Αυτό λέγεται εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (Google Chrome)

10 Μαΐου, 2012

(σφήνα-post ανάμεσα στα εκλογικά και κοινοβουλευτικά)

Το Google είναι μια εταιρεία-τιτάνας του διαδικτύου. Οι υπηρεσίες της, συνήθως, όχι πάντα, κερδίζουν την προτίμηση των χρηστών και σας διαβεβαιώ ότι είναι, τις περισσότερες φορές, τεχνολογικά ανώτερες από τον ανταγωνισμό (αν και όχι αισθητικά, όμως αυτό είναι άλλο θέμα). Ειδικά η αναζήτηση, το γνωστό σε όλους μας Google search, αυτό που την έκανε “μεγάλη” εξαρχής, αυτό που πολύς κόσμος ταυτίζει με την ίδια την έννοια του internet, αυτό που αποτελεί την αρχή και το τέλος της συντριπτικής πλειοψηφίας των αναζητήσεων που γίνονται σήμερα στο διαδίκτυο.

Αυτή η αναζήτηση μας προτρέπει ευθέως να κατεβάσουμε τον Chrome, το browser που η Google δημιούργησε για να πλοηγούμαστε στο internet. Ισχυριζόμενη κιόλας ότι θα πλοηγηθούμε ταχύτερα. Αυτό είναι ψέμα. Αυτό είναι και εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά από τη μεριά της Google. Η Google θέλει να έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι και οι υγιείς αγορές οφείλουν να (και) έχουν μηχανισμούς για να προστατεύονται από παρόμοιες τακτικές και μονοπώλια. Και μη μου πείτε ότι τα δισεκατομμύρια της διαφήμισης στο internet δε είναι μια κανονικότατη “αγορά”!

Σας προτρέπω να μη χρησιμοποιείτε Google Chrome. Δείτε το σαν την άποψη ενός ειδικού (δε θέλω ου). Να χρησιμοποιείτε Firefox. Γιατί; Γιατί είναι η “τίμια πρόταση” στο χώρο των browsers. Και λέγοντας “τίμια” σας διαβεβαιώ ότι δεν υπολείπεται καθόλου σε λειτουργίες και καλούδια. Κι αν καμιά φορά σας φαίνεται αργός δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε το κάρο με τα Addons που του έχετε εγκαταστήσει και να τα ενεργοποιήσετε (αν υπάρχουν) στον Chrome και να δούμε τότε ποιος είναι ο πιο γρήγορος.

Σχετικά παραληρήματα από το παρελθόν:

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

8 σχόλια στο “Αυτό λέγεται εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (Google Chrome)”

Ο/η "Takis" είπε:

Έχεις πολύ δίκιο! Όπως και το Opera! Πιο αργό πεθαίνεις!

10 Μαΐου, 2012 στις 10:00 πμ

Ο/η "antonis" είπε:

Τάκη αν και έχω εγκαταλείψει το web development τα τελευταία χρόνια σαν χρήστης διαφωνώ. Υπήρξα φανατικός του FF για πολλά χρόνια, αλλά τα τελευταία 1-2 χρόνια με έχασε. Ο firefox με ή χωρίς addons είναι πιο δυσκίνητος από chrome/safari (τουλάχιστον σε mac).
Μαζί σου όσον αφορά την εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά…

10 Μαΐου, 2012 στις 11:41 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Δεν εγγυώμαι για Mac αλλά στα Windows αν τους βάλεις δίπλα-δίπλα “καθαρούς” δε θα καταλάβεις τη διαφορά. Επίσης αν αρχίσεις να ανοίγεις το ένα tab πίσω από το άλλο, που αυτό είναι και το νόημά τους, ο Chrome λίγη ώρα μετά θα αρχίσει να κωλύεται, όπως κάθε άλλος.

Στα θετικά του Chrome συγκαταλέγω τη δυνατή Javascript engine, στην οποία το Google δίνει μεγάλη σημασία κι η οποία είναι απαραίτητη για γρήγορα web applications. Στα αρνητικά του Firefox συγκαταλέγω το γεγονός ότι “θέλει να γίνει Chrome”. Και δε θα μπορέσω μάλλον ποτέ να ξεπεράσω το γεγονός ότι το web development είναι εκεί που είναι σήμερα επειδή ο Firefox έδειξε το δρόμο, τον καιρό που ο IE6 καταβρόχθιζε εργατοώρες.

10 Μαΐου, 2012 στις 11:56 πμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

Κι εγώ κόντεψα να καταπιώ το χάπι του Chrome (δοκίμασα ακόμη και Opera σαν βασικό browser), αλλά ξαναγύρισα στον FF. Όπως τα λες είναι τα πράγματα, ειδικά στον τομέα του Web Development.

Έχω την αίσθηση όμως, οτι χωρίς καλούδια, ο Chrome είναι ταχύτερος. Τα παίζει όταν έρθουν τα δύσκολα, όπως και οι άλλοι, κάτι λογικό.

Τελικά προτιμώ και πάλι τον FF, ίσως αισθάνομαι οικεία με αυτόν, δεν ξέρω. Ας κολλάει, κάνω υπομονή και του περνάει. 🙂

10 Μαΐου, 2012 στις 12:25 μμ

Ο/η "Takis" είπε:

Εγω έχω Mac! O Safari ondws Einai pio grigoros, Ohi omws o chrome!

10 Μαΐου, 2012 στις 9:40 μμ

Ο/η "Tristanos" είπε:

Παιδία τί είναι αυτά τα πράγματα που λέτε; Καλοκαίρι πλησιάζεi. Πρέπει κανονικά να συγκρίνετε μάρκες ρακετών και στρωμάτων παραλίας.

11 Μαΐου, 2012 στις 8:08 πμ

Ο/η "Takis" είπε:

Ma ekei file den yparhei sygrisi! Agori Kai Pali agori! Apo strwmata den xerw!

11 Μαΐου, 2012 στις 9:47 πμ

Ο/η "Τάκης Μπουγιούρης » Firefox OS – Γιατί είναι σημαντικό" είπε:

[…] για έναν πολύ καλό browser, θα έλεγα “τον καλύτερο”, παρόλες τις σειρήνες που θα ακούς […]

25 Ιανουαρίου, 2013 στις 10:01 πμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!