Ο δικαστής Alsup στις ΗΠΑ έμαθε Java (!) για να βγάλει απόφαση σχετικά με αντιδικία ανάμεσα σε Google και Oracle για τα πνευματικά δικαιώματα των προγραμματιστικών APIs

1 Ιουνίου, 2012

Θα ξέρεις ότι οι μεγάλες πολυεθνικές της πληροφορικής (και όχι μόνο αλλά σε αυτές αναφέρομαι τώρα) ξεπατώνονται (δε διάλεξα τη λέξη πολύ προσεκτικά, έπρεπε να πω “επιδίδονται”) σε ένα αγώνα πατεντών η μία εναντίον της άλλης (Google, Oracle, Samsung, Motorola, Apple, Microsoft κτδε*). Από τη μία πλευρά συλλέγουν πατέντες με όλες τους τις δυνάμεις και από την άλλη μηνύουν ασταμάτητα η μία την άλλη, ισχυριζόμενες ότι οι πατέντες τους παραβιάζονται. Διαθέτουν ειδικά τμήματα για αυτήν ακριβώς τη δουλειά! Φυσικά, όλο αυτό το παιχνίδι είναι τεχνητό και οι πατέντες στο λογισμικό μια γελοιότητα.

Ένα πρόσφατο κεφάλαιο στην ιστορία αυτή έκλεισε μόλις με την ετυμηγορία του δικαστή Alsup** ότι η καταγγελία της Oracle εναντίον της Google σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) των προγραμματιστικών APIs απλά δε στέκει. Τα APIs είναι κάτι σαν τεχνικές περιγραφές μιας λύσης ή προσέγγισης ή συστήματος ή διασύνδεσης συστημάτων αλλά όχι η ίδια η υλοποίησή της. Θέλουν, δηλαδή, δουλειά για να δημιουργηθούν αλλά δεν είναι τα ίδια το παραγόμενο αποτέλεσμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να προστατευθεί. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια γενική ιδέα/οδηγία/διασύνδεση, που θα μπορούσε να υλοποιηθεί με πολλούς τρόπους κι επομένως (συμφωνώ με το δικαστή) δεν είναι δίκαιο κανείς να την δεσμεύει κατ’ αποκλειστικότητα (ήθελα να πω “καπαρώνει” αλλά δεν το είπα).

Το εντυπωσιακό και όμορφο δεν είναι, όμως η ίδια η απόφαση. Είναι το γεγονός ότι ο δικαστής Alsup έβγαλε την απόφαση αυτή αφού έμαθε ο ίδιος να προγραμματίζει και σε Java, εκτός των άλλων (στο internet τον έχουν αποκαλέσει “developer judge“). Μάλιστα, αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις κατακεραύνωσε τους δικηγόρους της Oracle, αναφέροντας ότι ο ίδιος δοκίμασε να υλοποιήσει μερικά από τα APIs που η Google υποτίθεται ότι εκμεταλλεύτηκε σε βάρος της Oracle, και του φάνηκε υπερβολικό το να κατοχυρώνονται πνευματικά δικαιώματα για κάτι τόσο απλό και με πολλές εκδοχές υλοποίησης. Τι ωραία και λογικά που σκέφτηκε ο άνθρωπος και πόσο καταπληκτικό θα ήταν οι άνθρωποι που αποφασίζουν για ένα ζήτημα να έχουν οι ίδιοι εμπειρία σε αυτό***!

* κτδε: και τελειωμό δεν έχει

** αυτό το άρθρο διαθέτει τον μακρύτερο τίτλο στην ιστορία αυτού του blog eveeer

*** κάποτε, πριν από χρόνια, γράψαμε με τον Παναγή μια συμπαθητική εργασία πάνω στις πατέντες λογισμικού

εκτύπωση Κατηγορίες: διαδίκτυο, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

2 σχόλια στο “Ο δικαστής Alsup στις ΗΠΑ έμαθε Java (!) για να βγάλει απόφαση σχετικά με αντιδικία ανάμεσα σε Google και Oracle για τα πνευματικά δικαιώματα των προγραμματιστικών APIs”

Ο/η "Panagis" είπε:

Ε όχι και συμπαθητική 🙂 🙂 🙂

1 Ιουνίου, 2012 στις 3:44 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Ε, σήμερα θα έβαζα άλλη γραμματοσειρά!

1 Ιουνίου, 2012 στις 4:00 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!