Δαρβίνος online

17 Απριλίου, 2008

Μετά τη – μη – εξέλιξη του internet περνάμε στην εξέλιξη των ειδών. Πολύ μου αρέσει όταν ακούω τέτοια: Μπορεί κανείς να βρει όλη την επιστημονική εργασία (δημοσιεύσεις, σημειώσεις, ημερολόγια κλπ) του Κάρολου Δαρβίνου (υπεύθυνος για το έργο το πανεπιστήμιο του Cambridge, απίστευτο ψηφιοποιημένο υλικό στο οποίο συνεισέφεραν πάμπολλοι επιστήμονες και άλλα πανεπιστήμια). Και μάλιστα από το 2002! Πχ. δες την πρώτη έκδοση του βιβλίου "Σχετικά με την Καταγωγή των Ειδών" (On the Origin of Species), όπου για πρώτη φορά αναφέρεται η έννοια της "φυσική επιλογής" και η θεωρία της εξέλιξης των ειδών.

Για να διασκεδάσεις διάβασε για το ιστορικό της κόντρας ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν τη θεωρία της εξέλιξης και αυτούς που υποστηρίζουν τη θεωρία της ευφυούς δημιουργίας (intelligent design).

Στην πραγματικότητα ο Δαρβίνος δεν είπε ποτέ ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο (παρόλο που φέρεται όλο και πιο πολύ σαν κι αυτόν καθώς παιρνούν τα χρόνια – ο άνθρωπος, όχι ο Δαρβίνος) αλλά ότι ο πίθηκος και ο άνθρωπος έχουν κάποιο κοινό πρόγονο, στον οποίο ο πίθηκος βρίσκεται – από τη σκοπιά της εξέλιξης – πιο κοντά! Επίσης η θεωρία της εξέλιξης, αν και "θεωρία", δεν είναι απλά μια εκτίμηση ή μια υπόθεση. Είναι αποτέλεσμα της παρατήρησης ζώων και φυτών που ο Δαρβίνος έκανε. Το κατά πόσο αυτή γενικεύτεται είναι δουλειά της επιστήμης. Αλλά η αλήθεια της δε μπορεί να χωρά αμφιβολία! Είναι όμως "τρελλοί αυτοί οι Ρωμαίοι"…

εκτύπωση Κατηγορίες: γενικά | rss 2.0 | trackback

3 σχόλια στο “Δαρβίνος online”

Ο/η "Antapokritria apo to Bari" είπε:

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (τουλάχιστον για μένα) άνοιξες, Τάκη! Θα είχα αρκετές παρατηρήσεις να γράψω για το θέμα, θα αρκεστώ προς το παρόν, όμως, μονο σε ένα σημείο.
Δε θέλω να θίξω κανένα θρησκευόμενο αναγνώστη σου (έχουμε και Πάσχα!).
Χωρίς να εξετάζω καθόλου το αν ο Χριστιανισμός, ή ο μονοθεϊσμός γενικότερα, είναι η “Αλήθεια”, έχω να παρατηρήσω πως από τα προ-σχολικά χρόνια, μας μαθαίνουν μια ιστορία που ξεκινά με τη Γένεση, ουσιαστικά μια κοσμογονία! Μας μαθαίνουν πως αυτή είναι η αληθινή θρησκεία και όλες οι άλλες αιρέσεις. Για παράδειγμα, μας μαθαίνουν να θεωρούμε το 12κάθεο των αρχάιων Ελλήνων “παραμύθι”(και,όχι, δεν έχω αγοράσει βιβλίο του Λιακόπουλου!). Με τον ίδιο τρόπο, η θρησκεία που μας έμαθαν θεωρείται “αίρεση” για κάποιους και “παραμύθι” για άλλους.
Και επειδή δεν κρατήθηκα τελικά(σχετικά με το “ιστορικό της κόντρας”): όταν λέμε άλλη θεωρία ΕΞΕΛΙΞΗΣ, δεν γίνεται να ανακατεύουμε τον Δαρβίνο με το Θεό! Διαφορετικές θεωρίες εξέλιξης, είναι του Δαρβίνου και του Λαμαρκ , για παράδειγμα, και αναπτύσσονται στο μάθημα της βιολογίας. Οι διαφορετικές θρησκείες θα πρέπει να αναπτύσσονται(χρησιμοποιώ υποθετικό λόγο, γιατί δε γίνεται πάντα και όχι εκτενώς) την ώρα των θρησκευτικών. Προσωπικά, δεν έχω ποτέ ακούσει την ώρα των θρησκευτικών να αναφέρεται ως εναλλακτική θεωρία της Γένεσης, η εξέλιξη των ειδών του Δαρβίνου(μάρτυς μου ο Τάκης!)!
Το θέμα είναι πως οι διάφορες θεωρίες όπως αυτή του “Bing-bang” ή των χορδών, αλλά, ίσως ακόμη, και αυτή του Χριστιανισμού σκοντάφτουν σε ένα πράγμα: “πριν από αυτό, τί;”

18 Απριλίου, 2008 στις 11:03 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Δε θα τολμήσουμε καν να θέσουμε τόσο υπερ-επιστημονικά ερωτήματα εδώ πέρα φοβάμαι. Ένας πιστός ορθολογιστής θα δεχθεί πως απλά ακόμη δεν ξέρουμε τι συνέβη πριν από το “πάντα”. Ίσως κι αυτός με την πίστη του στην ορθή λογική και την επιστήμη να υποπίπτει στο ίδιο σφάλμα με τον φανατικό θρησκόληπτο. Ανάγει δηλαδή το πρόβλημά του ο πρώτος σε μια μεταγενέστερη λύση – όταν θα είναι “ικανός” να τη σκαρφιστεί – ενώ ο δεύτερος “μεταβιβάζει” το πρόβλημά του στην πίστη και το δόγμα του. Εν τέλει και οι δύο είναι το ίδιο μάταιοι. Απαντώ ότι δεν πιστεύω πως υπάρχει απάντηση αλλά ελπίζω ο ορθολογιστής να έχει δίκιο.

Όσο για την κόντρα σχετικά με το Δαρβίνο είναι από αστεία ως ενοχλητική – όχι επειδή είναι βέβαιη η αλήθεια της αλλά επειδή η αντίπαλη πλευρά βασίζεται καθαρά σε δογματισμούς. Αν πρόκειται να την καταρρίψουν ας είναι μέσω μιας περισσότερο πλήρους επιστημονικής προσέγγισης. Έτσι, τέτοια φαινόμενα αποδεικνύουν πόσο ώριμη και προοδευτική είναι μια κοινωνία και όχι άκαμπτη και συντηρητική.

19 Απριλίου, 2008 στις 2:33 πμ

Ο/η "Antapokritria apo to Bari" είπε:

“Κι όμως γυρίζει!” Και η “εξέλιξη” θα δείξει!

Υ.Γ. : Προς το παρόν σε αφήνω γιατί σήμερα ροβολάω για το χωριό! Ελπίζω να τα πούμε κάτω! Φιλουμπάκια!

21 Απριλίου, 2008 στις 3:22 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!