#ΌχιμετονΚυριάκο

11 Ιανουαρίου, 2016

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δει κανείς ένα γεγονός. Ας δούμε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Αν τη δει κανείς από την πλευρά του ανταγωνισμού που είχε να αντιμετωπίσει (Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης) τότε μάλλον κέρδισε ο καλύτερος. Αν τη δει κανείς από την οπτική του βασικού πολιτικού αντιπάλου που θα έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και στο εξής (Αλέξης Τσίπρας) τότε μάλλον πάλι κέρδισε ο καλύτερος. Ακόμη κι αν τη δεις από μια -έστω και χαλαρή- ιδεολογική σκοπιά* τότε μάλλον κέρδισε εκείνος που θα στηρίξει μια φιλελεύθερη οικονομία και μια καθαρή ευρωπαϊκή πορεία στη χώρα.

Παρολαυτά δεν αισθάνομαι καθόλου χαρούμενος που κέρδισε ο “καλύτερος”, ο οποίος μάλλον θα είναι ο επόμενος -ή μεθεπόμενος- πρωθυπουργός της χώρας. Βλέπεις, από τη μια, ο πήχης που έθεσαν οι προκάτοχοί του (Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας) είναι τόσο βασανιστικά χαμηλά, που σχεδόν οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από την ανίκανη, όλο κωλοτούμπες διακυβέρνησή τους. Από την άλλη, σιχάθηκα να ακούω για το περίφημο βιογραφικό του, των 14 (μείον 4) χρόνων εργασίας σε υψηλές θέσεις, ένα βιογραφικό που μόνο απέναντι σε αυτό του Αλέξη Τσίπρα φαντάζει αξιόλογο και που, αν δε λεγόταν Μητσοτάκης, πολύ αμφιβάλλω αν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Αλλά το πιο θλιβερό στοιχείο αυτής της νίκης είναι η νίκη της οικογενειοκρατίας. Ο θρίαμβος του νεποτισμού. Ακόμη ένας γόνος για τη σωτηρία της πατρίδας. Η πολιτική μας ένδεια δεν ελαττώθηκε καθόλου. Επιβραβεύτηκε. Αδύναμοι να μάθουμε από τα λάθη μας, ακόμη και από τα πιο πρόσφατα και κραυγαλέα (Γιωργάκης, Κωστάκης, Αντωνάκης), τώρα χαιρόμαστε για την επικράτηση ενός άλλου γόνου που φέρει, λέει, μια ελάχιστη ελπίδα. Καλή η ελπίδα, αλλά αυτή η φτώχεια σε ανθρώπινοο πολιτικό κεφάλαιο πολύ σύντομα θα αποδειχθεί ξανά η αχίλλειος πτέρνα μας.

kyriakos

* Φιλελεύθερη οικονομία χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό πρόσωπο, δηλαδή εξασφαλισμένα λειτουργικό κράτος, υγεία και παιδεία, δεν έχει κανένα νόημα, αλλά αυτή είναι μια άλλη, πολύη μεγάλη, συζήτηση.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!