Το στερεότυπο του προγραμματιστή

30 Απριλίου, 2008

Ο προγραμματιστής δεν είναι κανονικός άνθρωπος! Γενικά, δεν κολλάει. Προγραμματιστής, developer, κωδικατζής, μηχανικός λογισμικού, αναλυτής και διάφοροι άλλοι φαιδροί ή σοβαροί χαρακτηρισμοί του προσάπτονται κατά βούληση. Αν είσαι τέτοιος το ξέρεις καθαρά μέσα σου. Είναι μια εσωτερική διεργασία (φτου, αυτό μου ξέφυγε). Αν το φωνάζεις, τότε κάποιος περίεργος λόγος συντρέχει και θα δυσκολευτώ να σε πιστέψω.

Μπορείς να γράφεις κώδικα, ναι, αλλά ο γνήσιος προγραμματιστής δε θεωρεί τον κώδικα εργαλείο, αλλά παραγόμενο έργο της διανοίας – κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι μερικές αράδες κώδικα δεν μπορεί να πατενταριστούν. "Code is poetry" ισχυρίζονται οι φανατικοί και είναι ικανοί να σε καλέσουν σε μονομαχία αν γράψεις:

System.out.println("Hello World!");

Αντί για:

System.out.println( "Hello World!" );

Ναι αυτά τα δύο δεν είναι ίδια, έχουν τεράστια διαφορά!

Πριν από μερικά χρόνια στο μάθημα της Ασφάλειας τέθηκε το ερώτημα "ποιο είναι το προφίλ" του χάκερ. Πώς τον αναγνωρίζεις αν τον δεις στο δρόμο! Ο ομιλητής στράφηκε προς τα εμένα και είπε, χαριτολογώντας, "να, κάπως έτσι, μοιάζει". Μαλλιά, γένια και ίσως όχι και η πιο επίσημη περιβολή που μπορείς να φανταστείς. Καλοσύνη του! Σύμφωνοι, δεν είμαι χάκερ, ούτε κατά διάνοια. Ούτε καλός ούτε κακός χάκερ. Μου αρέσει όμως να μαθαίνω πώς λειτουργεί το κάθε σύστημα στο παρασκήνιο, να το "πειράζω", να το "σκαλίζω" ρε παιδί μου. Σαν αρχή μάλλον είμαι δηλαδή, αλλά όχι σαν αποτέλεσμα.

Και τι περιλαμβάνει αυτό το στερεότυπο του προγραμματιστή; Είναι ένας τύπος με εναλλακτική διάθεση. Δύσπιστος, πρακτικός, ρεαλιστής μα και ρομαντικός ταυτόχρονα. Δουλειά και χόμπυ είναι ανακατεμένα επικίνδυνα. Κι αυτό πάντα προς όφελος της δουλειάς και εις βάρος του χόμπυ. Είναι ικανός να χάνεται για ώρες ανάμεσα σε ακατανόητες σειρές λέξεων που γι’ αυτόν και τα μηχανήματα (τα κομπιούτερζζζ) έχουν σημασία αλλά για τον κοινό θνητό είναι ακαταλαβίστικα, αρλούμπες, κορακίστικα, παπαδάκια κλπ. Αυτό τον ξεχωρίζει από τους υπόλοπους ανθρώπους.

Μιλάει άλλες γλώσσες, ακατανόητες και, ως γνωστόν, η γλώσσα είναι καθοριστική για την εξέλιξη της προσωπικότητας ενός ανθρώπου. Κάποτε, στο μέλλον, ίσως γίνουν ανθρωπολογικές μελέτες και στατιστικές για την επίδραση της Python στο Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ή με θέματα όπως "Αντικειμενοστρεφής ανάπτυξη λογισμικού και Διαζύγιο". Για τον προγραμματισή όμως όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Συχνά, περνά μέρες όπου έχει πληκτρολογήσει περισσότερες γραμμές Java από ότι έχει αρθρώσει λέξεις στη μητρική του γλώσσα.

Δεν πιστεύει ότι αυτά τα μηχανάκια (τα κομπιούτερζζζ) είναι "του διαόλου". Είναι παρεξηγημένα και κουβαλάνε όλες τις ατέλειες εκείνων που τα κατασκεύασαν, αλλά όταν κάνουν τη δουλειά τους το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Καμιά φορά γουστάρει να μην δουλεύει παράθυρα, όχι απλά Windows, αλλά γενικά να μην δουλεύει σε κανένα παράθυρο, παρά σε μια μαυρόασπρη οπισθοδρομική οθόνη με 80 γραμμές και 25 στήλες. Κάπως έτσι:

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent permitted by applicable law. Last login: Fri Jan 1 00:05:16 1999 from 195.170.12.10
takis@Kyros:~$ ls -l
total 416
–rw–r––r––  1 takis takis 408217 2007-11-20 20:53 blog.sql
drwxr-xr-x  4 takis takis   4096 1999-01-18 23:20 no_folder
drwxr-xr-x 10 takis takis   4096 2008-04-10 15:19 www
drwxr-xr-x  2 takis takis   4096 2006-04-10 00:03 www-log
takis@Kyros:~$ pwd

Πολλες φορές κάτι τέτοιο είναι ο φυσικός του χώρος. Όχι αποκλειστικά, αλλά είναι οπωσδήποτε χώρος φτιαγμένος αποκλειστικά για αυτόν και μόνο. Σας λέω, ο προγραμματιστής δεν είναι κανονικός άνθρωπος. Οι συζητήσεις ανάμεσά τους φαντάζουν στην καλύτερη περίπτωση σα συζητήσεις ανάμεσα σε "βλαμμένους" αν όχι επικίνδυνους για το κοινωνικό σύνολο: -"Γαμώτο, κάποια διεργασία αφήνει ζόμπι παιδιά!" -"Είσαι σίγουρος ότι ο πατέρας τα σκοτώνει σωστά μόλις τερματίσουν;" -"Ναι, αφού τα κρατάω όλα σε ένα ενδιάμεσο πίνακα." -‘"Εχεις αρχικοποιήσει τον πίνακα με malloc ή calloc;"… κοκ!

Αλλά, ο προγραμματιστής είναι βαθιά μέσα του και ένα μεγάλο παιδί. Μην του τάξεις, γιατί θα το θυμάται. Φέρσου του ευγενικά και θα ανταμειφθείς! Ο χαρούμενος προγραμματιστής είναι ο προγραμματιστής που γράφει κώδικα. Αν δε γράφει είναι σαν το συγγραφέα. Είτε ετοιμάζει κάτι νέο είτε έχει σοβαρό πρόβλημα. Πάντως, όχι, όπως και αν το δεις ο άνθρωπος αυτός είναι περίπτωση!

εκτύπωση Κατηγορίες: δε βαριέσαι | rss 2.0 | trackback

10 σχόλια στο “Το στερεότυπο του προγραμματιστή”

Ο/η "aNTwNHs" είπε:

Δες και αυτό: http://www.crunchgear.com/2008/04/30/secret-for-popular-programming-languages-revealed/
Στο τέλος τις προτελευταίας παραγράφου έγραψες 😛

30 Απριλίου, 2008 στις 10:18 μμ

Ο/η "laxanaki" είπε:

Φαντάσου ζευγάρι προγραμματιστών!! Εκεί είναι η αποθέωση της επικοινωνίας. Java και vb.net σε ελληνικά!! Άλλο να το ζεις και άλλο να το βλέπει η μαμά μου!!! 😉 χιχιχιχιχιχι

5 Μαΐου, 2008 στις 2:50 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ναι, πράγματι, όταν η κοπέλα σου ή το αγόρι σου αρχίζει να σου στέλνει μηνύματα του τύπου:

    for ( int i = 0; i < 10; i++) {
        System.out.println( ":*" );
        boy.hug( girl, "passion", "love" );
        System.out.println( ":*" );
    }

τότε είναι ώρα να αρχίσεις να ανησυχείς...

5 Μαΐου, 2008 στις 4:11 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Και γιατί ερωτώ να μην αποσυρθούμε οι προγραμματιστές σε έναν σε χώρο δικό μας όπου θα είναι μια έκταση καταπράσινη με ποταμάκια να ρέουν αρμονικά, με πουλάκια να τραγουδούν στα δέντρα και με ασύρματο δίκτυο παντού. Δεν τους χρειαζόμαστε τους άλλους ανθρώπους (αντε μια βασική τροφοδοσία). Ακόμα και να χρειαστούμε κάποιον θα τον βρούμε στο internet. Δουλειές θα κάνουμε ακόμα με του “άλλους” αλλά δεν θα ερχόμαστε σε επαφή με την βρώμικη κοινωνία τους.

8 Μαΐου, 2008 στις 9:00 πμ

Ο/η "Panagis" είπε:

Εσύ δηλαδή πώς χρησιμοποιείς τους όρους “αποσυρθούμε “,”μας”,…;Από που και ώς πού προγραμματιστής;
Σε λίγο θα σκάσει μύτη και ο steak να ζητάει προγραμματιστικά δικαιώματα.

8 Μαΐου, 2008 στις 10:14 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Χαχαχα… 😉

Αυτό περίμενα! Δεν ήθελα να το πω από μόνος μου… Χαχαχα… Tristanos, σε αυτή τη χώρα που λες, πού υποθέτεις να μένεις; Πώς την είπαμε τη γλώσσα που χρησιμοποιείτε εκεί πέρα στις τράπεζες;

Έτσι, να ανάβουν τα αίματα!

8 Μαΐου, 2008 στις 10:48 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Δεν είναι ούτε το πρώτο blog ούτε το τελευταίο που στρέφεται προσωπικά εναντίων του Tristanos. Ο Tristanos όμως δεν θα μπει σε μια άσκοπη αντιπαράθεση με μικρούς προγραμματιστές και ούτε θα παραλάβετε πρόσκληση για την “Πόλη των προγραμματιστών”.

9 Μαΐου, 2008 στις 8:08 πμ

Ο/η "steak" είπε:

ο steak μόνο που είδε την κονσόλα του Linux εδώ είπε να προχωρήσει στο επόμενο post!!!

επειδή όμως δεν του αρέσει να πέφτει τίποτα κάτω λέει στον Panagis ότι όποιος καταλαβαίνει το pwd ή γράφει χιλιάδες γραμμές spaghetti code (γκουχ γκουχ) δεν είναι απαραίτητα και προγραμματιστής…χιχι

α…και αφήστε τον καλό και αγνό προγραμματιστή tristanos ήσυχο!

10 Μαΐου, 2008 στις 12:32 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Steak μπορεί να μην σε γνωρίζω αλλά μιλάς με σοφία. 1 steak = 1000 προγραμματισταράδες

12 Μαΐου, 2008 στις 7:57 πμ

Ο/η "Panagis" είπε:

Θερμή παράκληση προς τον ιδιοκτήτη του blog! Μια φωτογραφία σου στο επόμενο post με την τρέχουσα κατάσταστη της εμφάνισής σου (μαλλί, μούσι, ξέρεις εσύ).

Άντε καλή θητεία!! Σήμερα το έμαθα!

ΥΣ: Να υποθέσω ότι πλέον δεν είσαι hacker/προγραμματιστής;

15 Μαΐου, 2008 στις 3:05 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!