Theremin (το όργανο μη μου άπτου)

18 Μαρτίου, 2008

Δυσκολεύτηκα να βρω τον τίτλο. Πράγματι! Το “theremin” είναι ένα αλλόκοτο ηλεκτρικό μουσικό όργανο που το παίζεις χωρίς να το αγγίζεις! Όταν το αγγίξεις δε βγάζει κανένα ήχο. Ο ήχος του ελέγχεται καθώς τα δύο χέρια του οργανοπαίκτη πλησιάζουν και απομακρύνονται από δύο κεραίες που το όργανο διαθέτει (κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν η λήψη μιας τηλεόρασης με εσωτερική κεραία επηρεάζεται από τη θέση των ανθρώπων στο ίδιο δωμάτιο). Είναι ένας ήχος κάπως διαστημικός, λίγο αιθέριος αλλά και οξύς. Το theremin πρωτο-δημιουργήθηκε από έναν – συνώνυμό του – Ρώσο φυσικό, οποίος πειραματιζόταν με συσκευές ανίχνευσης κίνησης το 1919(!). Δε θεωρείται εύκολο στην εκμάθηση. Όλα για το theremin εδώ.

Μπορείτε να δείτε μία διάσημη theremin-ο-παίκτρια εδώ να εκτελεί Ραχμάνινοφ στο theremin. Φυσικά το όργανο αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κατά καιρούς progressive συγκροτήματα του αιώνα μας. Για του λόγου το αληθές παρακολουθείστε – με ενδιαφέρον, αλλιώς μην παρακολουθήσετε καθόλου – το (τεράστιο) πρώτο μέρος του Echoes των Pink Floyd, από το άλμπουμ Meddle του 1971. Ε, ακριβώς στο τέλος του ακούγεται ένα theremin, που στο βινύλλιο κάνει τη γέφυρα με το (τεράστιο) δεύτερο μέρος του ίδιου κομματιού.

εκτύπωση Κατηγορίες: βινύλιο, μουσική | rss 2.0 | trackback

9 σχόλια στο “Theremin (το όργανο μη μου άπτου)”

Ο/η "george" είπε:

Πολύ χάρηκα με αυτό το post!

Μου πήρε πολύ καιρο (τοτε…) να μάθω τι ακριβώς ακουγόταν στη γέφυρα του Echoes (by the way, αυτό πάει καρφί για το holyfaq.gr)! To όργανο έχει έρθει και στην Ελλάδα με τον Jean Michelle Jarre το 2001 στο Ηρώδειο και πρέπει να ομολογήσω ότι είναι πολύ ψαρωτικό όταν κάποιος το παίζει (το Theremin) μπροστά στα μάτια σου.

Γουελ νταν… Γουελ νταν ιντιντ.

18 Μαρτίου, 2008 στις 10:15 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Πάντα μπροστά είσαι… πάντα μπροστά! Το εντυπωσιακό για μένα είναι το έτος κατασκευής. Επίσης ο ήχος του δεν είναι στάνταρ, εξαρτάται από τα υλικά κατασκευής – στο youtube έχει και videos με οδηγίες να φτιάξεις ένα μίνι δικό σου theremin. Για να μην αναφέρω τον τύπο που παίζει Don’t worry, Be happy σε αυτό.

18 Μαρτίου, 2008 στις 12:24 μμ

Ο/η "george" είπε:

Είναι τρομερο το τι βρισκεις (εσύ, ο Τάκης) στο Internet, ετσι? Είμαι, όπως κατάλαβες, ενθουσιασμένος με την ιδέα του Theremin kit! Αμέσως μετά το πολυμηχάνημα καθαρισμού βινυλίων…

19 Μαρτίου, 2008 στις 10:34 πμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Η αλήθεια είναι ότι το internet μετά βίας το “προλαβαίνεις” πια. Έχει πολύ περισσότερη πληροφορία – χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα – για τον καθένα χωριστά από όση μπορεί να καταναλώσει. Τι στην ευχή; Πάμε και για theremin, λοιπόν…

19 Μαρτίου, 2008 στις 11:46 πμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ενα τέτοιο!

20 Μαρτίου, 2008 στις 1:16 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

‘Ντάξει κάθε σπίτι χρειάζεται ένα τέτοιο… Πότε είπαμε είναι τα γενέθλιά σου;

20 Μαρτίου, 2008 στις 2:18 μμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

14 Μαΐου αγαπητέ! 14 Μαΐου!!!

20 Μαρτίου, 2008 στις 7:46 μμ

Ο/η "Τάκης" είπε:

Α, κρίμα ρε γαμώτο, έχω μια δουλειά εκείνη τη μέρα…

20 Μαρτίου, 2008 στις 8:02 μμ

Ο/η "Κώστας" είπε:

Δεν πειράζει, στείλε μου με courier!

22 Μαρτίου, 2008 στις 7:07 μμ

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!