Τροχαία παράνοια 1 – Μετρό Αγ. Δημητρίου

23 Ιουλίου, 2009

Μέχρι πριν λίγα χρόνια κατοικούσα πολύ κοντά στο Μετρό του Αγ. Δημητρίου, λίγο πριν και για λίγο αφότου ήρθε το Μετρό εκεί. Την περίοδο εκείνη διάφορες αλλαγές συνέβησαν στην περιοχή με ρυθμό και τρόπο που δεν πρόλαβε κανείς περαστικός να αντιληφθεί. Οι κάτοικοι εκεί, όμως γνωρίζουν. Δε μιλώ για την ατελείωτη σκόνη που έπνιγε για μήνες την περιοχή. Όλοι κάναμε θυσίες για το Μετρό. Ερχόταν και η Ολυμπιάδα, ώρα της καλή, καλά να ‘ναι εκεί που είναι… πού είναι, αλήθεια;

Τελοσπάντων, από τη μια η κυκλοφορία αυξήθηκε, μιας και πολύς κόσμος συνέρρεε στην περιοχή για να πάρει το Μετρό, γραμμές λεωφορείων άλλαξαν ή/και προστέθηκαν για να εξυπηρετήσουν το κοινό κλπ κλπ. Καλά αυτά! Ταυτόχρονα, κανένα πάρκινγκ δεν κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την κατάσταση, λωρίδες της Λ. Βουλιαγμένης και από τα δυο ρεύματα δόθηκαν στα ταξί για να παραλαμβάνουν τον κόσμο που μετεπιβιβαζόταν από το τρένο, επιπλέον λωρίδες για τα λεωφορεία δεν δόθηκαν παρόλη την αυτονόητη ανάγκη κλπ κλπ. Αυτά, πάλι, όχι και τόσο καλά, αρκεί να προσπαθήσεις να περάσεις από εκεί με το αυτοκίνητο ακόμη και σήμερα.

Υπήρξε και μία άλλη εξέλιξη, για την οποία θέλω να σου γράψω σήμερα, τελικά! Πολλές οδοί μονοδρομήθηκαν ξαφνικά και πολλές άλλες "παλάβωσαν" αλλάζοντας εδώ κι εκεί κατεύθυνση. Δηλαδή, άλλες που ήταν διπλής κατεύθυνσης έγινας μονής και μερικές από αυτές επιτρέπουν σε ένα μέρος τους την κίνηση προς μια κατεύθυνση και σε άλλο μέρος τους προς άλλη κατεύθυνση.

Ο λόγος πρέπει να σχετίζεται με την έλευση του Μετρό αλλά και με την ολοένα αυξανόμενη κίνηση στη Λ. Βουλιαγμένης ειδικά σε εκείνο το σημείο, όπου οι τρεις λωρίδες γίνονται για λίγο δύο. Καταλαβαίνω, επίσης, ότι για κυκλοφοριακούς αλλά και λόγους ασφαλείας πιθανόν η τροχαία προτιμά να διοχετεύει την κίνηση στις μεγάλες λεωφόρους από ότι στα τριγύρω στενάκια. Ας δούμε, όμως τι σκαρφίστηκαν στο χάρτη:


Προβολή Τροχαία παράνοια 1 σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρατηρήστε την περιοχή που είναι πλαισιωμένη από τη γαλάζια γραμμή. Πρόκειται για μια απαγορευμένη ζώνη! Για ένα οδικό τρίγωνο των Βερμούδων όπου δεν υπάρχει καμία διέξοδος. Αν προσπαθήσεις να μπεις σε αυτό, είτε θα ξαναγυρίσεις πίσω στη Λ. Βουλιαγμένης, είτε θα βγεις πολύ ψηλά προς την Ηλιούπολη. Με δυο λόγια όταν έχει κίνηση η Λ. Βουλιαγμένης δεν υπάρχει κανένα στενό από το οποίο να μπορείς να "κόψει" κανείς και να κινηθεί παράλληλα προς αυτήν.

Ας παρατηρήσουμε ορισμένα ακόμη αξιοπρόσεκτα σημεία:

  • Δείτε τα κόκκινα σημάδια! Σε κάθε ένα από αυτά βρίσκεται μια αναποφάσιστη οδός που αλλάζει κατεύθυνση! Η Σαράντα Εκκλησιών, η Φαίδωνος, η Ναυάρχου Βότση, η Πλούτωνος, η Παύλου Μελά! Το μισό τους μήκος επιτρέπει τη μία κατεύθυνση και το άλλο μισό την άλλη.
  • Δείτε το σημάδι με το δεντράκι. Εκεί δε βρίσκεται κάποιο αλσάκι αλλά μια ωραιότατη μπάρα που απαγορεύει την είσοδο στο στενό από τη Λ. Βουλιαγμένης. Έτσι απλά!

Είμαι πολύ καχύποπτος όταν βλέπω τέτοια φαινόμενα. που μόνο εύλογα δε φαντάζουν. Γιατί να χρειάζεται ειδικά αυτή η περιοχή τούτες τις ρυθμίσεις; Τι το ιδιαίτερο έχει; Ένα ολόκληρο κυκλοφοριακό κατασκεύασμα μόνο και μόνο για να μην ενοχλούνται οι γαλαζοαίματοι κάτοικοι της ζώνης αυτής από την κυκλοφορία. Και αν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι κατά τα άλλα οι μετακινήσεις τους έχουν διευκολυνθεί. Αλλά όχι, αρκεί οι ξένουν να μην παιρνούν από εκεί, να πάνε αλλού, αρκεί όχι εδώ!

Θα ακολουθήσουν και άλλες τροχαίες παράνοιες στο μέλλον. Stay tuned!

εκτύπωση Κατηγορίες: γενικά, δε βαριέσαι | rss 2.0 | trackback

3 σχόλια στο “Τροχαία παράνοια 1 – Μετρό Αγ. Δημητρίου”

Ο/η "Tristanos" είπε:

Αγαπητέ φίλε Τάκι
Το μέτρο αυτό το έχω συναντήσει και σε άλλες περιπτώσεις και πραγματικά θέλει πολύ κόπο για να ξεφύγεις από αυτές τις παγίδες. Υπάρχουν επίσης και περιπτώσεις που η είσοδος απαγορεύεται σε ένα στενό ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ πάντα μόνο για τους ξένους. Νομίζω ότι αρκεί μια καλη γνωριμία με ένα δημοτικό σύμβουλο/υπάλληλο/δήμαρχο και τα μαγικά σηματάκια της τροχαίας αρχίζουν να πέρνουν παράξενες στροφές.

4 Αυγούστου, 2009 στις 5:06 μμ

Ο/η "Lia" είπε:

Τάκη μου,
Ξέρεις βέβαια ποιός “γαλαζοαίματος” στενός συγγενής σου μένει μέσα σ’ αυτή την προνομιούχο ζώνη! Η οποία στην πράξη κάθε άλλο παρά προνομιούχος αποδεικνύεται, όταν για να παρκάρεις έξω από το σπίτι σου χωρίς παράβαση, πρέπει να κάνεις το γύρο μια πλατείας και τεσσάρων στενών! Βέβαια, τα πράγματα ίσως ήταν χειρότερα αν έμπαινε μέσα στην επίμαχη ζώνη όλη η κίνηση της Βουλιαγμένης, οπότε ας νιώθουμε τυχεροί!. Να σε ενημερώσω λοιπόν- επαληθεύοντας και τον προλαλήσαντα Tristano, ότι πράγματι, σ’ αυτή την περίπτωση το θαύμα της έκανε μια καλή γνωριμία κατοίκου της εν λόγω ζώνης με το δήμαρχο! Ο οποίος κάτοικος, εκτός από την ανεπιθύμητη κυκλοφορία, έχει αποκλείσει από το στενό του σε ακτίνα 500 μ. και τους κάδους αποριμμάτων! Και για την ιστορία, το επίμαχο στενό είναι η Λ. Κατσώνη. Φοβερό???

4 Αυγούστου, 2009 στις 6:46 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Αυτό το τελευταίο σχόλιο οπωσδήποτε το περίμενα! Και από τότε που έμενα εκεί κοντά και έβλεπα αυτή την “παράνοια” ήθελα να γράψω ένα τέτοιο άρθρο. Και πάλι, βέβαια, κάπου εκεί κοντά μένω. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ακριβώς για να εξυπηρετηθούν κάνας-δυο “γαλαζοαίματοι” (δεν είναι όλοι τέτοιοι, φυσικά) μια ολόκληρη περιοχή γίνεται άνω κάτω.

Με μερικές απλές παρεμβάσεις πάντως θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί και ένα μέρος της κίνησης της Λ. Βουλιαγμένης. Τώρα απλά εξωθεί διερχόμενους οδηγούς και μόνιμους κατοίκους σε μικρές αλλά επικίνδυνες παρανομίες, κάνοντας το απλό περίπλοκο και το αυτονόητο μεσανατολικό.

Το αποκορύφωμα, για μένα, πάντως, είναι ο αποκλεισμός της Βότση από τη Λ. Βουλιαγμένης, έτσι απλά, με μια μπάρα. Οι κάτοικοι αυτής της τελευταίας πολυκατοικίας για να έχουν πρόσβαση στη λεωφόρο πρέπει να φτύνουν αίμα!

ΥΓ: Το βγάλαμε και το λαυράκι!

4 Αυγούστου, 2009 στις 6:55 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!