Ευρώπη: Ναι στο P2P ως τεχνολογία

21 Φεβρουαρίου, 2008

Στα γρήγορα: Αυτό μάλιστα! Διαβάζουμε ότι η Ευρώπη δεν καταδικάζει γενικόλογα τεχνολογίες, όπως αυτή των δικτύων P2P (στις οποίες βασίζονται τα γνωστά προγράμματα διαμοιρασμού αρχείων Emule, LimeWire, torrents, κλπ). Αντίθετα τις τεχνολογίες P2P τις επιζητά και τις επιβραβεύει ακόμη και επιχορηγώντας ειδικά projects με 22 εκ. δολλάρια (P2P-Next). Αντίθετα, διαβάζουμε, στην Αμερική αγώνας γίνεται για να καταδειχθεί αυτό το απλό πράγμα, ότι δηλαδή η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο και η ευθύνη για τη χρήση του είναι ανθρώπινη.

Συγκεκριμένα το P2P-Next είναι ένα project που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις P2P τεχνολογίες σε streaming μεταδόσεις video (πχ. συμμετέχει το BBC), αναγνωρίζοντας ότι οι τεχνικές multicasting δε θα υποστηριχθούν πρακτικά ποτέ από τους Internet Providers (ΟΤΕδες & ΣΙΑ). Πράγμα πάρα πολύ λογικό!

εκτύπωση Κατηγορίες: τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

4 σχόλια στο “Ευρώπη: Ναι στο P2P ως τεχνολογία”

Ο/η "george" είπε:

Παραμένω ιδιαίτερα επιφυλακτικός.

Είναι σαφές ότι η ουσία είναι να υλοποιηθεί -επιτέλους- η interactive TV που έχει προσεγγισθεί με πολλούς τρόπους στο παρελθόν (από το telemarketing μέχρι τις αμφίδρομες δορυφορικές υπηρεσίες). Και όλοι γνωρίζουμε ότι TV σημαίνει διαφήμιση και χρήματα. Δεν βλέπω δηλαδή ιδιαίτερα αγνά κίνητρα και ούτε κανείς ενδιαφέρεται για το P2P όπως αυτό ορίστηκε από τα εκατομμύρια των χρηστών του. Αντίθετα, νομίζω πως βλέπουν στο P2P ένα τρόπο να αυξήσουν την αγορά τους χρησιμοποιώντας τον χρήστη για να επεκτείνουν τις τεχνολογικές υποδομές τους.

Φαντάσου: παρακολουθώντας κάτι στο BBC-P2P-Next, θα αφιερώνεις μέρος των Μεγκα-μπι-πι-ες που πληρώνεις κάθε μήνα στην περεταίρω διανομή του υλικού που παρακολουθείς σε άλλους χρήστες. Έτσι δουλεύει το P2P και πολύ καλά κάνει! Φυσικά το multicast δεν προχώρησε, γιατί απαιτούσε επενδύσεις από την πλευρά των providers και των broadcasters, κάτι το οποίο δεν ισχύει για το P2P. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι να συμμετέχουμε σε αυτό το micro-financing των τηλεοπτικών παραγωγών, με κέρδος τις πιο στοχευμένες διαφημίσεις που με ένα μόνο κλικ σου επιτρέπουν να αγοράσεις το νέο σετ DVD του Billy-Hilly για τέλειους κοιλιακούς σε 5 μόνο τέρμενα?

Απλά μερικές σκέψεις…

22 Φεβρουαρίου, 2008 στις 12:53 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Καλά κάνεις και επιφυλάσσεσαι! Όμως:

Καταρχή, το post αναφερόταν στην αντίθεση της αντιμετώπισης στο P2P ανάμεσα σε Ευρώπη και Αμερική. Στην Ευρώπη το χρηματοδοτούν (ναι, ΟΚ, για να εξυπηρετήσουν και οικονομικά συμφέροντα, γιατί όχι;) ενώ στην Αμερική χρειάζεται να γίνουν ολόκληρες ακροάσεις στο Λευκό Οίκο (αν θυμάμαι καλά) για να αποδειχθεί το αυτονόητο, ότι η κακομοίρα η τεχνολογία δε φταίει από μόνη της.

Πάντως, δε βρίσκω τίποτε το μη υγιές πχ. στο να θέλει να συμμετάσχει το BBC σε μια έρευνα που θα του αποφέρει χρήματα και υπηρεσίες στο μέλλον. Επίσης, το bandwith (που πληρώνεις και δε θες να μοιράζεσαι) είναι υπέρ-αρκετό στην Αγγλία για πολλές υπηρεσίες, κάτι που δεν ισχύει για εδώ. Και σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα σου πουλάει μια “τηλεοπτική” υπηρεσία το BBC φαντάζομαι ότι θα συνοδεύεται και από το απαραίτητο quality of service.

Και το multicasting δεν έπαιξε γιατί οι providers δεν το επέτρεψαν ποτέ, φοβούμενοι ότι θα τους τρώει bandwidth. Το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε.

Όσο για τις διαφημίσεις, ουδέν σχόλιον, είναι απαραίτητο κακό, θα σου έρθουν ό,τι κι αν κάνεις.

22 Φεβρουαρίου, 2008 στις 1:31 μμ

Ο/η "george" είπε:

Έχεις δίκιο, μάλλον παρασύρθηκα. Σχετικά με τη διαφορά, ναι είναι σαφής (there, I said it!). Και, φυσικά, η τεχνολογία δεν φταίει…

Σχετικά με τα υπόλοιπα:

Το ότι το BBC -και σύντομα υποπτεύομαι και άλλοι broadcasters- στηρίζει το project μόνο λογικό και οικονομικά υγιές είναι. Καμία αμφιβολία. Η αντίθεσή μου βρίσκεται στο “άρωμα” αγνότητας που αιωρείται πάνω από αυτή την κίνηση. Αν ΔΕΝ αιωρείται (και δεν αναφέρομαι σε τούτο το post, αλλά γενικά στον τρόπο που παρουσιάζεται στο blog του bbc), τότε παρακαλώ να μου συγχωρεθεί η προηγούμενη κουραστική “ανάλυση”.

Το ότι το bandwidth είναι αρκετό στην Αγγλία απλά κάνει τη λύση βιώσιμη. Δεν αλλάζει το δεδομένο το οποίο ανέφερα. Η χρήση των υποδομών του καταναλωτή και η οικονομική συμμετοχή του σε μια φαινομενικά “προσφερόμενη” υπηρεσία είναι κάτι το οποίο απλα δεν μου κολλάει. Θα έπρεπε να συνοδεύεται από ανακοίνωση του τύπου “Βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε το δίκτυο διανομής του προγραμματός μας”. Αλλά αυτό μένει να το δούμε όταν θα βγει εμπορικά η υπηρεσία. Άλλωστε θα είναι θέμα επιλογής η χρήση της ή όχι… φαντάζομαι…

Επιμένω ότι ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε ποτέ το multicasting -τουλάχιστον στα επίγεια δίκτυα- ήταν οικονομικός. Δεν ξέρω για τον φόβο του bandwidth, αλλά ακόμα και αν όντως υπήρξε τέτοιος φόβος (που συνεπάγεται απαίδευτους μηχανικούς σε καίριες θέσεις) ήταν χαζός λόγος.

Σύμφωνοι για τις διαφημίσεις, αλλά δεν ήταν αυτό το point της αναφοράς μου σε αυτές.

Cheers

22 Φεβρουαρίου, 2008 στις 2:06 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Χαίρομαι που είδες το λάθος σου (χαχαχα :-), δεν έπρεπε να το πω αυτό!).

Όντως τις προθέσεις του BBC θα τις δούμε στο τέλος… Πάντως τέτοιοι οργανισμοί (τέτοιου μεγέθους και κύρους) έχουν δείξει ότι αυτά τα εγχειρήματα δεν περιβάλλονται από καμία φαινόμενη αγνότητα – περί επενδύσεως πρόκειται. Επίσης, μένει να δούμε αν ο στόχος είναι για κάτι πραγματικά P2P, όπως το λές, οπότε θα διαμοιράζεσαι bandwidth με άλλους χρήστες, ή αν πρόκειται για κάτι άλλο – πχ P2P μεν, αλλά μόνο ανάμεσα σε dedicated servers, που στην πράξη θα ήταν πιο ασφαλές και εφικτό κλπ.

Τώρα για το multicasting κι εγώ θα επιμείνω και θα επικαλεστώ συζητήσεις με καθηγητή πανεπιστημίου στα πολυμέσα σχετικά με το θέμα. Hard evidence δεν έχω!

22 Φεβρουαρίου, 2008 στις 2:28 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!