Φίλιοι αριθμοί και μηχανές αναζήτησης

8 Νοεμβρίου, 2007

Ασχολούμαι 25 ώρες το 24ωρο με το διαδίκτυο οπότε ορισμένες εμμονές είναι αναπόφευκτες. Η φανερή κυριαρχία, ολίγων και μόνο, μηχανών αναζήτησης, όπως το (τα-ρα-τα-τζουμ!) Google καταλήγει ορισμένες φορές σε κάποιες μορφές παθογένειας. Τί εννοω;

Πρόσφατα, έψαχνα στο internet για τους "φίλιους αριθμούς" – δε θυμάμαι γιατί, μάλλον διαβάζοντας το (εξαιρετικό) "Θεώρημα του παπαγάλου". Εν πάση περιπτωσει, για να μαθαίνεις και κάτι:

Φίλιοι είναι εκείνοι οι αριθμοί, όπου ο καθένας ισούται με το άθροισμα των – ακέραιων – διαιρετών του άλλου. (πρώτος και καλύτερος Πυθαγόρας)

Εεε; Στραβωσες, το κατάλαβα! Πχ:

220 = 1 + 2 + 4 + 71 + 142 (αυτοί είναι οι ακέραιοι διαιρέτες του 284)

284 = 1 + 2 + 4 + 5 + 10 + 11 + 20 + 22 + 44 + 55 + 110 (αυτοί είναι οι ακέραιοι διαιρέτες του 220)

Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μου. Είμαι άνθρωπος φιλόμαθος και έψαχνα για όλα αυτά στο Google. Τι τα θες, θα μου πεις, αφού σε χαλάνε! Το 15ο αποτέλεσμα στην αναζήτηση του Google για τη λέξη φίλιος είναι από το ελληνικό wiktionary εδώ. Πάτα το link να δεις ντε! Ε, λοιπόν, το 15ο αποτέλεσμα του Google που στέλνει στη σελίδα του wiktionary για τη λεξη φίλιος, στέλνει σε μια σελίδα η οποία ακόμη δεν έχει περιεχόμενο και ζητά από κάποιον ευγενικό περαστικό χρήστη του διαδικτύου να τη συμπληρώσει.

Καλά το wiktionary κάνει και το ζητάει αυτό… Το Google  γιατί στο καλό μου την εμφανίζει μέσα στα αποτελέσματά του; Τι το σχετικό βρήκε εκεί πέρα; Τίποτε!

Πολύ απλά, όλα αυτά τα "social" web sites – από τη wikipedia και το wiktionary μέχρι το youtube και το myspace – αβαντάρονται έντονα από τους αλγορίθμους του Google. Γιατί; Είναι της μοδός!

Προσθήκη: το ίδιο φαινόμενο ΔΕΝ το παρατηρώ στο Yahoo ή στην Alexa.

εκτύπωση Κατηγορίες: γενικά, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

2 σχόλια στο “Φίλιοι αριθμοί και μηχανές αναζήτησης”

Ο/η "Kώστας" είπε:

Ίσως είναι και μια απόδειξη του ότι τα περιεχόμενα της Wikipedia γίνονται δεκτά απλά και μόνο από τον τίτλο τους…
Ψάχνοντας στην Wikipedia μπορεί κανείς να βρει την σελίδα) όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι “ελλείποντες ορισμοί”. Το google προφανώς καταγράφει όλους αυτούς τους ορισμούς και τις προβλεπόμενες σελίδες τους και μας τους προσφέρει απλόχερα…

8 Νοεμβρίου, 2007 στις 7:33 μμ

Ο/η "abo" είπε:

Είναι απλό. To google διαμορφώνεται από (ro-)bots. Η wikipedia και τα συναφή sites από ανθρώπους. Τα μεν χρειάζονται τους δε, για να είναι αποτελεσματικά.

18 Νοεμβρίου, 2008 στις 4:11 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!