Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία

29 Σεπτεμβρίου, 2018

Ελλάδα και ΠΓΔΜ βρίσκονται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση: να αποδεχθούν επίσημα και οριστικά τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία για πάσα χρήση. Για να το καταφέρουν αυτό πρέπει αυτή την Κυριακή 30/09/2018 οι γείτονες να ψηφίσουν ναι στο σχετικό δημοψήφισμα και σε επόμενη φάση η συμφωνία να επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.

Ελπίζω να επικρατήσουν οι ψύχραιμες και προοδευτικές φωνές και η συμφωνία να επικυρωθεί και στις δύο χώρες. Ελπίζω ακόμη να μην ακουστούν οι λαϊκιστικές απόψεις που διατείνονται ότι η ΠΓΔΜ με αυτή τη συμφωνία χάνει μέρος της αυτοκυριαρχίας της ή ότι η Ελλάδα κινδυνεύει από δήθεν αλυτρωτικές τάσεις. Ως Έλληνας πιστεύω ότι δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, πέρα από λίγη υπερηφάνεια, μάλιστα όχι από αυτή που μας λείπει, από την άλλη, που μας περισσεύει.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά! Θα λύσουμε ένα ζήτημα που έχει εξελιχθεί σε καρκίνωμα εδώ και δεκαετίες, εκθέτει τη χώρα διεθνώς κι αποτελεί συχνά αφορμή πόλωσης στο εσωτερικό. Θα βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή. Θα ανοίξουμε το δρόμο για περισσότερη εμπορική δραστηριότητα της χώρας μας στην περιοχή. Θα δώσουμε χώρο στην ευρωπαϊκή και νατοϊκή πορεία της γείτονος.

Επιπλέον, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μερικά δεδομένα, όσο και αν δε μας αρέσουν. Οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας πράγματι ζουν σε μια περιοχή που γεωγραφικά προσδιορίζεται ως Μακεδονία (όχι αποκλειστικά φυσικά) και έχουν χρησιμοποιήσει αυτό τον προσδιορισμό ως εθνικό από τα τέλη του 19ου αιώνα αλλά και επίσημα ως μέλος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας μετά τον Β’ ΠΠ. Έχουν δηλαδή το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό τους.

Ταυτόχρονα, ιστορικά διατήρησαν τη σαφή τάση να διαχωριστούν από τη Βουλγαρία, η οποία προσπάθησε να τους προσεταιριστεί και με την οποία, κατά τα άλλα, έχουν φυλετική και γλωσσική συγγένεια. Αυτό το τελευταίο ήταν και είναι οπωσδήποτε προς όφελός μας.

Κοντολογίς, έχουμε κάθε συμφέρον να ακολουθήσουμε το δρόμο που προτείνουν οι τρέχουσες διεθνείς σχέσεις σε αυτή την περίοδο και να δεχθούμε έναν κάποιο μικρό ιστορικό συμβιβασμό. Στηρίζω λοιπόν τη συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ ως Βόρεια Μακεδονία.

Τέλος, ως ενεργό μέλος της παγκόσμιας κοινότητας του WordPress, μιας κοινότητας ανθρώπων που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από κάθε τι και αξιοποιούν την τεχνολογία για να χτίσουν γέφυρες, στηρίζω το WordCamp των Σκοπίων και εύχομαι στους συναδέλφους εκεί καλή αρχή και καλή επιτυχία. Τους εύχομαι ακόμη σύντομα να απολαύσουν και να εκτιμήσουν την ικανοποίηση του να ζεις σε μια Ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη χώρα με ανοιχτά σύνορα για τους ανθρώπους και το εμπόριο.

εκτύπωση Κατηγορίες: wordpress, wordpress greek community, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

7 σχόλια στο “Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για το όνομα Βόρεια Μακεδονία”

Ο/η "Πριζουνικ Μαρινοπουλος" είπε:

Παρολαυτά δεν πιστεύεις ότι τίθεται θέμα με την «μακεδονική» εθνότητα και την «μακεδονική» γλώσσα; Κι επίσης μήπως εξετάζουμε το θέμα ως «Αθηναίοι»;

29 Σεπτεμβρίου, 2018 στις 10:35 πμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

Όσο πιο πολύ εμπλέκεσαι σε ένα θέμα συναισθηματικά τόσο μπορείς να το δεις λιγότερο ψύχραιμα. Προφανώς και υπάρχει ένα συμβιβασμός από την πλευρά μας αλλά και από την πλευρά των γειτόνων.

Σχετικά με την εθνότητα και τι γλώσσα τι θέμα μπορεί να υπάρχει, αν αφαιρέσουμε το συναισθηματικό παράγοντα;

29 Σεπτεμβρίου, 2018 στις 12:10 μμ

Ο/η "Γιώργος Μπίκας" είπε:

Τάκη την καλημέρα μου από τη Βέροια.
Σαφώς και θα Σεβαστώ τη γνώμη σου όπως επίσης και το WordCamp στα Σκόπια. Θα μου επιτρέψεις όμως να διαφωνήσω για την επίλυση. Γνωρίζεις πως οι Αιγές είναι μόλις 7 χιλιόμετρα από το σπίτι μου και από το μπαλκόνι μου κάθε φορά αντικρίζω τη Βεργίνα όλα αυτά με κάνουν πιο φορτισμένο συναισθηματικά. Εδώ έχουμε μια κλασσική παραχάραξη ιστορίας. Ακόμη και αν έγιναν λάθη στο παρελθόν αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να συνεχιστούν. Η περιοχή αυτή έχει κατακτηθεί από τον Μ. Αλέξανδρο και οι Σλάβοι ήρθαν χίλια χρόνια μετά. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα όσο νομίζουν αρκετοί. Εκεί κάτω έχετε αρκετή ηρεμία. Εδώ έχουμε την Μεγάλη Αλβανία, Την Μεγάλη Μακεδονία και σε λίγο πιο μικρή κλίμακα και την Μεγάλη Βουλγαρία. Η Βόρεια Μακεδονία αυτομάτως ορίζει και νότια . Εμείς θεωρούμε πια με αυτά τα δεδομένα πως είμαστε στην Νοτιο κεντρική Μακεδονία. Προς το παρόν το λέμε αστειευόμενοι. Ένα πράγμα που θα πρέπει να ξέρετε είναι πως πραγματικά η Βόρεια Ελλάδα Βράζει. H περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας είχε όνομα και αυτό ήταν Vardaska (ναι έχει σχέση με τον Βαρδάρη όπου Vardar είναι ο ποταμός Αξιός όπου περνά και μέσα από τα Σκόπια και καταλήγει στον Θερμαϊκό). Αυτό που περιμένουμε δεν είναι να μας την πέσουν οι Σκοπιανοί. Εάν όμως αυτή η συμφωνία κατοχυρωθεί από τους πάντες ξεχάστε όσα ξέρατε για τη γεωγραφία της περιοχής . Το κράτος αυτό έχει ήδη Σέρβους, Βούλγαρους και Αλβανούς όπου είναι μεταξύ τους όχι στην καλύτερη σχέση θα έλεγα. Θα υπάρξει διαμελισμός των Βαλκανίων όπως έχει γίνει ήδη μια φορά στην Γιουγκοσλαβία. Μην σας φανεί παράξενο εάν η Βόρεια Ελλάδα ζητήσει απόσχιση από την υπόλοιπη Ελλάδα. Συζητιέται πολύ μέσα σε παρέες. Μετά θα ακολουθήσει η Κρήτη όπου ήδη εδώ και χρόνια έχει το δικαίωμα δημοψηφίσματος μετά την προσάρτηση. Επίσης θα δούμε τα Σκόπια να διασπώνται και τα εδάφη να τα μοιράζονται Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία. Μακάρι να βγω λάθος σε όλα. Αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται και κανένας γείτονας δεν κοιτά εδώ πάνω να είναι καλά με εμάς . Από πάντα έχουν τα σύνορα της καρδιάς τους στο μυαλό.
Από το μυαλό μου πέρασαν ακόμη χιλιάδες πράγματα για να πω αλλά δεν θα έχω τέλος.

Αυτά τα ολίγα . Συγχώρεσε με αν ήμουν κάπως απότομος αλλά με ξέρεις !!!!
Καλή Αντάμωση στο WordCamp της Θεσσαλονίκης!!!!!

29 Σεπτεμβρίου, 2018 στις 12:30 μμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

Γιώργο μου, καλέ μου, νομίζω ότι πράγματι βλέπεις το θέμα συναισθηματικά! Δε σε αδικώ με τη Βεργίνα απέναντί σου και σε ζηλεύω γι αυτό. Αλλά να το πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι η ιστορία δεν παραχαράσσεται. Η Βεργίνα είναι εκεί και ο κόσμος όλος το γνωρίζει κι ας λέει τη γειτονική χώρα Μακεδονία. Ε, τώρα πια θα τη λέει Βόρεια Μακεδονία.

Όμως και οι Σλάβοι κάποτε ήρθαν και οι πρόγονοί μας κάποτε ήρθαν κι αυτοί. Κανείς δεν ήταν εκεί από πάντα. Έχουν κι αυτοί το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό τους. Άσε που ακριβώς έχουμε γλιτώσει τον όποιο βουλγαρικό αλυτρωτισμό (αν έχει μείνει καθόλου τέτοιος πια) γιατί οι Σκοπιανοί δε θέλουν να είναι Βούλγαροι οι άνθρωποι.

Τώρα για μεγάλες Αλβανίες κλπ αυτά είναι σπάνιες περιπτώσεις λίγων ακραίων. Κι εμείς έχουμε ακόμα άτομα που θέλουν να πάρουν πίσω την Πόλη! Είναι αυτοί σοβαροί; Νομίζω ότι όταν οι χώρες αυτές έχουν γίνει πλήρως ευρωπαϊκές και θα απολαμβάνουν αυτό που οι δυτικές χώρες απολαμβάνουν, θα περιθωριοποιήσουν αυτούς τους ακραίους ακόμη περισσότερο. Γιατί ο κόσμος θέλει λίγη ελευθερία και ευημερούσα οικονομία.

Τα περί απόσχισης που λες νομίζω είναι εξαιρετικά ακραία και μην αφήνεις τους γραφικούς και φορτισμένους να τα λένε ελεύθερα. Εμείς είμαστε Έλληνες και στηρίζουμε την αδελφοσύνη, την ειρήνη, το ανοιχτό εμπόριο!

Θα χαρώ όπως πάντα πολύ να σε δω και φέτος στο WordCamp! 🙂

29 Σεπτεμβρίου, 2018 στις 1:07 μμ

Ο/η "Πριζουνίκ Μαρινόπουλος" είπε:

Κι από ποτε είναι κακό να βλέπεις τα πράγματα συναισθηματικά;
Γι αυτό άλλωστε δεν κατηγορούμε πάντοτε τους πολιτικούς μας, ότι δεν αγαπάνε δηλαδή τη χώρα; Το θέμα είναι αν έχουμε δίκιο ή όχι!

1 Οκτωβρίου, 2018 στις 5:28 μμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης" είπε:

Δε λέω ότι είναι κακό αλλά, υπό συναισθηματική φόρτιση είναι εύκολο να αγνοήσεις μακροπρόθεσμα οφέλη χάριν άλλων, βραχυπρόθεσμων. Κοινώς, ναι, η εθνική μας περηφάνια πληγώνεται λιγάκι, αλλά πόσο σημαντικό είναι αυτό και πόσο κακό θα μας κάνει και σε σύγκριση με τα οφέλη που θα έχουμε μακροπρόθεσμα; Φυσικά, αν το θέλουμε, μπορούμε να κινηθούμε και καθαρά συναισθηματικά και να δεχτούμε και τα ρίσκα που έχει αυτό.

1 Οκτωβρίου, 2018 στις 7:21 μμ

Ο/η "Maria Kat" είπε:

Τάκη για άλλη μια φορά με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη!!!! Είπες ακριβώς αυτά που θέλω να πω έδω και καιρό!!!!

5 Οκτωβρίου, 2018 στις 9:49 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!