Firefox OS – Γιατί είναι σημαντικό

25 Ιανουαρίου, 2013

firefox-osΤο Firefox OS είναι το νέο λειτουργικό σύστημα για έξυπνες συσκευές που δημιουργείται από το Mozilla Foundation. Το Mozilla Foundation είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πίσω από το γνωστό browser με το όνομα Firefox και το λιγότερο γνωστό αλλά εξίσου σημαντικό πρόγραμμα ανάγνωσης email με το όνομα Thunderbird. Είναι καταστατικά προορισμένο να διαφυλάσσει και να αξιοποιεί τα τεχνολογικά standards του διαδικτύου, να τα στηρίζει, να βοηθά στην ανάπτυξή τους και να συμβάλλει σε ένα διαδίκτυο ανοικτό και προσβάσιμο από όλους τους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της γης.

Ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα

Το Firefox OS είναι ένα πολύ σημαντικό λειτουργικό σύστημα γιατί είναι ανοιχτό. Δεν είναι απλώς δωρεάν. Είναι ανοιχτό. Μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει, να το μάθει, να το χρησιμοποιήσει, να του αλλάξει τα φώτα, να το βελτιώσει και να επιστρέψει τις βελτιώσεις στην κοινότητα από όπου το πήρε εξαρχής.

Βασίζεται στο Linux

Στη βάση του το Firefox OS πατάει πάνω σε ένα Linux. Το Linux είναι επίσης ένα ανοιχτό λειτουργικό σύστημα, αρχικά για υπολογιστές και, πλέον, για συσκευές κάθε είδους. Επειδή το Linux είναι ανοιχτό είναι εφικτό για το Mozilla Foundation να χτίσει νέες τεχνολογίες πάνω του. Για παράδειγμα , την τεχνολογία του Firefox OS. Το οποίο θα είναι, όπως είπαμε, κι αυτό ανοιχτό και θα επιτρέπει και σε άλλους να χτίσουν νέες τεχνολογίες πάνω στη δική του.

Οι ανοιχτές τεχνολογίες, θα καταλάβατε, είναι κάτι καλό!

Βασίζεται στο Firefox

Πάνω από το Linux έρχεται να συμπληρώσει τη διεπαφή με το χρήστη μια τροποποιημένη έκδοση του ίδιου του Firefox, του γνωστού μας browser. Πρόκειται για έναν πολύ καλό browser, θα έλεγα “τον καλύτερο”, παρόλες τις σειρήνες που θα ακούς τακτικά.

Βασίζεται στις τεχνολογίες διαδικτύου

Οι τεχνολογίες με τις οποίες θα αναπτύσσονται οι εφαρμογές για το Firefox OS θα είναι ίδιες ακριβώς με αυτές που χρησιμοποιούνται στο internet σήμερα για την ανάπτυξη ιστοσελίδων και εφαρμογών διαδικτύου. Θα είναι δηλαδή η HTML(5), η Javascript και τα CSS. Αυτό είναι καταπληκτικό γιατί γίνεται ένα τεράστιο βήμα ενοποίησης δύο ετερογενών χώρων (mobile apps – web apps).

Υπόσχεση για το μέλλον

Ταυτόχρονα, γίνεται και μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των web τεχνολογιών που μόλις ανέφερα σε όλες τις υπολογιστικές συσκευές (desktop, laptop, netbook, tablet, smartphone) με το όραμα οι τεχνολογίες αυτές να καταστούν πλήρεις και ικανές να εξυπηρετούν τις ανάγκες κάθε σχεδόν εφαρμογής. Έτσι, θα μπορούμε να έχουμε μία τεχνολογία για όλες τις συσκευές. Μια τεχνολογία όμορφη. Α, και ανοιχτή.

Αύριο, 26 Ιανουαρίου 2013 γίνεται μια σειρά από events σε όλο τον κόσμο με τίτλο “Firefox OS App days”. Το event αυτό γίνεται και στην Ελλάδα, ενώ έχει σκοπό να διαδώσει τις τεχνολογίες του Firefox OS στους developers, μιας και την άνοιξη του 2013 θα υπάρξει η πρώτη επίσημη έκδοσή του.

Στηρίζουμε Firefox και στηρίζουμε Firefox OS.

Τα λέμε στο Firefox OS App days.

εκτύπωση Κατηγορίες: firefox os, διαδίκτυο, πολιτικά, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!