“Κοινωνική δικτύωση” – Γιατί δεν υπάρχει

22 Ιανουαρίου, 2008

Ο όρος "social networking" σίγουρα θα έχει φτάσει στα αυτιά σας. Επιχειρώντας να τον μεταφράσω στα ελληνικά – πρόχειρα και κάπως κυριολεκτικά – γελάω από μέσα μου: κοινωνική δικτύωση. Μάλλον κάτι σαν "διαδικτυακή συνεργασιμότητα" θα ήταν πιο σωστό αλλά και πάλι γελάω από μέσα μου. Θα χαρώ να ακούσω μια καίρια και περιεκτική απόδοση του τίτλου στα ελληνικά.

Θα είναι, όμως ανώφελο μιας και ο όρος θα αναφέρεται σε κάτι που δεν υπάρχει. Πραγματικός χαμός γίνεται στο διαδίκτυο σήμερα γύρω από αυτό τον όρο. Ένα ακόμη buzzword που αποφέρει υπέρογκα κέρδη σε εκείνους που έχουν όφελος να τον διακινούν – τους διαφημιστές και τα περιοδικά (ηλεκτρονικά τε και έντυπα). Τόνοι από bytes σπαταλώνται για να μελετηθούν οι τεχνικές "κοινωνικής" δικτύωσης που αναπτύσσονται, οι επιπτώσεις της στο διαδίκτυο, στην τεχνολογία, ακόμη και στην εκπαίδευση και στο πώς μπορεί αυτή να τις ενσωματώσει δημιουργικά.

Πολύ κακό για το τίποτε, θα ήθελα να ισχυριστώ. Τίποτε δεν υπάρχει τώρα που να μην υπήρχε και πριν από δέκα χρόνια. Και 10 χρόνια στην ιστορία του διαδικτύου είναι πολλά… πάρα πολλά. Ας ερμηνεύσουμε λιγάκι τον όρο. "Social": άρα πρόκειται για τεχνικές και τεχνολογίες που βασίζονται στη συνεργατική συλλογή/ταξινόμηση/παρουσίαση περιεχομένου. "Networking": γιατί είναι εφικτό μέσω (δια)δικτύου και διασυνδέει έτσι τους συνεργαζόμενους μεταξύ τους.

Τι από αυτά δεν υπήρχε πριν από δέκα χρόνια; Δεν υπήρχαν mailing lists, newsletters, ηλεκτρονικά billboards, irc’s,  ιστοσελίδες αφιερωμένες σε ειδικές θεματικές; Μήπως δεν υπήρχαν links; Υπήρχαν! Και μήπως δε μπορούσε ο πάσα εις να έχει το – μικρό έστω – χώρο του στο διαδίκτυο στα geocities και στα τόσα άλλα μέρη όπου δινόνταν δωρεάν web space για να τοποθετεί αυτό που θεωρεί ενδιαφέροντα/χρήσιμα; Μήπως δεν υπήρχαν τα εργαλεία; Ο Netscape ήταν ο πρώτος browser που ήρθε με HTML editor ενσωματωμένο! Φυσικά, σήμερα όλα αυτά είναι και πιο εξελιγμένα και πιο όμορφα και λειτουργικά και απ’ όλα! Όμως αυτή η εντύπωση κοσμογονίας που εμφανίζεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη είναι τόσο έντονη όσο και απατηλή.

Η μόνη ουσιαστική διαφορά του 10 χρόνια πριν με το σήμερα είναι οι εκατομμύρια περισσότεροι χρήστες σε όλο τον κόσμο και οι γρήγορες συνδέσεις (τύπου DSL, cable κλπ). Όλοι αυτοί οι χρήστες διψούν για περιεχόμενο αλλά και αποτελούν στόχο για διαφήμιση δισεκατομμυρίων δολλαρίων (οι σκεπτικοί ας αναζητήσουν τα έσοδα του google από τα Adwords και μόνο, σαν άσκηση για το σπίτι). Κανείς δε θα αρνηθεί τη σημασία του διαδικτύου. Θα ισχυριζόμουν ότι η χρήση του θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική στα σχολεία σε αντίθεση με άλλα "μαθήματα" όπως, για παράδειγμα, τα Θρησκευτικά. Όμως τότε ίσως κατηγορηθώ για το ότι έτσι προσπαθώ να εξασφαλίσω θέσεις εργασίες για πληροφορικάριους στο μέλλον.

Λυπούμαι γιατί πρακτικά το διαδίκτυο σχεδόν 20 χρόνια μετά τη γέννησή του εξακολουθεί να βασίζεται πάνω στις ίδιες τεχνολογίες με τις οποίες πρωτοξεκίνησε. Λίγη HMTL και μετά λίγη Javascript με λίγο CSS κι ύστερα Flash και Applets και μετά μας είπαν ότι ανακάλυψαν και τον AJAX κλπ κλπ. Θυμίστε μου αύριο να γράψω ένα post για το Web 2.0 και για το γιατί ούτε και αυτό υπάρχει! Ένα από τα σημαντικά θετικά στοιχεία που διακρίνονται, από την άλλη μεριά είναι – επιτέλους – η σταδιακή σύγκλιση των browsers σε πολλά κοινά τεχνικά σημεία, που διευκολύνουν τη ζωή και αυτών που καταναλώνουν αλλά και αυτών που παράγουν το περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Την  επόμενη φορά που θα ακούσετε για κάποια νέα social networking υπηρεσία σπαταλήστε 5 λεπτά για να αναρωτηθείτε τι το νέο έχει να κομίσει. Γιατί ζητάει την προσοχή και τη συμμετοχή σας; Τι προσφέρει που δεν προσφέρεται αλλού και από πολύ καιρό πριν;

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

11 σχόλια στο ““Κοινωνική δικτύωση” – Γιατί δεν υπάρχει”

Ο/η "steak" είπε:

Takis,
Ασχολούμαι με όλα αυτά τα buzzwords εδώ και πολύ καιρό… Δε διαφωνώ ότι σε επίπεδο τεχνολογιών είμαστε πάνω κάτω στα ίδια, όμως στο social επίπεδο έχουν γίνει πολλές αλλαγές ακόμα και αν δεν το πιστεύεις.
Νομίζω θα το διασκέδαζα πολύ να προσπαθήσω (ανεπιτυχώς φυσικά) να σε πείσω, όμως όχι από εδώ…
Την επόμενη φορά που θα είμαι Ελλάδα πρέπει να το κανονίσουμε! Α…και για να σε τσαντίσω λίγο
– Έχω profile στο Facebook και μου αρέσει
– Πιστεύω στο Web 2.0 (και για να σε προβοκάρω λίγο πιστεύω ακόμα περισσότερο στο Semantic Web 3.0)
– Έχω MacBook και θέλω να του βάλω και Windows :)))
– Προτιμώ τη Csharp από την Java
– …και ο κατάλογος συνεχίζεται

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:37 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Δε με αφορά καθόλου η συζήτηση διλημματικού περιεχομένου. CSharp ή Java; Mac ή Windows; Κλπ κλπ κλπ. Εκεί ο καθένας έχει να επιλέξει τι είναι αυτό που εξυπηρετεί την ανάγκη του. Έχω άποψη για όλα αυτά (όχι που δε θα είχα) αλλά φυσικά δέχομαι ότι οι διαφορετικές μας ανάγκες ενδεχομένως να εξυπηρετούνται από διαφορετικές τεχνικές/τεχνολογίες κλπ.

Για το facebook δεν έχω να πω τίποτε άλλο παρά το ότι πράγματι έχει “πλάκα”, το παραδέχομαι. Απλά σε εμένα υπερισχύει η άποψη που δε θέλει όλοι σύσσωμοι να χρησιμοποιούν – και να γιγαντώνουν – μία και μόνο λύση/εταιρεία/τεχνολογία/γλώσσα προγραμματισμού κ.α. Ζήτω ο πλουραλισμός!

Όμως για το Web 2.0 έχω πολλά ράμματα για τη γούνα του. Άλλο το semantic web, για το οποίο θα χαρώ πολύ να ακούσω ότι είναι στο στόχο αυτών που καθορίζουν τις εξελίξεις στην τεχνολογία, και άλλο το Web 2.0, 3.0 και πράσινα άλογα. Αλλά θα τα πω και για αυτό σύντομα.

Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι “πολλές αλλαγές που έχουν γίνει στο social επίπεδο”; Αλήθεια, ποιες;

Ψ: Είχα την εντύπωση ότι είσαι Ελλάδα! Αλλά όπως και να έχει να το κανονίσουμε…

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 1:00 μμ

Ο/η "steak" είπε:

Τάκη εγώ δεν μίλησα για διλήμματα ούτε φυσικά είμαι κατά του οπεν σορς, το οποίο θεωρώ ένα γοητευτικό παραμύθι για να παίζουμε και να θεωρούμε τους εαυτούς μας ιππότες που πολεμούν την κακιά μαικροσοφτ 😉
Στο προκείμενο τώρα…Το web 2.0 ως τώρα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, προσφέρει τρομερά φιλικές προς το χρήστη εφαρμογές, έχει πλάκα, είναι αλληλεπιδραστικό και απλό κλπ κλπ…και φυσικά είναι (πολύ) εμπορικό ή πιο σωστά εμπορευματοποιημένο, όμως και τι δεν είναι εμπορικό…και τελικά γιατί κάτι είναι κακό να είναι εμπορικό;
Φυσικά έχω και επιχειρήματα πιο επιστημονικά όμως θα στα πω φεις του φεις.

ΥΓ1. Εδώ και ένα χρόνο είμαι στην Ιρλανδία στο DERI (είναι το μεγαλύτερο ινστιτούτο σεμάντικ γουεμπ παγκοσμίως) και γυρίζω Ελλάδα πίσω τον Αύγουστο.
ΥΓ2. Και μένα μου αρέσει ο πλουραλισμός αλλά να μη γίνουμε και πύργος της Βαβέλ.
ΥΓ3. Δυστυχώς παρότι ο μακ μου είναι γαμάτος η Απλ είναι τρις χειρότερο μονοπώλιο από την μάικροσοφτ 🙁

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 3:52 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Αυτό περί γοητευτικού παραμυθιού δεν έπρεπε να το πεις! Ενδεικτικά και μόνο θα σου πω ότι συντριπτικό ποσοστό των servers στο internet σήμερα είναι open source projects. Επίσης ο γαμάτος σου – indeed! – Mac έχει βασίσει τον πυρήνα του σε BSD Unix (το FreeBSD). Κι ακόμη όλοι γνωρίζουν τη συμμετοχή του ανοικτού κώδικα στις μεγαλύτερες των εταιρειών.

Σχετικά με το Web 2.0… Πες μου τι είναι Web 2.0! Τι είναι αυτό που ονομάζουμε Web 2.0; Πώς να στο πω αλλιώς; Βήμα μπροστά είναι να παίρνεις ένα αμάξι και να το κάνεις υβριδικό ώστε να καίει ελάχιστη βενζίνη μέσα στην πόλη! Και όχι να του αλλάζεις λάστιχα…

Εμπορικό, ξε-εμπορικό, δεν είναι εκεί το δίλημμα! Να είναι εμπορικό, ναι, αλίμονο, αλλά γιατί προσφέρει κάτι νέο και επανασταστικό κι όχι γιατί μας πακετάρει το ίδιο χθεσινό φαγητό σε νέα συσκευασία με φαντεζί διαφημίσεις απ’ έξω. Anyway…

ΥΓ1: Χαίρομαι για σένα – Καλή πρόοδο κι εκεί και παντού!
ΥΓ2: Συμφωνώ για τον πλουραλισμό. Αλλά για αυτό το λόγο υπάρχουν τα standards, αλλά, ω, τι τεράστια κουβέντα που είναι και αυτά…

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 4:36 μμ

Ο/η "steak" είπε:

Μιλάμε σε διαφορετικά επίπεδα ρε συ 🙂
Δεν διαφωνώ για τους σερβερς αλλά σε επίπεδο χρηστών ας μην γελιόμαστε η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Τέλος πάντων αυτή η κουβέντα για οπεν σορς ή όχι είναι ατελείωτη…

Το Web 2.0 δεν είναι συνταγή ρε συ…τι να σου πω;
ΟΚ βάλε μισό κιλό αλεύρι, λίγο Web και 2.0 αυγά… Είναι μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων στο χώρο του Γουεμπ. Ένα διαφορετικό πάραντιγκμ…Δες και εδώ “Web 2.0 The Machine is Us/ing Us (youtube video)” θα σου αρέσει…

ΥΓ1. Ευχαριστώ πολύ
ΥΓ2. Το σκέφτηκα και εγώ αυτό με τα στανταρντς αλλά είπα να μη μιλήσω γιατί είναι όντως μεγάλη κουβέντα…

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 5:52 μμ

Ο/η "steak" είπε:

Ξέχασα να καταλήξω εκεί που ήθελα…
Για σένα που βλέπεις το Web 2.0 από την πλευρά του προγραμματιστή, συμφωνώ ότι δεν έχει γίνει και καμιά ιδιαίτερη προόδος.
Για μένα που το βλέπω από την πλευρά του χρήστη, της επιχείρησης κλπ. νομίζω ότι έχει φέρει κάποιες αλλαγές…και έχει μόλις δυο χρόνια ζωής…προσδοκώ περισσότερα σε συνδυασμό πάντα και με τα σεμάντικς.
Έτσι θα ολοκληρωθεί και η εικόνα, καινοτομία τόσο σε επίπεδο τεχνολογιάς όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 5:58 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Έχεις δίκιο σε αυτά! Δηλαδή, ως προς τη διαφορετική οπτική γωνία. Προς θεού όλη αυτή η συζήτηση από μέρους μου δεν έχει να κάνει με το μηδενισμό της αξίας του Web (1.0 ή 2.0 ή 2.0beta κλπ). Είναι αναμφισβήτητα ένα συγκλονιστικό εργαλείο. Μια αναφορά σε αυτό έκανα και στο post λέγοντας ότι είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που το χρησιμοποιούν πια και μάλιστα καθημερινά. Ολόκληρη η σύγχρονη ζωή με και χωρίς αυτό υπόκειται όντως σε ένα διαφορετικό paradigm.

Θα ήθελα όμως να είναι αντιληπτό πως δεν το κρίνω και εντελώς από τεχνική σκοπιά! Δεν το κρίνω καθαρά ως “προγραμματιστής”. Αλλά είτε σε επίπεδο τεχνικό είτε σε επίπεδο “κοινωνικό” επικρατεί σήμερα μια υπερβολή και μια παραπλάνηση από την ουσία. Και για άλλη μια φορά το παιχνίδι παίζεται από εκείνους που έχουν οικονομικό όφελος. Και που αλλού δε γίνεται αυτό, θα μου πεις; Σύμφωνοι, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα έχω κριτική ματιά απέναντί του όμως ή ότι θα το δέχομαι αναντίρρητα.

Μιλώντας απο τη δική σου ματιά καθαρά, αυτή του ερευνητή, ποιο είναι το παράπονό σου; Τι είναι αυτό που θα ήθελες να δει να αλλάζει; Προς ποια κατεύθυνση θα υποστήριζες ότι το Web θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο, ακόμη πιο ριζοσπαστικό;

ΥΓ: Τέλος, η κουβέντα δεν ήταν “για open source ή όχι;”. Αυτό εννοώ ως “κακό” δίλημμα που δεν έχει νόημα να θέτουμε. Αλλά δε θέλω να πάω την κουβέντα προς τα εκεί τώρα έτσι κι αλλιώς.

23 Ιανουαρίου, 2008 στις 6:21 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Πρέπει να προσθέσω ότι είναι πιθανών πολλές φορές οι προγραμματιστές να παραπλανηθείτε κοιτάζοντας τον κώδικα πίσω από την εφαρμογή. Για μας τους απλούς χρήστες του internet το σερφάρισμα γίνεται για διασκέδαση. Δεν μας ενδιαφέρει ποιό το λογισμικό, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει, μας ενδιαφέρει πραγματικά να είναι όμορφο, να βρίσκονται οι υπηρεσίες συγκεντρωμένες, να δίνονται πολλές δυνατότητες και επειδή η πληοψηφία είναι οι χρήστες και όχι οι προγραμματιστές ναι είναι κάτι καινούργιο από την πλευρά της πλειοψηφίας.

24 Ιανουαρίου, 2008 στις 8:40 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Θα επαναφέρω το παράδειγμα του αυτοκινήτου επειδή είναι ένα προϊόν τεχνολογίας με το οποίο υπάρχει εξοικείωση πολύ περισσότερα χρόνια από ότι το το διαδίκτυο. Αυτό που λες είναι σα να ζητάς ένα αυτοκίνητο που να μη σε νοιάζει ποτέ να του κάνεις service, να μην έχει ανάγκη κάθε 3-4 χρόνια από καινούρια λάστιχα κ.ο.κ. Γιατί πιστεύω ότι με την αγνωστικιστική προσέγγιση της τεχνολογίας που προτείνεις ούτε ποτέ ο άνθρωπος θα την εκμεταλλευτεί πλήρως αλλά και θα υπάρχει πληθώρα περιπτώσεων όπου αυτή θα χρησιμοποιείται εναντίον του. Πχ όποιος νομίζει ότι Web 2.0 (ή τρία ή χ*σε μέσα) είναι τα όμορφα flash-άκια ή τα panel-άκια που μετακινούνται από εδώ και από εκεί ή το να γράφεις post-άκια σε ένα blog (και πολλά άλλα παρόμοια) γελιέται. Γελιέται και καταπίνει ένα μάτσο ηλίθιες υπηρεσιούλες με τις οποίες μοιράζεται links με τον υπόλοιπο κόσμο στα delicious και ΣΙΑ, φορτώνει φωτογραφίες και βιντεάκια στα youtube και flickr, βγάζει τα άπλυτά του στη φόρα σε blogs, myspace και facebook κλπ.

Προσοχή, όλες αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες υπηρεσίες και έχουν και πλάκα – δεν αντιλέγω και σε ένα βαθμό τις χρησιμοποιώ. Όμως δε σηματοδοτούν καμιά κοσμογονική αλλαγή στο paradigm του Web, ενώ αποφέρουν υπέρογκα ποσά σε αυτούς που είτε τα μοσχοπουλάνε στις Google, Microsoft κλπ είτε τις συνδυάζουν με άπειρη διαδικτυακή διαφήμιση. Και ας μην ισχυριστεί κανείς ότι πχ το youtube δεν έχει διαφημίσεις. Δεν έχει στα φανερά! Όμως είναι μέλος της μεγαλύτερης διαφημιστικής εταιρείας στον πλανήτη η οποία μάλιστα δεν κρύβει ότι “παρακολουθεί” τις κινήσεις των χρηστών του διαδικτύου για να τους παρέχει πιο στοχευμένες διαφημίσεις.

Επίσης σου ετοιμάζω post σχετικά με το κατά πόσο είναι νόμιμο μια διαδικτυακή υπηρεσία να καταγράφει και να επεξεργάζεται τις IPs αυτών που τη χρησιμοποιούν. Κι εκεί θα συζητήσουμε επίσης κατά πόσο ο χρήστης πρέπει να είναι ενήμερος και συνειδητοποιημένος ή όχι.

24 Ιανουαρίου, 2008 στις 11:57 πμ

Ο/η "steak" είπε:

Τάκη, κατά τη γνώμη μου η σύγκριση με το αυτοκίνητο δεν είναι καλή…Αλλά αν υπήρχε και ένα αυτοκίνητο σαν αυτό που περιγράφεις εμένα δε θα με χάλαγε καθόλου…
Και μήπως γινόμαστε λίγο τεχνοφοβηκοί;;;
Άρα πρέπει να ανησυχώ που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ξέρουν ποιον καλώ, πότε, με τι συχνότητα, ποια είναι η ακριβής θέση μου κλπ κλπ. Επίσης πρέπει να ανησυχώ που το σούπερ μάρκετ από τις κάρτες που χρησιμοποιώ ξέρει αν αγοράζω μακαρόνια 5 φορές το μήνα και μαζί με αυτά αγοράζω και λάδι. Και τι έχεις να πεις και για τις τράπεζες που μέσω της πιστωτικής μου μπορούν να ξέρουν που ταξιδεύω, τι ψωνίζω κλπ κλπ…Δυστυχώς η ζωή και οι συνήθείες μας παρακολουθούνται, πάντα στο όνομα της βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών…
Όσον αφορά το περιεχόμενο, πχ βίντεο, φώτος κλπ, με συγχωρείς αλλά είναι δικό μου πρόβλημα αν δεν έχω τη στοχειώδη κρίση ώστε να ξέρω τι πρέπει να δημοσιέυσω στο γουεμπ…εμείς είμαστε που καθορίζουμε το επίπεδο της ιδιωτικότητάς μας.
Και η διαφήμιση…χμ…μπορεί πολλές φορές να είναι ενοχλητική, να προσπαθεί να μας χειραγωγήσει κλπ κλπ, όμως στην περίπτωση του γουεμπ είναι ίσως ο μόνος τρόπος να έχουμε δωρεάν πρόσβαση σε πολλά σαιτ, γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι και έχουν έξοδα να καλύψουν!
Στο δια ταύτα, εσύ τι αντιπροτείνεις;;; Αν δω την τεχνολογία από τη σκοπιά που το παρουσιάζεις τότε πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο ’50…

@Τριστάνος: την ορθογραφία σου λίγο ρε συ… 1 βαθμό μου ανέβηκε η μυωπία με τα μαργαριτάρια σου 😉

24 Ιανουαρίου, 2008 στις 12:53 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Και όμως η σύγκριση με το αυτοκίνητο είναι καλή – στα πλαίσια που τη θέτω! Κι εγώ θα ήθελα ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Αλίμονο! Όμως ξέρω οτι αυτό είναι αδύνατον. Άρα πρέπει να “συμμετέχω” και όχι απλώς να δέχομαι.

Τα επίπεδα ιδιωτικότητας του καθενός δεν τα σχολιάζω. Το τι ανεβάζει στο youtube κλπ δε με αφορά, κάνει ο καθένας την πλάκα του και μερικοί ανεβάζουν και χρήσιμα πράγματα. Όλα καλά ως εκεί. Αλλά ας μην παρουσιάζεται αυτό ως κάτι το φαντασμαγορικό. Γιατί με ενοχλεί; Γιατί το συναντώ παντού τριγύρω και παρουσιάζεται ως κάτι το πρωτοποριακό.

Που είναι οι τεχνοφοβία; Εμείς και οι γενιές μας ζούμε μέσα στην τεχνολογία. Και οι προηγούμενες γενιές ζούσαν μέσα στις δικές τους – πρωτοποριακές για την εποχή τους – τεχνολογίες. Όλο το post αυτό είχε σκοπό να ανακινήσει λίγη κριτική σκέψη ως προς την ουσία της τεχνολογίας! Διαβάστε την και πάλι τη φράση του Alan Kay από το post για τη ματαιότητα της τεχνολογίας

Αν όλα αυτά που περιγράφεις γαι τα supermarket και τις τράπεζες δε σε απασχολούν καθόλου τότε ως προς το θέμα της ιδιωτικότητας τα βλέπουμε απλά αλλιώς τα πράγματα. Συμφωνούμε ως προς τις παρατηρήσεις αλλά ο ένας το δέχεται ως κάτι το αναπόφευκτο ενώ ο άλλος όχι. Πάντως μην κρίνεις από τον εαυτό σου όταν λες ότι ο καθένας καθορίζει το επίπεδο της ιδιωτικότητάς του. Ούτε στο δίκτυο ούτε πουθενά αλλού! Απόδειξη όλα αυτά που αναφέρεις για τις τράπεζες και τα supermarket.

Τέλος, οφείλω να γελάσω με το “και αυτοί άνθρωποι είναι και έχουν έξοδα να καλύψουν”. Χαχαχα (γέλασα). Θυμάμαι μια πρόσφατη διαφήμιση τράπεζας για δάνεια όπου – αν είναι δυνατόν – προσπαθούν να σε πείσουν ότι συμμερίζονται τα προβλήματά σου λέγοντας “και εμείς άνθρωποι είμαστε”. Τέλεια! Και η Google και η συγκεκριμένη τράπεζα άνθρωποι είναι κι αυτοί! Ε, και βέβαια, άνθρωποι είναι κι αυτοί, τι είναι, δηλαδή; Γύφτοι; Χαχαχα…

ΥΓ: Θα σας τα διόρθωνα τα σχόλια μόνο άμα μου το ζητούσατε, αποδεικνύοντας έτσι ότι ξέρετε σωστή ορθογραφία και ότι δεν πρόκειται για λάθος πληκτρολόγηση. Άκου εκεί γινόμαστε τεχνοφοβηκοί!

24 Ιανουαρίου, 2008 στις 1:23 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!