Ανωνυμία των blogs

10 Φεβρουαρίου, 2009

Έπειτα από "επίκαιρη ερώτηση" του φίλου/συνάδελφου/αναγνώστη karabian αποφάσισα να θίξω το θέμα, με το δικό μου μοναδικό τρόπο (εδώ ακούγεται περίπου η κλασσική αλυσίδα ήχων που ακολουθεί το Θου-Βου πράκτωρ 000 στη βασική του εκπαίδευση στη σχολή μυστικών πρακτόρων).

Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό – και όχι για πρώτη φορά – είναι ότι στα θέματα που αφορούν στο internet, στα δικαιώματα του πολίτη εκεί, στην ανωνυμία, στα προσωπικά δεδομένα κλπ, οι σχετικές Αρχές (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνίων, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) κάνουν αρκετά καλά τη δουλειά τους. Δε γνωρίζω με ακρίβεια κατά πόσο την κάνουν πλήρως, παντού και πάντα. Αλλά στις περιπτώσεις όπου τις έχω παρατηρήσει έχω να πω ότι νομοθετούν και αποφασίζουν με βασικό γνώμονα την προστασία του πολίτη από την τεχνολογία με τρόπο ώστε η τεχνολογία να μην παρεμποδίζεται. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πέσει γερές "καμπάνες" στις μεγάλες εταιρείες για τους τρόπους με τους οποίους μεταχειρίζονται τους καταναλωτές από τις Αρχές αυτές.

Η ανωνυμία στο internet είναι για τους περισσότερους που ασχολούνται με αυτό κάτι το αυτονόητο. Κάτι που θέλουμε έντονα να συνεχίσει να διασφαλίζεται όσο είναι δυνατόν καλύτερα. Σκέφτομαι πως είναι σα να πηγαίνεις στο περίπτερο για να αγοράσεις εφημερίδα και να υπάρχει από το σύστημα ένας εγγενής τρόπος ώστε ο περιπτεράς σου να μη γνωρίζει τι εφημερίδα διαβάζεις. Είναι ένα δικαιώμα που στο περίπτερο δεν το έχεις. Ο περιπτεράς σου και οι υπόλοιποι πελάτες του περιπτέρου ας σε κρίνουν από το ποιος είσαι και όχι από το τι εφημερίδα διαβάζεις. Αυτό που πολύυυ αδρά περιγράφει το γλαφυρό μου παράδειγμα (οι ίδιοι ήχοι ακούγονται και πάλι) με το περίπτερο είναι που αξίζει να προστατευθεί.

Όμως, πιστεύω ότι καλό είναι να υπάρχει και ένα πλαίσιο που προσδιορίζει τα πράγματα. Δε θεωρώ χρήσιμο να μπορεί ο καθένας να διατυμπανίζει ό,τι του κατέβει σε ένα blog ανώνυμα και ανώδυνα. Σαν τίμιος άνθρωπος οφείλει να λάβει τη θέση του επώνυμα. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου κανείς δικαιολογημένα θα επέλεγε να κρυφτεί πίσω από την ανωνυμία. Όπως με ενοχλεί να βλέπω άρθρα σε μια εφημερίδα ανυπόγραφα το ίδιο με ενοχλεί να βλέπω ανώνυμα blogs που καταπιάνονται με θέματα που θίγουν άλλους ανθρώπους. Αλλά η ανωνυμία είναι ανωνυμία. Το internet λειτουργεί σα μια παγκόσμια "αγορά" (με την αρχαιοελληνική έννοια). Όλοι έχουν το δικαίωμα να αρθρώσουν το λόγο τους και αυτός – ο λόγος – να είναι προσβάσιμος επίσης από όλους. Επομένως, αυτό το δικαίωμά μας είναι χρέος της πολιτείας να το διαφυλάξει, μα και να δώσει τρόπους ώστε η ελευθερία του ενός να μην καταπατά την ελευθερία των υπολοίπων.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, διαδίκτυο | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!