Μη μου πουλάτε quadratcoreducord (!?) επεξεργαστές

3 Δεκεμβρίου, 2007

Ανέκαθεν η τεχνολογία αιχμής χρησιμοποιούσε ευφάνταστους – καμιά φορά και "φανταστικούς" – όρους για να έλξει δυνατότερα το καταναλωτικό κοινό. Αυτό δεν είναι κάτι νέο. Έχετε κρυφακούσει τελευταία καμιά συζήτηση ανάμεσα σε φίλους λάτρεις των Η/Υ. Όλοι θέλουν είτε ένα dual-core είτε έναν core2-duo είτε έναν quad-core επεξεργαστή.

Ουφ, κατάφερα και τα είπε όλα χωρίς να μου δεθεί η γλώσσα! Αλλά ας μην καθυστερώ, δεν τα γράφω αυτά για να δοκιμάσω τη γλώσσα μου ούτε για να υποτιμήσω την καθ’ όλα επιθυμητή πρόοδο της τεχνολογίας. Αλλά ας ξεκαθαριστεί το εξής: Δεν είναι το πρόβλημα μας σήμερα οι επεξεργαστές. Και μιλάω για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δε χρησιμοποιούν τον Η/Υ τους για να αναζητήσουν εξωγήινη ζωή ή για να αποκωδικοποιήσουν το DNA και ούτε για για να κάνουν render την επόμενη ταινία της Pixar. Δηλαδή για όλους εμάς, βρε αδερφέ, που κάνουμε τη δουλειά μας στο κομπιούτερ! Που στέλνουμε emails, βλέπουμε ταινίες, γράφουμε κείμενα, προγραμματίζουμε, οργανώνουμε τις φωτογραφίες μας και άλλα πολλά παρόμοια απλά καθημερινά και τετριμμένα πράγματα.

Σας παρακαλώ, κύριοι της αγοράς, μη μας πουλάτε άλλο αυτούς τους coredracuordret… επεξεργαστές! Δεν είναι αυτοί το πρόβλημά μας. Να σας πω ποιο είναι; Είναι οι σκληροί δίσκοι. Σε αυτούς οφείλεται το γεγονός ότι οι Η/Υ μας δεν "τρέχουν" τόσο γρήογορα όσο θα θέλαμε. Και, φυσικά, εν είμαι ο μόνος που το πιστεύει αυτό.

Τη μισή μέρα ο υπολογιστής μου κάνει paging. Μια διαδικασία όπου, όταν η "πρόχειρη" μνήμη του εξαντλείται, χρησιμοποιεί το σκληρό δίσκο για τις τρέχουσες διεργασίες (δεν είναι ορισμός αυτό, ΟΚ, είναι για να καταλάβεις τι διαβάζεις). Αυτή η δουλειά είναι πολύ αργή και, ενώ καθυστερεί αφάνταστα τον Η/Υ είναι ουσιαστικά νεκρός χρόνος, όπου κάποια προγράμματα που χρειάζονται δεδομένα τα περιμένουν από το σκληρό δίσκο. Μαζί με το paging και η οποιαδήποτε άλλη διεργασία ανάκτησης δεδομένων από το δίσκο είναι συνήθως πολύ πιο αργή από την ίδια την επεξεργασία των δεδομένων που ανακτήθηκαν. Ώστε συνολικά ο Η/Υ να ασχολείται πιο πολύ με το τι θα πάρει και θα δώσει στο σκληρό δίσκο και λιγότερο με το τι θα το κάνει!

Και όσο και αν αυξάνει η χωρητικότητά τους (που αυξάνει με θεαματικό ρυθμό) και όσο και αν έχει αυξηθεί και λιγάκι η ταχύτητα περιστροφής τους (γύρω στις 10.000/sec) αν δεν αυξηθεί η ταχύτητα διαμεταγωγής των δεδομένων από και προς την κύρια μνήμη, εγώ δε θα ησυχάσω. Εν τω μεταξύ μάλλον θα αγοράζω cordruoquadract… επεξεργαστές.

ΥΓ: Για να διασκεδάσεις διάβασε για το κλικ του θανάτου!

εκτύπωση Κατηγορίες: δε βαριέσαι, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

5 σχόλια στο “Μη μου πουλάτε quadratcoreducord (!?) επεξεργαστές”

Ο/η "ciao" είπε:

Εσύ καλά τα λες..εμείς και πολύ άλλοι δεν το βλέπουμε..
Αλλά και όσοι το βλέπουν είτε θα καταφύγουν σε κάποια “ακριβή” λύση είτε τι?
“Πρόοδος” δεν είναι μόνο αυτά..αν καταφέρουν και μου διώξουν τις “γκουμούτσες” (και όχι δεν αναφέρομαι στις οθόνες) και μου δώσουν κάτι μικρότερο (και πάλι όχι δεν αναφέρομαι σε κάποιο είδος φορητού) τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε!
Μέχρι τότε Pentium III 1000MHz ή κάτι στον πολύ αγαπητό μου AMD (κατά προτίμηση 1.7-2.0).

4 Δεκεμβρίου, 2007 στις 1:08 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Είναι αλήθεια ότι η τεχνολογία συχνά πάει εκεί που πάει η αγορά ή, εν πάση περιπτώσει, την οδηγούν αυτή που ελέγχουν την αγορά. Σε παλιότερη συζήτηση με κάποιον απορούσαμε πώς δεν έχει βρεθεί ακόμη μια λύση για μακράς διαρκείας μπαταρίες στα κινητά. Καταφέρνουμε να τα κάνουμε φωτογραφικές μηχανές με μυριάδες m-pixel αλλά κάθε τόσο οι νέες τους δυνατότητες γονατίζουν τις υπάρχουσες μπαταρίες.

Το RnD τους οι εταιρείες το πάνε εκεί που θέλουν. Δεν υπάρχουν “τεχνικά” προβλήματα, μόνο πολιτικά (εννοώ σε θέματα πολιτικής των εταιρειών).

4 Δεκεμβρίου, 2007 στις 12:26 μμ

Ο/η "After Ego" είπε:

Well said! Τελικώς, μια ριζική αλλαγή στην τεχνολογία των δίσκων θα σήμαινε ριζική αλλαγή στη γραμμή παραγωγής και σχεδιασμού μερικών-μερικών εργοστασίων κατασκευής ηλεκτρονικών (μητρικών καρτών, δίσκων, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων κλπ). Θα συμβεί, απλά όταν είναι έτοιμοι όλοι και, φυσικά, όταν έχουν ξεστοκάρει τα προσχεδιασμένα μοντέλα των επόμενων λίγων χρόνων.

Θα πρέπει όμως να πω, φίλτατε συγγραφεύ, ότι δεν αποτελείς target group για την αγορά της πληροφορικής. Το target group είναι οι καταναλωτές των παιχνιδιών και τα παιχνίδια δεν αγχώνονται ιδιαίτερα από τους αργούς δίσκους…

4 Δεκεμβρίου, 2007 στις 1:41 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Έχεις τα δίκια σου πλην 2 παρατηρήσεων:

1. Τα target groups είναι δύο ειδών και σε πληθυσμό χονδρικά κοντινό το ένα στο άλλο. Το ένα είναι όπως λες η αγορά παιχνιδιών, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την αγορά πληροφορικής. Το άλλο όμως είναι τα τόσα γραφεία, εταιρείες κι επιχειρήσεις που δεν ασχολούνται με παιχνίδια αλλά με εφαρμογές γραφείου. Αν το πρώτο είναι τόσο πλυπληθέστερο από το πρώτο δεν το ξέρω!

2. Φαντάσου πού θα βρισκόταν το επίπεδο των παιχνιδιών αν η ταχύτητα των σκληρών δίσκων πλησίαζε την ταχύτητα της κύριας μνήμης. Εδώ το πράγμα ισοφαρίζεται από το γεγονός ότι η κύρια μνήμη πράγματι ακολούθησε την εξέλιξη των επεξεργαστών σε μέγεθος, ταχύτητα και κόστος.

ΥΓ: Βάζε στο πεδίο του ονόματός σου – στα σχόλια – τον τίτλο του site σου και το Google θα σε ανταμείψει…

4 Δεκεμβρίου, 2007 στις 1:52 μμ

Ο/η "After Ego" είπε:

Γεια και πάλι,

1. Σωστή παρατήρηση, ωστόσο, ενώ τα target groups είναι 2, οι εξελίξεις αφορούν και βασίζονται στον κλάδο των παιχνιδιών (εξού και οι επεξεργαστές quadratcoreducord και οι κάρτες γραφικών με τα απίθανα επιθέματα αγωνιστικών αυτοκινήτων). Η αγορά των επιχειρήσεων απλά επιμηκύνει το χρόνο ζωής των τεχνολογιών αφομοιώνοντας τον “πεπαλαιωμένο” (εξαμηνίας) εξοπλισμό που πωλείτε σε χαμηλότερη τιμή. Σχόλια ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα.

2. Όπως σοφά εξήγησες, η τρύπα έχει εμπορικά καλυφθεί.

Υ.Γ: Thanks for the tip αλλά είμαι incognito 😀

4 Δεκεμβρίου, 2007 στις 2:46 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!