Φορολογήσου ως πατριώτης

10 Ιανουαρίου, 2016

Πού πήγε η σωκρατική αγάπη στην πατρίδα, η πίστη την ευνομία και την τήρηση των νόμων; Ποια άλλη ιδέα είναι περισσότερο δυτική και ευρωπαϊκή από αυτή του Σωκράτους; Που δέχεται αναντίρρητα, σχεδόν με ευχαρίστηση, τους -μοιραίους για τον ίδιο- νόμους της πατρίδας του. Δεχόμενος ταυτόχρονα, βεβαίως, ότι θα τους αντισταθεί μέσα από το ίδιο πολιτικό και πολιτισμένο πλαίσιο, που η καλή του η πατρίδα παρέχει. Δεχόμενος ότι η πολιτεία και οι νόμοι είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτόν και, αν μπορέσει, θα τους βλετιώσει, αν όχι, θα τους υποστεί, όχι με μοιρολατρία αλλά πάντα με πάθος.

Δηλαδή, ο Σωκράτης θα εξαντλήσει μεν κάθε νόμιμο μέσο για να υπερασπιστεί εαυτόν αλλά θα δεχτεί, δε, την κάθε νόμιμη ποινή του επιβληθεί, έστω και μόνο για την υποδειγματική επίδειξη σεβασμού στους νόμους της πόλης του, της Αθήνας, έστω και για τον παραδειγματισμό των νέων, που -τραγική ειρωνεία- κατηγορήθηκε ότι διαφθείρει. Ποια άλλη ομορφότερη και μεγαλειωδέστερη ιδέα! Θα πεθάνω στη φορολόγηση, αλλά θα πέσω περήφανα, θα έλεγε ένας πατριώτης ιδιωτικοτομεάτης του σήμερα. Λέμε τώρα.

Ο Σωκράτης είναι το αποκορύφωμα του “δυτικού” ανθρώπου, αυτού στον οποίο υποτίθεται ότι έχουμε συμφωνήσει ότι θέλουμε να μοιάσουμε. Πιστεύει στην πολιτεία του, είναι υπερήφανος για αυτήν. Δε διστάζει όμως και να κατακρίνει αμετανόητα τα κακώς κείμενά της, ακόμη και όταν αυτή του η κριτική πρακτικά τον οδηγεί στο θάνατο. Για το Σωκράτη η κοινωνία και η πολιτεία είναι υπεράνω πάντων. Και αυτό είναι το κρίσιμο σημείο της σωκρατικής πολιτείας. Έχει κανείς υποχρέωση τόσο να υπερασπιστεί αυτήν μέχρι τέλους όσο και να κάνει τα πάντα για να τη βελτιώσει -επίσης μέχρι τέλους- αλλά πάντοτε εντός των πλαισίων της.

Εσύ ποιος από τους δύο -θα ήθελες να- είσαι; #αμείλικτα-ερωτήματα #2016

swk-mak

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

1 σχόλιο στο “Φορολογήσου ως πατριώτης”

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης » Η ρόδα στο Σύνταγμα δε γύρισε" είπε:

[…] κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να με αφήσετε κι εμένα το δόλιο πατριώτη (πλην διεθνιστή) να επιδιώξω ό,τι όνειρα έχουν […]

31 Δεκεμβρίου, 2016 στις 6:34 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!