Φοροδιαφυγή – Αναζητήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες

10 Αυγούστου, 2008

Διαβάζω, όχι χωρίς ένα ελαφρό μειδίαμα, στο πρώτο θέμα της Καθημερινής αυτής της Κυριακής, ότι:

Από πού, λοιπόν, θα αντλήσει πρόσθετα έσοδα ο προϋπολογισμός του 2009, αφού εγκαταλείπεται η ιδέα να επιβληθεί ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα και τεκμαρτός φόρος σε ένα εκατομμύριο και πλέον ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά;

Το θέμα που ο αρθρογράφος επιχειρεί να θίξει στο άρθρο αυτό είναι η δυσκολία – μάλλον αδυναμία – της κυβέρνησης των μόλις 152 βουλευτών να έρθει σε ρήξη με το 1 εκατομμύριο ελευθέρων επαγγελματιών / φοροφυγάδων και τις συντεχνίες τους. Κι αυτό γιατί 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι είναι πολύ μεγάλος αριθμός στο σημερινό ασταθές πολιτικό σκηνικό. Ξεχνάει, όμως, να κάνει ορισμένους στοιχειώδεις διαχωρισμούς βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι συμβολαιογράφους, γιατρούς και δικηγόρους με υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και ταξιτζήδες ισχυριζόμενος ότι:

Αυτή η απίθανη λοιπόν «μαστοράτζα», που είναι ο τρόμος και ο φόβος των νοικοκυριών…

Και αναφωνώντας με αγανάκτηση:

Έλεος πια! Ολοι αυτοί ζουν πλουσιοπάροχα καταχρώμενοι φορολογικών εσόδων…

Καταλήγοντας, λίγο πιο πριν στο ίδιο άρθρο ότι:

 Είναι ντροπή για την κυβέρνηση που δεν τους επιβάλλει έναν τεκμαρτό φόρο1!

Ελεύθερος επαγγελματίας ων, ανατριχιάζω μπροστά σε τέτοιες “ιδέες”. Σίγουρα σε όλους μας έχουν τύχει πελάτες που ζήτησαν να μην τους κοπεί απόδειξη για να γλιτώσουν το ΦΠΑ, και σίγουρα υπάρχουν υδραυλικοί που πρώτοι θα μας το προτείνουν αυτό όταν έρθουν σπίτια μας για επισκευές, και οπωσδήποτε υπάρχουν ταξιτζήδες που “πειράζουν” τις ταρίφες και υπερχρεώνουν ανυποψίαστους τουρίστες κοκ. Όμως, ποια λογική και ποιοι υπολογισμοί υποδηλώνουν ότι αυτές οι κατηγορίες επαγγελματιών ευθύνονται για το μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα; Ποια στοιχεία αποδεικνύουν ότι αν αυτοί οι επαγγελματίες σταματήσουν να “φοροδιαφεύγουν” ο επόμενος προϋπολογισμός θα είναι περισσότερο υγιής;

Θα ευχόμουν να είναι κανείς λιγότερο κυνικός όταν κάνει παρόμοιες συστάσεις προς την κυβέρνηση και να εστιάζει σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, όπως τα λαδώματα και οι μίζες, οι φούσκες του χρηματιστηρίου, τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων και η φοροδιαφυγή των μεγάλων εταιρειών. Μήπως όλα αυτά υφίστανται κανονική και νόμιμη φορολογία; Ποιους θα πρέπει να αποφασίσουμε να κυνηγήσουμε, τους “κουλουράδες” και τους “λαχειοπώλες” της οικονομίας ή τα “μεγάλα της κεφάλια”. Εκεί ακριβώς έγκειται και η αδυναμία αυτής και κάθε άλλης κυβέρνησης και όχι αλλού.

Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα με το γενικό τίτλο ότι “Η πολιτική ατολμία ωφελεί τους φοροφυγάδες“. Γιατί, πράγματι, το μέγεθος της φοροδιαφυγής Ελλάδα έχει ίδια τάξη μεγέθους με τον ίδιο μας τον προϋπολογισμό. Αλλά ας την αναζητήσουμε εκεί που έχει πραγματικά ουσία.

1. Ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητο του δηλωμένου –
π.χ. να δηλώνεις έσοδα 8500€ αλλά να φορολογείσαι για 11000€.

εκτύπωση Κατηγορίες: απόψεις, πολιτικά, φοροδιαφυγή | rss 2.0 | trackback

2 σχόλια στο “Φοροδιαφυγή – Αναζητήστε τους ελεύθερους επαγγελματίες”

Ο/η "george" είπε:

Πολύ ενδιαφέρον. ΠΟΛΥ ενδιαφέρον.

Συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά σου και το μόνο που μπορώ να προσθέσω είναι ότι αυτή η “μαστοράτζα”, προφανώς για λόγους συγκάλυψης, υποκρίνεται ότι βιοπαλεύει. Σαν γιος υδραυλικού πρέπει να ομολογήσω ότι μεγάλωσα με μαύρο χαβιάρι και καπνιστό σολωμό (αν και πάντα προτιμούσα τη μορταδέλα). Ας μην κρυβόμαστε πια και ας δώσουμε πια στο κράτος τα χρήματα που χρωστάμε.

Ντροπή. Η μαγεία της ομαδοποίησης.

25 Αυγούστου, 2008 στις 9:59 πμ

Ο/η "Marioghi" είπε:

Δε γνωρίζω εάν είναι άσχετο, αλλά σε ένα από τα βιβλία του αδελφού μου, που τελείωσε οικονομικά, αναφερόταν πως “ΔΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ” την οικονομία ενός κράτους, να υπάρχει μεσαία τάξη! Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τους μικρόμισθους, που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, η μεσαία τάξη μπορεί να “διαλέγει” πότε και ύπο ποιές προϋποθέσεις θα δουλεύει και άρα να συνδικαλίζεται. Να ζητάει περισσότερες αργίες, για παράδειγμα, από τη στιγμή που έχει ΚΑΙ τα ως προς τα ζην ΚΑΙ κάποια χρήματα επιπλέον. Ε, αυτά τα χρήματα επιπλέον…χμ…τεκμαρτό φόρο τον είπαμε;!
Αν και έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια η ιστορία (βλ. χρηματιστήριο).

ΥΓ : Επανήλθα στη βάση μου! Καλή συνέχεια και καλό καλοκαιροφθινόπωρο (λόγω 40°C μέχρι χθες!!) να έχουμε!

10 Σεπτεμβρίου, 2008 στις 10:53 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!