Γιατί σιχαίνομαι τον – ανόητο – Internet Explorer

16 Νοεμβρίου, 2007

Αν έχετε συζητήσει πάνω από μία ώρα με κάποιον που ασχολείται με ανάπτυξη εφαρμογών διαδικτύου, ή έστω με σχεδιασμό ιστοσελίδων – δύο διαφορετικές αλλά "εφαπτόμενες" ιδιότητες – θα έχετε σίγουρα ακούσει κάποια βλαστήμια κατευθυνόμενη προς τον Internet Explorer, το browser της Microsoft – το πρόγραμμα με το οποίο οι περισσότεροι από εσάς βλέπετε ιστοσελίδες όταν μπαίνετε στο internet δηλαδή, και, αν ακόμη δεν αντιληφθήκατε τι εννοώ, τότε αν κοιτάξετε στο πάνω μέρος του παραθύρου που έχετε αυτή τη στιγμή μπροστά σας θα διαπιστώσετε ότι ο τίτλος του καταλήγει σε "…Microsoft Internet Explorer" και, ναι, λοιπόν, για αυτόν λέω!

Αν πάλι αυτός με τον οποίο μιλήσατε λέει ότι είναι web developer ή web designer αλλά δε βλαστημήσει καθόλου για τον Internet Explorer, τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε είναι εξαιρετικά ικανός και καταφέρνει να προσπεράσει τα εμπόδια του browser αυτού, είτε δεν είναι αυτό που λέει ότι είναι – ισχυρίζομαι οτι μάλλον το δεύτερο.

Να με συμπαθάτε αλλά πρόκειται για έναν ανόητο, γεμάτο λάθη, περιοριστικό, ανόητο, κακογραμμένο, ανόητο, απλοϊκό, ανόητο, ανόητο κι ανόητο browser. Θα προσπαθήσω να σας δώσω ένα παράδειγμα. Κατεβάστε αυτό το zip-αρισμένο (ωραία ελληνικά!) αρχείο και ξε-zip-άρετέ το (πσσσσ!). Ανοίξτε το φάκελο που θα δημιουργηθεί και κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο με όνομα "start.html". Αν πράγματι έχετε σα browser σας τον Internet Explorer (μπλιαχ!) τότε επιχειρήστε να μικρύνετε το μέγεθος του παραθύρου από κάτω δεξιά. Σε λίγο θα βλέπετε κάτι σαν κι αυτό:

Ενώ όσοι τυχεροί έχουν σαν προεπιλεγμένο browser τους κάποιον σαν το Firefox, ή το Mozilla ή το Netscape, ή τον  Opera ή το Safari ή… ή… ή… (πολλά "ή") θα βλέπετε κάτι σαν και αυτό:

Όσοι συμπαθούν τη λεπτομέρεια κα ι τη θεωρούν απαραίτητο κομμάτι μιας αξιοπρεπούς ολότητας θα διαπιστώσουν άμεσα το πρόβλημα. Ο – ανόητος – Internet Explorer εμφανίζει μια εξτρά οριζόντια scrollbar στο κάτω μέρος του παραθύρου του! Γιατί καλέ μου browser εμφανίζεις την εξτρά μπάρα; Αφού αυτή συνήθως εμφανίζεται όταν το περιεχόμενο ενός παραθύρου δε χωρά ολόκληρο στην οθόνη! Τί στο καλό βλέπεις που δε χωρά στην οθόνη και μου εμνφανίζεις τη μπάρα. Τίποτε! Απλά είσαι ανόητος, κακός, περιττός και πλεοναστικός browser και μου κάνεις τη ζωή δύσκολη. Και δεν είναι η πρώτη φορά και δεν είναι το πρώτο πρόβλημα αυτού του (ανόητου) προγράμματος. Τόνοι μελάνι θα είχαν χυθεί αν το web ήταν έντυπο μέσο για να καλυφθούν τα bugs και οι παραξενιές του Internet Explorer, του ανόητου αυτού browser, που όλοι είστε υποχρεωμένοι να κουβαλάτε μέσα στα Windows σας.

Σημειώνω ότι το παράδειγμα που σας δείχνω είναι με 100% valid HTML.

Η απάντηση για αυτό το πρόβλημα δίνεται εδώ – για όσους αντέχουν τα τεχνικά – και αποδεικνύεται ότι πρόκειται πράγματι για ανοησία και όχι για σοβαρό πρόβλημα. Επίσης για τους φιλόμαθους υπάρχουν και άλλοι σαν εμένα. Πρακτικά αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν μικρύνει το ύψος του παραθύρου εμφανίζεταιτο κατακόρυφο scrollbar, το οποίο είναι λογικό. Εμφανίζοντας, όμως, το κατακόρυφο αυτό scrollbar ο ωφέλιμος χώρος της σελίδας μειώνεται τόσο όσο το πάχος αυτού. Και ο φτωχός Internet Explorer ξαφνικά νομίζει ότι δεν έχει αρκετό χώρο οριζοντίως. Και πετάει το οριζόντιο scrollbar!

Γι’ αυτό λοιπόν σας λέω παρατήστε τον ανόητο Internet Explorer, ακόμη και αν έχει αρχίσει να ξυπνάει τώρα στα γεράματα* (έκδοση 7).  Take back the web!

* Τώρα στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα!
Can’t teach an old dog new tricks!
Κακό σκυλί ψόφο δεν έχει…
κλπ…

εκτύπωση Κατηγορίες: διαδίκτυο, τεχνολογία | rss 2.0 | trackback

Καθόλου σχόλια μέχρι τώρα!

Ό,τι προαιρείσθε:

Επιτρεπτά (X)HTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Εάν προσθέσετε εξωτερικά links στο σχόλιό σας τότε αυτό δε θα εμφανιστεί στη λίστα με τα υπόλοιπα σχόλια έως ότου εγκριθεί από τον υποφαινόμενο, οπότε το νου σου!