Η περίπτωση codebabes και η συζήτηση που έγινε στο group της ελληνικής κοινότητας του WordPress

5 Μαΐου, 2014

Οι σκέψεις για το κείμενο αυτό προέκυψαν έπειτα από την εμφάνιση της ιστοσελίδας codebabes.com, που καλώς ή κακώς έκανε το γύρο των ίντερνετς τις τελευταίες ημέρες και από τις σχετικές συζητήσεις που ακολούθησαν στο group της κοινότητας του WordPress, όταν κάποιο μέλος την έκανε post εκεί.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρέχει επί πληρωμή online μαθήματα προγραμματισμού, έχοντας ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: ο υποτιθέμενος δάσκαλος κάθε μαθήματος είναι μια προκλητικά ντυμένη κοπέλα (η οποία έχω την εντύπωση ότι ελαττώνει το ρουχισμό της καθώς τα μαθήματα προχωρούν, ας πούμε σαν επιβράβευση στον άρρενα μαθητή). Η συζήτηση γύρω από την ιστοσελίδα αυτή καλύφθηκε στο internet κυρίως με τη συνήθη ελαφρότητα που χαρακτηρίζει κάθε τι που κερδίζει την προσοχή των χρηστών και μάλιστα των social media: καφρίλα.

Η κριτική στο codebabes.com

Μιας και συζητήθηκε και στο group όπου συμμετέχω ενεργά ας μην την αφήσω εκεί (στην καφρίλα).

Η κριτική ενάντια στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει 2 βασικά επιχειρήματα. Πρώτον, αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως αντικείμενα του σεξ. Αυτό δεν είναι κάτι νέο αλλά είναι αληθινό. Το πρότυπο της επαυξημένης με σιλικόνη, σέξι δασκάλας/bimbo είναι προφανώς εκεί για να δώσει κίνητρο στον ξελιγωμένο, εκκολαπτόμενο προγραμματιστή να γίνει καλύτερος στην τέχνη του.

Δεύτερον, διαιωνίζει την άποψη ότι η ανάπτυξη λογισμικού, κοινώς ο προγραμματισμός, είναι μια δραστηριότητα που ταιριάζει καλύτερα στους άντρες και στην οποία αυτοί διαπρέπουν σε σύγκριση με τις γυναίκες. Στατιστικά αυτό είναι μεν αληθές αλλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον αποκλεισμό που υφίστανται οι γυναίκες από το ανδροκρατούμενο κατεστημένο ακόμη και στην επιστήμη/τεχνολογία.

Η αδυναμία του άνδρα, μια παρένθεση

Σε όλη αυτή τη συλλογιστική ξεχνούμε σχεδόν πάντα μια σημαντική παράμετρο: το μειονέκτημα του άνδρα, την αδυναμία του στο γυναικείο φύλο, την παθολογική αδυναμία του. Αυτή που θα τον κάνει να πληρώσει για σεξ, για να δει γυμνό, για να μάθει προγραμματισμό από μια ημίγυμνη γυναίκα. Αυτή που θα τον κάνει να παραβεί κανόνες για να βρεθεί κοντά στο θηλυκό, να διατάξει την κεφαλή του Ιωάννη επί πίνακι για χάρη του χορού της Σαλώμης. Κάθε άνδρας, εμού συμπεριλαμβανομένου, οφείλει λίγο σεβασμό στον εαυτό του αναλογιζόμενος το όριο στο οποίο η αδυναμία του αυτή, η φύση του αυτή, γίνεται παθολογική και τον σκλαβώνει.

Φυσικά, αυτό δε θα τον ξεπλύνει από τις αμαρτίες του απέναντι στις γυναίκες αλλά πιστεύω ότι είναι μια χρήσιμη εσωτερική διαδικασία. Επίσης, δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το όριο αυτό αλλά είναι κάτι σαν το καλό και το κακό. Ξέρεις ότι υπάρχουν αλλά τα όριά τους είναι μερικές φορές δυσδιάκριτα. Αλλά ξέρεις ότι υπάρχουν.

Η συζήτηση στο group

Κάποιος, λοιπόν, κάνει post στο group τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα με φανερά ελαφριά διάθεση. Τι ήταν αυτό που έκανε; Χιούμορ; Καφρίλα; Διαιώνισε την κοινωνία των διακρίσεων ενάντια στις γυναίκες; Το σίγουρο είναι ότι πυροδοτήθηκε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το θέμα του σεξισμού στην τεχνολογία. Πίστεψα ότι η γενική αίσθηση που άφηνε η συζήτηση αυτή καταδίκαζε το σεξισμό.

Παράλληλα, ως διαχειριστής του group, σκεφτόμουν και χίλια άλλα πράγματα. Έχω δικαίωμα να λογoκρίνω τέτοια posts; Να το διαγράψω απλά ως άσχετο με το WordPress; Δε θα ήταν αυτό υποκρισία; Είμαι διαχειριστής, μήπως το παίζω και αρχηγός; Θέλω να παραμείνει online στο group της ελληνικής κοινότητας του WordPress ένα post που έστω και υπονοεί ότι ανεχόμαστε μια ιστοσελίδα όπως το codebabes; Διάβασε παρακάτω.

Υπήρξε έντονη κριτική γύρω από τη θέση μου να μείνει το post online για να είναι καταγεγραμμένο ό,τι ειπώθηκε. Σε όλη τη διάρκεια όμως πίστευα ότι είχε βγει ένα συμπέρασμα: στεκόμαστε απερίφραστα κατά του σεξισμού. Σιγά-σιγά όμως έβλεπα το συμπέρασμα αυτό να βυθίζεται σε ένα σύννεφο σκόνης και τη συζήτηση να χάνει το νόημά της. Σε κάποιο σημείο έγινε και λίγο προσωπική. Κάποιοι απλά συμμετείχαν ειρωνικά, τρόλαραν. Κλασσικά πράγματα στο internet και στα groups/fora, θα μου πείτε. Ναι.

Και ποια είναι η ψύχραιμη στάση απέναντι σε αυτό

Η άποψή μου ήταν και είναι ότι, εφόσον η συζήτηση κατέληγε σε ένα θετικό συμπέρασμα, το post θα έπρεπε να μείνει. Παρόλο που διαφωνήσαμε με πολλά παιδιά σε αυτό, τουλάχιστον είχαμε συμφωνήσει ξεκάθαρα επί της αρχής! Και η αρχή είναι ότι ο σεξισμός δεν έχει θέση σε μια τεχνολογική κοινότητα όπως η δική μας. Από τη στιγμή όμως που το συμπέρασμα άρχισε να χάνεται και να δίνονται ακατάσχετες εντυπώσεις, θεώρησα σωστό να αλλάξω τη στάση μου και να σβήσω τις επίμαχες συζητήσεις. Όποιος τις διάβασε τις διάβασε και όποιος συμμετείχε συμμετείχε.

Τέλος, δε μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι θλίβομαι λίγο για την ποιότητα της συζήτησης που έγινε. Είναι όμως και αυτό μια διαδικασία και πιστεύω ότι τελικά η κοινότητα βγήκε ωφελημένη από αυτήν. Μπορεί να κουράσαμε μερικούς που δε συμμετείχαν, μπορεί να δημιουργήθηκαν υπαινιγμοί αλλά, all in all, έγινε ένα statement και ξεκαθαρίστηκε μια συγκεκριμένη θέση. Ίσως έπρεπε να είχα διαγράψει το post από την αρχή. Πίστεψα ότι δεν ήταν χρήσιμο. Δεν ξέρω αν έκανα συνολικά σωστά αλλά το δίκαιο το υποστήριξα.

Έγραψα στο group το παρακάτω post ως κατακλείδα:

Σχετικά με την ανάρτηση του codebabes στο group:

Κάποιος ανάρτησε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα στο group, έστω με διάθεση χιουμοριστική. Κάποιοι επεσήμαναν σεξιστικό της χαρακτήρα. Ακολούθησε έντονη συζήτηση σχετικά με το αν το συγκεκριμένο post θα έπρεπε να κατέβει συνολικά από το group.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΩ ΟΤΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ GROUP ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ. ΤΕΛΕίΑ.

Η αρχική μου στάση ήταν ότι αυτό έγινε φανερό από τη συζήτηση που έγινε κάτω από το post αυτό και άρα το post έπρεπε να μείνει. Ήλπιζα να μείνουμε σε αυτό θεωρώντας ότι καταλήξαμε σε κάποιο συμπέρασμα. Δυστυχώς, η συζήτηση ξέφυγε σε βαθμό να γίνει ακόμη και σχεδόν προσωπική και να επεκταθεί και σε άλλα posts. Μην έχοντας άλλο τρόπο να ελέγξω την ομαλή διεξαγωγή της και να προστατέψω το κεντρικό νόημά της, που είναι απολύτως κατά του σεξισμού, παίρνω την πρωτοβουλία να διαγράψω όλα αυτά τα posts μαζί. Άλλωστε, μεμονωμένο το καθένα δίνει αποσπασματική εικόνα. Η συζήτηση έγινε και τελείωσε.

Τέλος, μια ειλικρινή συγνώμη σε όσους κουράσαμε με τις πολυλογίες μας και στις κοπέλες αν έστω και λίγο έστω και αστευόμενοι δώσαμε λάθος εντύπωση.

Πάμε παρακάτω. Πάμε να μιλήσουμε για τεχνολογία.

Δε θα το συζητήσω άλλο. Ας μιλήσουμε για τεχνολογία. Και η τεχνολογία είναι για όλους.

εκτύπωση Κατηγορίες: wordpress greek community, απόψεις, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

1 σχόλιο στο “Η περίπτωση codebabes και η συζήτηση που έγινε στο group της ελληνικής κοινότητας του WordPress”

Ο/η "Anna" είπε:

Ωραίο Αρθρο Τάκη!!! Η μισαλοδοξία επίσης και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην κοινότητα του wordpress και τις open source Κοινότητας! Αν τα ανεχτούμε θα μας πνίξουν, οπώς έπνιγαν στον μεσαίωνα τις μάγισσες.

5 Μαΐου, 2014 στις 9:55 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!