχέσεις. Το θέμα είναι ότι καταδέχτηκες ένα κράτος ανίκανο με πολιτικούς που με κάθε ευκαιρία έβριζες. Ήξερες! Και από την άλλη πλευρά ψήφιζες. Ψήφιζες τόσα χρόνια υπέρ αυτού του κράτους και αυτών των πολιτικών. Άρπαζες με άγρια χαρά την κάθε διευκόλυνση που σου έκαναν και βολευόσουν με τα ψίχουλα που σου αναλογούσαν. Όλα αυτά με πόρους που δε διέθετες. Αλλά και αυτό ήξερες! Ήξερες για τα μεγάλα πάρτυ των επιδοτήσεων των περασμένων δεκαετιών που δημιούργησαν κρατικοδίαιετες εταιρείες. Ήξερες για τον τεράστιο, δυσκίνητο, σπάταλο και υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα. Το ήξερες και το σημείωνες κάθε μέρα στις συζητήσεις σου, στα καφενεία, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στους εργασιακούς σου χώρους, παντού.

Γι' αυτό είσαι συνένοχος και καλά να πάθεις. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, γενιά της μεταπολίτευσης, δε σε κορόιδεψε και δε σε παραπλάνησε κανείς. Από τη μια εξέφραζες φρίκη και αηδία για το κράτος που δημιουργήθηκε και από την άλλη τα έκανες πλακάκια μαζί του σε κάθε ευκαιρία για να ικανοποιήσεις την προσωπική σου ευμάρεια, άλλοτε λιγότερο, με επιδοματάκια και παροχούλες, άλλοτε περισσότερο, χτίζοντας αυθαίρετα και διορίζοντας τέκνα από το παράθυρο, κι άλλοτε ακόμη περισσότερο στήνοντας offshore και χρηματίζοντας κρατικούς λειτουργούς. Γι' αυτό δε σε αντέχω (συν)Έλληνα. Δεν είσαι θύμα παρά της μικρόνοιας και της αχορταγιάς σου.

Μέχρι πέρυσι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν γύρω στο 20%. Ίσως υπάρχει, δηλαδή, ένα ποσοστό ανθρώπων που έπασχε όλα αυτά τα χρόνια. Το υπόλοιπο 80%, όμως, είναι σύσσωμο ένα 80% που έφαγε καλά. Όχι όλοι το ίδιο καλά. Ο καθένας μέχρι εκεί που μπορούσε να αντέξει η μασέλα και τα νύχια του. Όλο, όμως, το 100%, είναι ένα 100% απογοητευμένο από την πορεία της χώρας δεκαετίες τώρα. Όλο! Το φώναζε ότι είναι απογοητευμένο και ήξερε ότι το δημόσιο χρήμα υφίστατο γιγαντιαία σπατάλη. "Δεν υπάρχει κράτος" φώναζε όσα χρόνια μπορώ να θυμηθώ. Ποτέ όμως δε βρήκε το θάρρος να ζητήσει κάτι διαφορετικό και να επιδιώξει μια εναλλακτική πρόταση. Ήξερε και ψήφιζε αυτό που ήξερε.

Καλά να πάθεις, λοιπόν, (συν)Έλληνα; Σου αξίζει ΔΝΤ που θα πάει σύννεφο. Σου αξίζει διεθνής χωροφύλακας. Παιδονόμος!

Σε ασπάζομαι αδελφικά,
Τάκης

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

5 σχόλια στο “Γράμμα προς το (συν)Έλληνα”

Ο/η "antonis" είπε:

Καλά περίμενε, γιατί και το ΔΝΤ δεν είναι σίγουρο ακόμα…

28 Απριλίου, 2010 στις 9:58 πμ

Ο/η "Cascader" είπε:

Άμεσα σχετικό και εύστοχο το άρθρο της Βούλας Κεχαγιά στα “Νέα”. Παραθέτω αυτό που μου έμεινε:

Από τη µεταπολίτευση κι εντεύθεν οι έχοντες την εξουσία εξωράιζαν την αλήθεια στον λαό. Κολάκευαν τα ένστικτά του, έταζαν διορισµούς, έµπαζαν στο Δηµόσιο, µοίραζαν επιδοτήσεις, βόλευαν κολλητούς και κοµµατικούς. Ποιος φταίει;

Ολοι. Και αυτοί κι εµείς. Θα διερωτηθεί κανείς: Τι φταίει ο γονιός που ήθελε µια καλύτερη µοίρα για το παιδί του και πίεζε για διορισµό;

Φταίει, γιατί δεν σκέφτηκε το εγγόνι του.

28 Απριλίου, 2010 στις 1:37 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Όλοι ήθελαν “κατιτίς” παραπάνω και, στατιστικά όλοι πήραν από κάτι. Για παράδειγμα, με 2 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους σε 10 εκατομμύρια λαού, σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια – στατιστικά πάντα – κάτι έχει κερδίσει από το ελληνικό δημόσιο και το υποτιθέμενο “κοινωνικό κράτος”. Αλλά, άσχετα με το ποιος φταίει, το βέβαιο είναι ότι όλοι ήμασταν χρόνια απογοητευμένοι από το κράτος αυτό και αναρωτιόμασταν για την κατάληξη που θα έχει η σπατάλη και η κακοδιοίκηση. Όλοι ήμασταν απογοητευμένοι και όλοι ξέραμε ότι έχουμε πρόβλημα. Αλλά βολευόμασταν στο “κατιτίς” μας. Δε μιλώ για συστήματα και ιδεολογίες και δε βάζω στη συζήτηση συγκρίσεις ανάμεσά τους. Μιλώ για την απάθειά μας ως λαός. Απάθεια και ευδαιμονία συλλογική. Τραγική ειρωνεία, αν αναλογιστούμε ότι η έγνοια μας για ευημερία ήταν, για τον καθένα, περιορισμένη σε εντελώς στενά προσωπικά πλαίσια.

28 Απριλίου, 2010 στις 1:52 μμ

Ο/η "karabian" είπε:

respect to the writer !!!

28 Απριλίου, 2010 στις 3:41 μμ

Ο/η "Τις πταίει για το κακό; | Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

[…] Νομισματικό Ταμείο – «Για λογαριασμό σας»karabian στο Γράμμα προς το (συν)ΈλληναΤάκης στο Γράμμα προς το (συν)ΈλληναCascader στο Γράμμα […]

4 Μαΐου, 2010 στις 11:23 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!